Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Ιεροσολύμων Θεόφιλος: Γιατί βλέπει παντού εχθρούς ο Πατριάρχης; – Η επιστολή διαμαρτυρίας στον Ιερώνυμο και τα «μπερδέματα»

Πλούσιο παρασκήνιο έχω από τα όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Η δυσφορία του Πατριάρχη στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είναι δηλωτική του «στριμώγματος» που αισθάνεται τον τελευταίο καιρό ο κ. Θεόφιλος.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θυμίζω πως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την, υποτιθέμενη, παράτυπη ενέργεια του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου, να μην ενημερώσει το Πατριαρχείο όταν λειτούργησε στη Μονή του Όρους Σινά, διότι, τάχα, αποτελεί «κανονικό έδαφος» του Πατριαρχείου.

 

Έψαξα την υπόθεση και τις καλά διαβασμένες πηγές μου. Η σιναϊτική αδελφότητα, κατά το εκκλησιαστικό δίκαιο που ισχύει αιώνες, εκλέγει και ο Πατριάρχης χειροτονεί και ενθρονίζει τον ηγούμενο της Μονής.

Πέραν αυτών, υπάρχει αυτονομία και αυτοδιοίκητο της Μονής. Επομένως δεν απαιτείται, όπως μου είπαν, να πάρει άδεια από το Πατριαρχείο για να λειτουργήσει ένας ιεράρχης στη Μονή του Σινά. Αυτά είναι που λέγονται επισήμως και θα απαντήσει υποθέτω η Εκκλησία της Ελλάδος αρμοδίως.

Μπερδέματα.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων αισθάνεται παραγκωνισμένος σε διορθόδοξο επίπεδο και για αυτό … βγάζει γκρίνια.

Από τη μια, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον μετράνε στους «απέναντι». Δεν ξεχνούν τη στάση των Ιεροσολύμων που στη διένεξη με το Ουκρανία τάχθηκε με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Από την άλλη, ο Ιεροσολύμων φαίνεται εκτεθειμένος και από την Εκκλησία της Ελλάδος, αφού ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ανθρωπιστικά κινούμενος, φιλοξένησε τον προκάτοχό του κυρό Ειρηναίο σε ίδρυμα της Αττικής, μέχρι τον πρόσφατο θάνατό του.

Από τα παραπάνω είναι ηλίου φαεινότερο πως, τόσο στο Φανάρι, όσο και σε Αθήνα, δεν έχει και πολλούς καλούς φίλους, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. Και τους φίλους τους χρειάζεσαι όταν βλέπεις μπροστά σου να έρχονται προβλήματα.

Πρόσωπα που βρίσκονται στα Ιεροσόλυμα και παρακολουθούν τις εξελίξεις στους Αγίους Τόπους, μου λένε πως ο Θεόφιλος αισθάνεται απομονωμένος σε επίπεδο εκκλησιαστικής και διεθνούς διπλωματίας.

Κάποιοι πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω. Πως η πατριαρχία του κ. Θεοφίλου κρέμεται από ένα κομμάτι κλωστής. Τα συμφέροντα στην περιοχή είναι τεράστια και έχουν να κάνουν με τις εκτάσεις του Πατριαρχείου. Συμφέροντα που, αν θυμάστε, στοίχισαν το θρόνο και στον προκάτοχο του κ. Θεοφίλου.

Στα νέα ανακατέματα στην περιοχή ακούγονται και ψιθυρίζονται πολλά που εμπλέκουν ισραηλινών συμφερόντων fund, μεγάλα εμβάσματα σε εξωχώριες εταιρείες και παλαιστίνιους που «είναι στα κάγκελα».

Πόσα από αυτά ισχύουν, δεν είμαι σε θέση να απαντήσω. Οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι έτοιμες όμως να σπάσουν το γαϊτανάκι των μακροχρόνιων δεσμεύσεων εκτάσεων στις οποίες επιδίδεται τακτικά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει τα δικά της θέματα μετά τις πρόσφατες ενέργειες Νετανιάχου και δεν προτίθεται να “βάλει πλάτη” στον κ. Θεόφιλο στην καταιγίδα, που όλοι λένε πως είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσει.

“Μελχισεδέκ”/orthodoxtimes.gr

vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου