Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Πατριάρχης Κύριλλος: Οι ελεύθεροι σκοπευτές στοχεύουν πρώτα τους ιερείς.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ. Στρατιωτικός ιερέας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καθαγιάζει επιθετικό ελικόπτερο. © Sputnik / Kirill Norton

Πέντε Ρώσοι ορθόδοξοι στρατιωτικοί ιερείς έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, υπενθύμισε (σ.μ. ο Πατριάρχης Μόσχας) στους νομοθέτες

Οι ορθόδοξοι ιερείς στο στρατό, οι «καπεταναίοι» που δίνουν καθοδήγηση και έμπνευση στα στρατεύματα στο πεδίο της μάχης, διακινδυνεύουν τη ζωή τους όσο και τα μέλη του ποιμνίου τους, ή και περισσότερο, δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Ένας ιερέας είναι ο πιο πολύτιμος στόχος για τον εχθρό. Οι ελεύθεροι σκοπευτές στοχεύουν πρώτα [αυτούς]», δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος την Πέμπτη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ρωσικό κοινοβούλιο.

Ο Κύριλλος εξηγούσε ότι ενώ οι ορθόδοξοι ιερείς απαγορεύεται από την πίστη τους να υπηρετούν στο στρατό ή ακόμη και να παίρνουν τα όπλα, ο ρόλος των στρατιωτικών καπεταναίων είναι εξίσου σημαντικός και απαιτεί τόσο θάρρος όσο και εκείνος ενός στρατιώτη.

«Οι ιερείς δεν κρύβονται πίσω, με τα βαγονέτα. Είναι με τους πολεμιστές, το ποίμνιό τους, συχνά στα πιο προωθημένα σημεία της πρώτης γραμμής», είπε.

Πέντε ιερείς έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, υπενθύμισε ο πατριάρχης στο ακροατήριό του. Σε έναν από αυτούς έχει απονεμηθεί μετά θάνατον η ύψιστη ρωσική διάκριση, ο τίτλος του Ήρωα της Ρωσίας.

Αναφερόταν στον βετεράνο «καπετάνιο» Μιχαήλ Βασίλιεφ, ο οποίος σκοτώθηκε από πυραυλική επίθεση τον Νοέμβριο. Ο 51χρονος κληρικός είχε συνοδεύσει τα ρωσικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια αποστολών στο Κόσοβο, τη Βοσνία, την Αμπχαζία, το Κιργιστάν και τη Συρία, μεταξύ άλλων.

Ο πατριάρχης προέτρεψε τους νομοθέτες να θέσουν σε νόμο ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους καπεταναίους, το οποίο θα τους εξομοίωνε με τους στρατιωτικούς. Ο Κύριλλος μιλούσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, η οποία ήταν μέρος των «Χριστουγεννιάτικων εκπαιδευτικών αναγνώσεων», μιας ετήσιας εκδήλωσης που διοργανώνει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Στην ομιλία του ο Κύριλλος χαρακτήρισε τη σύγκρουση στην Ουκρανία «αδελφοκτόνο» και υποκινούμενη από ισχυρές ξένες δυνάμεις, οι οποίες επιδιώκουν να ανταγωνιστούν τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται επίσης πίσω από την καταστολή του Κιέβου κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία θα ήταν απαραίτητη για οποιαδήποτε μελλοντική συμφιλίωση, εκτίμησε.


Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

kanenazori.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου