Λίγοι γνωρίζουν πλέον για τον Αρχιεπίσκοπο Φεοφάν της Πολτάβας, ο οποίος έζησε στο γύρισμα του 19ου-20ου αιώνα. Ωστόσο, αυτός ο άνθρωπος στην εποχή του έγινε ένα πολύ διάσημο πρόσωπο, ο εξομολογητής του Νικολάου Β'. Τον αποκαλούσαν «συνείδηση του βασιλιά». Αγαπώντας την πατρίδα του, ο Feofan Poltavsky έκανε αρκετές σημαντικές προβλέψεις για την τύχη της Ρωσίας.
Λίγα λόγια για τον ίδιο τον ιερέα.
Ο Vasily Dmitrievich Bystrov γεννήθηκε το 1873 στην οικογένεια ενός ιερέα. Ήταν ο μικρότερος γιος μιας μεγάλης, φτωχής οικογένειας. Έπρεπε να φύγει νωρίς από το σπίτι - το αγόρι στάλθηκε σε δημοτική Θεολογική Σχολή με δημόσια δαπάνη. Μετά την άριστη αποφοίτησή του, ο Βασίλης σπούδασε στη Θεολογική Σχολή και Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης, την οποία ολοκλήρωσε επίσης με άριστα.
Του προσφέρθηκε να διδάξει στο τμήμα βιβλικής ιστορίας της Ακαδημίας. Εκεί εργάστηκε για 3 χρόνια, αλλά το 1898 εκάρη μοναχός με το όνομα Θεοφάνης. Στη συνέχεια χειροτονήθηκε στον ιερομόναχο. Μετά από άλλα 3 χρόνια, ο Feofan-Vasily έγινε αρχιμανδρίτης. Το 1905 έγινε δεκτός για πρώτη φορά από τον Αυτοκράτορα και σύντομα ο Φεοφάν έγινε ο εξομολογητής της αυτοκρατορικής οικογένειας.
Το 1913 προήχθη σε βαθμό. Έγινε Αρχιεπίσκοπος Πολτάβα και Περεγιασλάβλ, εκεί στην Πολτάβα, υπηρέτησε μέχρι το 1919. Το ποίμνιο, ακούγοντας τα ήσυχα κηρύγματα του Επισκόπου, εξεπλάγη. Σε αυτά μίλησε για τρομερά γεγονότα που θα έρθουν σύντομα. Και πράγματι, το 1914 ξεκίνησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Ο αρχιεπίσκοπος σοκαρίστηκε από την παραίτηση του Νικολάου από τον θρόνο, αν και είχε προβλέψει αυτό το γεγονός. Ο Φεοφάν κατάλαβε ότι αυτό το βήμα ήταν το τελευταίο πράγμα που μπορούσε να κάνει ο κυρίαρχος υπηρετώντας τον λαό του. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, ο κληρικός υπέφερε πολύ από τα χέρια αξιωματικών ασφαλείας, Ουκρανών ανεξάρτητων και Πετλιουριστών. Ο Φεοφάν φυλακίστηκε και αφέθηκε ελεύθερος μόνο με την άφιξη του Εθελοντικού Στρατού. Αλλά και αυτή υποχώρησε, και οι ιερείς, μαζί με τα υπολείμματα των Λευκών Φρουρών, πήγαν στην Κριμαία.
Μετά από αυτό έγιναν όλοι εξόριστοι. Ο Φεοφάν έφυγε το 1920, πρώτα στην Τουρκία, μετά στη Σερβία, στη Βουλγαρία και τελικά έμεινε στη Γαλλία. Αλλά τον παρακολουθούσαν κι εκεί. Ο πρώην αρχιεπίσκοπος έπρεπε να μετακομίσει: από το Παρίσι στην πόλη Μουν, μετά στην πόλη Λιμάρε, όπου προσκλήθηκε από την πρώην γαιοκτήμονα Μαρία Φενττσένκο. Ο Φεοφάν έζησε μια μέτρια ζωή, το πώς πέθανε παραμένει μυστήριο. Ο αρχιμανδρίτης πέθανε τον Φεβρουάριο του 1940.
Προφητείες για τη Ρωσία.
Τα λόγια του αγίου για την τύχη της πατρίδας του διατηρήθηκαν στις επιστολές του, που έγραψε στην Έλενα Γιούριεβνα Κόντσεβιτς, συγγραφέα, καθώς και στις μαρτυρίες μοναχών και ιερέων που γνώριζαν προσωπικά τον επίσκοπο.
Ο Φεοφάν πίστευε ότι στη Ρωσία θα επικρατούσε ξανά η αυτοκρατορία. Και ο μελλοντικός βασιλιάς θα εκλεγεί από τον Κύριο. Θα είναι ένας άνθρωπος με «φλογερή πίστη», σιδερένια θέληση και έξυπνο μυαλό, που θα μπορέσει να αποκαταστήσει την τάξη στην Ορθόδοξη Εκκλησία απομακρύνοντας όλους τους αναληθείς επισκόπους. Παραθέτω επί λέξει από την επιστολή του:
« Θα γίνει κάτι που κανείς δεν περιμένει. Η Ρωσία θα αναστηθεί από τους νεκρούς και ολόκληρος ο κόσμος θα εκπλαγεί. Η Ορθοδοξία θα αναγεννηθεί και θα θριαμβεύσει μέσα της. Αλλά η Ορθοδοξία που υπήρχε πριν δεν θα υπάρχει πια ».
Ο Θεόφαν της Πολτάβας είπε ότι ο βασιλιάς θα ήταν ένας άνδρας από τη δυναστεία των Ρομανόφ, εκείνοι που παρέμειναν ακόμα στη μητρική πλευρά. Υπό αυτόν θα ξεκινήσουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τόσο στον κόσμο όσο και στην εκκλησία, καθώς και η μεταμόρφωση της Σιβηρίας, η οποία θα αρχίσει να ευημερεί.
Η αποκατάσταση της ορθόδοξης πίστης στη Ρωσία θα προκαλέσει μίσος σε όλο τον κόσμο. Οι εχθροί θα σέρνονται προς τη Ρωσία σαν ακρίδες και τότε όλος ο κόσμος θα οπλιστεί εναντίον της!». Επιπλέον, υπήρχαν τα ακόλουθα προφητικά λόγια που κατέγραψε ένας από τους επισκέπτες του πρώην αρχιμανδρίτη:
« Η Ρωσία έχει αμαρτήσει τρομερά μπροστά στην καλοσύνη του Κυρίου. Ο Κύριος ο Θεός χάρηκε να δώσει στη Ρωσία κάτι που δεν είχε δώσει ποτέ σε κανέναν άλλο λαό στη γη. Και αυτοί οι άνθρωποι αποδείχτηκαν τόσο αχάριστοι. Τον άφησε, Τον αρνήθηκε και γι' αυτό ο Κύριος τον παρέδωσε στους δαίμονες για μαρτύριο. Αλλά αυτή η εμμονή θα περάσει από το άφατο έλεος του Θεού, και οι άνθρωποι θα θεραπευτούν. Ο λαός θα στραφεί στη μετάνοια, στην πίστη ».
Αλήθεια, στο τέλος αυτής της ομιλίας, ο Θεοφάν είπε ότι μια τέτοια νέα, φωτισμένη Ρωσία δεν θα διαρκέσει πολύ, και ότι αυτό που είπε ο Ιωάννης ο Απόστολος στην Αποκάλυψη θα συνέβαινε.
Αξίζει να πούμε ότι ούτε κατά τα χρόνια της ζωής του Θεοφάν, ούτε τα επόμενα 30 χρόνια μετά τον θάνατό του, καμία από τις προφητείες του δεν ειπώθηκε ούτε αναφέρθηκε πουθενά. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1969. Επιπλέον, ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος δεν πίστεψε ποτέ ότι είχε κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα και όλες οι αποκαλύψεις του συγκεντρώθηκαν από τον ίδιο μελετώντας τα έργα και τις ιστορίες διάφορων γερόντων.
AΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου