Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Λένε, λοιπόν, το τέλος: τι πραγματικά θα συμβεί αν δεν κατέβει η Αγία Φωτιά στην Ιερουσαλήμ.

Αύριο, 4 Μαΐου, η αντιπροσωπεία του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου θα παραδώσει παραδοσιακά το Άγιο Πυρ στη Μόσχα από την Ιερουσαλήμ με ειδική πτήση. Στο πλαίσιο της επιδείνωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ υποσχέθηκε να ασφαλίσει το ρωσικό αεροπλάνο.

   κοινωνικό δίκτυο

Η Αγία Φωτιά κατεβαίνει κάθε χρόνο την παραμονή του Πάσχα στην εκκλησία της Αναστάσεως του Χριστού, γνωστή και ως Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ. Διαβάστε τι σημαίνει αυτό το φαινόμενο για τους Χριστιανούς και τι θα συμβεί αν η φωτιά δεν σβήσει στο άρθρο «Η περιοχή της Μόσχας σήμερα».

Το ταξίδι είναι ήδη ένα θαύμα.

Δεν είναι μόνο το γεγονός της σύγκλισης της φωτιάς που προκαλεί έκπληξη, αλλά και οι ιδιαίτερες ιδιότητές της. Για παράδειγμα, λένε ότι στα πρώτα λεπτά η φωτιά δεν καίει και οι πιστοί «πλένονται» ήρεμα με τη φλόγα της.

«Η κάθοδος της φλόγας από τον ουρανό, που συμβαίνει σε μια συγκεκριμένη ώρα και σε ένα συγκεκριμένο μέρος, μας εκπλήσσει πραγματικά», έγραψε ο Πέρσης επιστήμονας Al-Biruni στην πραγματεία του στον Μεσαίωνα.

Για πρώτη φορά από το 1913, η Αγία Φωτιά μεταφέρθηκε στη Μόσχα οργανωμένα το 2003. Το έφεραν υπάλληλοι του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, του οποίου επικεφαλής ήταν ο τότε επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Βλαντιμίρ Γιακούνιν. Ταξίδεψαν με το ιεραποστολικό πρόγραμμα «Ζητήστε Ειρήνη στην Ιερουσαλήμ», στόχος του οποίου ήταν να ενώσει Ορθόδοξους Χριστιανούς από διάφορες χώρες.

Μέλος της αποστολής ήταν και η δημοσιογράφος Victoria Medunina. Μοιράστηκε τις εντυπώσεις της μαζί μας.

«Ήταν θαύμα που έγινε αυτό το ταξίδι. Εργάστηκα στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Ιδρύματος. Η προετοιμασία ήταν περίπλοκη, πολλά ζητήματα πρωτοκόλλου έπρεπε να επιλυθούν. Όλα λήφθηκαν υπόψη, μέχρι τις παραμικρές λεπτομέρειες - ποια δοχεία θα έπρεπε να είναι μέσα στα οποία θα τοποθετούνταν η Αγία Φωτιά, γιατί έπρεπε να μεταφερθεί με αεροπλάνο», είπε ο προσκυνητής.

Η φωτιά θα μεταφερθεί στη Μόσχα.

Στον ίδιο τον ναό, είπε, το συναίσθημα ήταν απλά απίστευτο: ένιωθες σαν να ήσουν μέρος σε κάτι σπουδαίο.

«Είναι σαν να βρίσκεσαι σε μια νέα κιβωτό σωτηρίας με όλους τους παρόντες. Εξαφανίζεσαι σε πολύ κόσμο, αλλά ταυτόχρονα καταλαβαίνεις ότι είχες προσωπικά την ευκαιρία να γίνεις μάρτυρας ενός θαύματος», συνεχίζει η δημοσιογράφος.

Η Medunina λέει ότι λίγο πριν κατέβει η φωτιά, ο αέρας έγινε ιδιαίτερος, σαν πριν από καταιγίδα. Κάποια φλας άρχισαν να αναβοσβήνουν και όλοι κατάλαβαν ότι όλα θα γίνονταν σύντομα.

   unsplash.com
«Ένα δοκάρι εμφανίστηκε σε ένα από τα παράθυρα και κινήθηκε σε όλο τον ναό. Παγώσαμε στην προσμονή», θυμάται η Medunina.

Παρεμπιπτόντως, ισραηλινές ειδικές δυνάμεις βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην ταράτσα του ναού και τηρούσαν την τάξη, γιατί είχε συγκεντρωθεί τεράστιος αριθμός κόσμου.

Μετά την επιστροφή στη Μόσχα, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε προσωπικά από τον Πατριάρχη Αλέξιο Β' στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού. Φέτος, η αντιπροσωπεία του Ιδρύματος θα μεταφέρει το ιερό στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού για την Πατριαρχική λειτουργία του Πάσχα. Εκπρόσωποι δεκαπέντε εκκλησιών της Μόσχας θα αφαιρέσουν τις λάμπες αναμμένες από τη φωτιά.

Περίμενα πάρα πολύ.

Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι τη χρονιά που δεν θα κατέβει η Αγία Φωτιά, θα συμβεί το τέλος του κόσμου. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της εκκλησίας δεν συμφωνούν με αυτό. Η Αγία Γραφή λέει για το τέλος του κόσμου ότι «κανείς δεν ξέρει για εκείνη την ώρα, ούτε καν οι άγγελοι». Δηλαδή, αυτό το γεγονός δεν συνδέεται με το Άγιο Πυρ.

Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις στην ιστορία που η φωτιά δεν έπεσε ή περίμενε πολύ.

   unsplash.com
«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μετά τη διάσπαση της Χριστιανικής Εκκλησίας. Εκείνη την εποχή, η Ιερουσαλήμ καταλήφθηκε από τους σταυροφόρους μόνο στους Λατίνους, αλλά όχι στους Χριστιανούς της Ανατολής. Ήταν το Μεγάλο Σάββατο του 1101», δήλωσε ο ιστορικός Αντρέι Τομίλιν στην Περιφέρεια της Μόσχας Σήμερα.

Η δεύτερη φορά που δεν έγινε θαύμα ήταν το 1578, όταν οι Αρμένιοι ιερείς εξασφάλισαν για τους εαυτούς τους το «αποκλειστικό» δικαίωμα να λάβουν την Αγία Φωτιά.

«Τότε η φωτιά έπεσε μόνο έξω από το ναό και με τις προσευχές των ορθοδόξων ιερέων», θυμάται ο ιστορικός.

Κοντά σε μια ομάδα Ορθοδόξων Χριστιανών, μια στήλη ράγισε και φωτιά αναδύθηκε κατευθείαν από αυτήν.

Ένα άλλο περιστατικό συνέβη το 1923, όταν η Ιερουσαλήμ διοικούνταν από τους Βρετανούς. Στη συνέχεια, οι Άραβες νέοι εκδιώχθηκαν από το ναό για «κακή συμπεριφορά»: χορό, τραγούδι, παίζοντας ντέφι. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων προσευχήθηκε για δύο ολόκληρες ώρες, αλλά η Αγία Φωτιά εμφανίστηκε μόνο όταν επέτρεψαν στους Άραβες πιστούς να επιστρέψουν.

«Υπήρχαν πολλές αμφιβολίες για το αν η φωτιά θα σβήσει τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και το 2022, γιατί ο κόσμος περνούσε δύσκολες στιγμές. Δόξα τω Θεώ, οι φόβοι δεν έγιναν πραγματικότητα», θυμάται ο ειδικός.

Προηγουμένως, είπαμε πώς πριν από 10 χρόνια στην Οδησσό κάηκε το Σπίτι των Συνδικάτων με ζωντανούς ανθρώπους μέσα .

dzen.ru 

ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου