Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Τι τρέχει; Ο Πάπας επιθυμεί να δει τον Πούτιν στην Μόσχα, και κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι «γαβγίζει στην πόρτα της Ρωσίας»

 Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την επιθυμία του να συναντηθεί στην Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και κατηγόρησε το ΝΑΤΟ και την Δύση για διευκόλυνση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.  









Κατά την διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στις 3 Μαΐου στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, ο Πάπας δήλωσε ότι ήταν «έτοιμος να συναντήσει» τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά φοβόταν ότι ο Πούτιν δεν είναι σε θέση -ή δεν θέλει- να συναντηθεί μαζί του σε αυτό το χρονικό σημείο.

Για πρώτη φορά, ο Ποντίφικας κατηγόρησε το ΝΑΤΟ και την Δύση ότι ευθύνονται εν μέρει για την συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Πριν από την συνέντευξή του στην Corriere Della Sera, ο Πάπας Φραγκίσκος φαινόταν να κατηγορεί την Ρωσία, έστω και έμμεσα, για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχει καταδικάσει σε πολλές περιπτώσεις την λεγόμενη «στρατιωτική επιχείρηση» του Πούτιν.  

Κατά την διάρκεια μιας ευλογίας της Κυριακής της 13ης Μαρτίου, για παράδειγμα, ο Ποντίφικας  περιέγραψε την εισβολή ως «απαράδεκτη ένοπλη επίθεση», αν και απέφυγε να αναφέρει ονομαστικά την Ρωσία ή τον Πούτιν, τηρώντας τους κανόνες της εξωτερικής πολιτικής του Βατικανού.

Τώρα, για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου, επέκρινε επίσης την Δύση για την συμβολή της στην συνεχιζόμενη σύγκρουση, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι «γαβγίζει στην πόρτα της Ρωσίας».  

Κληθείς να σχολιάσει τα κίνητρα του Πούτιν, ο Φραγκίσκος είπε ότι δεν γνωρίζει εάν η οργή του Ρώσου προέδρου οφείλεται στις δυτικές προκλήσεις, αλλά οι ενέργειές του μπορεί να «διευκολύνθηκαν από την στάση της Δύσης». 

Στην συνέχεια, ο Πάπας αναφέρθηκε στις προσπάθειές του να κατευνάσει την σύγκρουση μεταξύ των δύο εθνών, υπενθυμίζοντας ότι, όταν ξέσπασε για πρώτη φορά ο πόλεμος, επικοινώνησε πρώτα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Ζελένσκι:

Την πρώτη μέρα του πολέμου τηλεφώνησα στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αλλά δεν τηλεφώνησα στον Πούτιν. 

Ωστόσο, ο Ποντίφικας έκανε μιαν απρογραμμάτιστη [και πρωτοφανή για τα δεδομένα του Βατικανού εδώ και πολλά χρόνια] επίσκεψη στην ρωσική πρεσβεία στην Ρώμη. Όπως επεσήμανε:

Επρόκειτο για μια ξεκάθαρη χειρονομία, την οποία θα μπορούσε να δει όλος ο κόσμος.

ΠΗΓΗ: LIFESITE

hellasmag.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου