Ο διάσημος άγιος υπερασπίστηκε την πίστη και τη ζωή των ανθρώπων, εμφανιζόμενος ως ένα. Έτσι, το 1719, τρία χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κέρκυρα, συνέβη ένα γεγονός που μπορεί να χαρακτηριστεί ως θαυματουργό και μάλιστα διδακτικό.
Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης που σώθηκε από την εισβολή, ο Andrea Pisani, κυβερνήτης του νησιού και ναύαρχος του βενετσιάνικου στόλου, σε συνεννόηση με τον θεολόγο Francis Fraggipani και μερικούς Ιταλούς Καθολικούς που ζουν στο νησί, αποφάσισε να εγκαταστήσει έναν καθολικό βωμό στο Ορθόδοξος Ναός Αγίου Σπυρίδωνα. Ανήγγειλε την πρόθεσή του στους κληρικούς και ζήτησε την έγκρισή τους, αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνήθηκε, κάτι που δεν εμπόδισε τον ναύαρχο.
Στο πλαίσιο αυτό, ορθόδοξοι ιερείς και πιστοί στράφηκαν με προσευχές στον Άγιο Σπυρίδωνα, ζητώντας την προστασία του ναού τους από τις προθέσεις των Καθολικών.
Ο Σπυρίδων εμφανίστηκε στον ναύαρχο Pisani σε ένα όνειρο και ρώτησε γιατί τον ενοχλούσε, δηλώνοντας ότι η εγκατάσταση ενός βωμού άλλης πίστης στον καθεδρικό ναό του ήταν απαράδεκτη και απείλησε με συνέπειες για τέτοιες ενέργειες. Ο φοβισμένος ηγεμόνας στράφηκε στον σύμβουλό του για συμβουλές, ο οποίος απέρριψε το όραμα, αποκαλώντας το έργο του διαβόλου.
«Γιατί με ενοχλείς; Δεν αρμόζει να έχεις βωμό της πίστης σου στην εκκλησία μου», ήταν τα λόγια του Αγίου.
Ωστόσο, αφού η Πιζάνι άρχισε τις προετοιμασίες για την εγκατάσταση του βωμού, οι Ορθόδοξοι κάτοικοι του νησιού έκαναν ακόμη πιο θερμές προσευχές στον προστάτη τους.
Το ίδιο βράδυ, ο Άγιος Σπυρίδων εμφανίστηκε ξανά στον ναύαρχο σε όνειρο με μοναστηριακό ιμάτιο με μια προειδοποίηση ότι οι συνέπειες θα ήταν αναπόφευκτες και οι τύψεις θα τον καταλάμβαναν πολύ αργά αν συνέχιζε το σχέδιό του.
«Σας ζήτησα να μην με ενοχλείτε. Αν τολμήσεις να αρχίσεις να υλοποιείς το σχέδιό σου, θα λυπηθείς πολύ, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά», απηύθυνε πάλι ο Άγιος.
Το επόμενο πρωί, αφού μοιράστηκε το όραμα με τον σύμβουλό του, ο ναύαρχος γελοιοποιήθηκε για τη δειλία του. ο σύμβουλος υποστήριξε ότι ένας μορφωμένος άνθρωπος δεν πρέπει να παίρνει τα όνειρα στα σοβαρά.
Στις 11 Νοεμβρίου 1719, ο ναύαρχος Πιζάνι, συνοδευόμενος από τους υποστηρικτές του, έφτασε στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα με το πρόσχημα να προσκυνήσει το ιερό και να ανάψει λυχνάρι. Ωστόσο, ο πραγματικός σκοπός τους ήταν να κάνουν μετρήσεις για την εγκατάσταση ενός καθολικού βωμού. Αντιμετωπίζοντας αλλεπάλληλες αντιστάσεις από τον ορθόδοξο κλήρο, ωστόσο δεν υποχώρησαν και ετοιμάστηκαν να υλοποιήσουν τις προθέσεις τους την επόμενη μέρα.
Ωστόσο, τα σχέδια ήταν καταδικασμένα σε αποτυχία. Τη νύχτα της 12ης Νοεμβρίου η θάλασσα κατακλύστηκε από μια τρομερή καταιγίδα, οι ουρανοί σχίστηκαν από κεραυνούς και βροντές. Γύρω στα μεσάνυχτα, ένας φρουρός που βρίσκονταν σε υπηρεσία στην είσοδο του φρουρίου του Φορτ Καστέλι παρατήρησε έναν ηλικιωμένο άνδρα με μοναστηριακές ρόμπες που κουβαλούσε μια αναμμένη δάδα. Όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει την ταυτότητα και τον σκοπό του, ο γέροντας απάντησε:
«Είμαι εγώ, Σπυρίδων».
Εκείνη τη στιγμή, τρεις πίδακες πυρκαγιάς ξέσπασαν από το καμπαναριό της εκκλησίας και ακολούθησε μια δυνατή έκρηξη. Από το κύμα της έκρηξης καταστράφηκαν η πυριτιδαποθήκη και τα παρακείμενα κτίρια.
Εννιακόσιοι Καθολικοί (στρατιώτες και πολίτες) σκοτώθηκαν ακαριαία από την έκρηξη, όλοι οι εμπνευστές αυτής της μη θεϊκής πράξης σκοτώθηκαν: ο ναύαρχος Pisani βρέθηκε νεκρός - ο λαιμός του τσιμπήθηκε ανάμεσα σε δύο κορμούς και ο σύμβουλός του βρέθηκε πίσω από τους τοίχους του φρούριο σε μια τάφρο αποχέτευσης. Όμως ούτε ένας Ορθόδοξος Χριστιανός δεν υπέφερε από αυτή τη φοβερή έκρηξη, αφού οι Καθολικοί τους απαγόρευσαν να βρίσκονται μέσα στο φρούριο μετά το σκοτάδι.
Ο φρουρός, που παρακολουθούσε τον Άγιο Σπυρίδωνα με μια πύρινη δάδα στα χέρια, έμεινε αλώβητος: μια μυστηριώδης δύναμη τον σήκωσε στον αέρα και τον απομακρύνθηκε από τα τείχη του φρουρίου κατά την έκρηξη, και δεν δέχθηκε την παραμικρή γρατσουνιά.
Στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, ένα ασημένιο καντήλι, δώρο του ναυάρχου, έπεσε στο πάτωμα και υπέστη ζημιές στη βάση. Στη συνέχεια, κρεμάστηκε πίσω στην αρχική του θέση, όπου εξακολουθεί να θυμίζει σιωπηλά τη φρίκη που βίωσε. Την ίδια ώρα στη Βενετία, κεραυνός χτύπησε ένα κάστρο που ανήκε στον ναύαρχο, τρύπησε τον τοίχο και κατέστρεψε το πορτρέτο του, αφήνοντας ανέγγιχτο το υπόλοιπο κάστρο.
Έτσι, ο Άγιος Σπυρίδων, που υπερασπίστηκε την Ορθοδοξία, έκανε μια μεγάλη και θαυματουργή πράξη, προστατεύοντας τον λαό του, την πόλη του και τον ναό του από τη βλασφημία.
Υπάρχουν πολλές ακόμα εκπληκτικές ιστορίες που συνδέονται με τον Άγιο Σπυρίδωνα τον Τριμυθού.
Στο Ορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα του Τριμιφούντ, που βρίσκεται στη χριστιανική περιοχή της Ιερουσαλήμ (στο ιστορικό τμήμα της, όχι μακριά από την Πύλη της Δαμασκού), υπάρχει μια εικόνα του αγίου διαστάσεων 70 επί 50 εκατοστών. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αναστηλώθηκε πριν από περίπου μισό αιώνα. Στις 2 Ιουνίου 1994, μια υπέροχη εικόνα εμφανίστηκε στο τζάμι του παραθύρου αυτής της εικόνας.
Ο τότε ηγούμενος της μονής Ιερομόναχος Σωφρόνιος αρρώστησε βαριά και ήδη ετοιμαζόταν να αποχαιρετήσει τα πνευματικά του παιδιά. Ξαφνικά εμφανίστηκε σε αυτόν ο Άγιος Σπυρίδων, που προέβλεψε ότι δεν θα ερχόταν ακόμη ο θάνατός του και θα ζούσε για πολλά χρόνια ακόμα. Μετά από αυτά τα λόγια, ο Άγιος έφυγε από το δωμάτιο από το παράθυρο και όχι από την πόρτα. Η αρρώστια υποχώρησε και ο Ιερομόναχος Σωφρόνιος συνέχισε να υπηρετεί στο μοναστήρι για δέκα χρόνια, ώσπου έφτασε η ώρα του να πάει στον Κύριο.
Λίγη ώρα μετά την ιερή εμφάνιση, ο Ιερομόναχος Σωφρόνιος παρατήρησε ότι το τζάμι του παραθύρου είχε θολώσει. Μετά από προσεκτικότερη εξέταση, ανακάλυψε ένα αποτύπωμα του Αγίου Σπυρίδωνα στο γυαλί, αναπαράγοντας με ακρίβεια την εικόνα στην εικόνα, συμπεριλαμβανομένου του καπέλου και του ιμάτιου. Αυτή η στάμπα έμεινε στο γυαλί και τώρα φυλάσσεται σε ειδική εικονοθήκη ως ψηλό προσκυνητάρι, με σκούρο μπορντό βελούδινο φόντο. Η εκτύπωση φαίνεται καλύτερα σε γωνία περίπου 30 μοιρών.
Άλλη περίπτωση.
Στις 28 Οκτωβρίου 1940 η Ιταλία ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ελλάδας και την 1η Νοεμβρίου ξεκίνησε ο βομβαρδισμός του νησιού της Κέρκυρας που κράτησε αρκετούς μήνες. Οι επιθέσεις ιταλικών αεροπλάνων, που πετούσαν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα λόγω της έλλειψης συστημάτων αεράμυνας στο νησί, δεν σταμάτησαν ούτε την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι κάτοικοι του νησιού άρχισαν να παρατηρούν ασυνήθιστα φαινόμενα: βόμβες που έπεσαν στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, αντίθετα με τους νόμους της φυσικής, άλλαξαν την τροχιά τους, σαν μια αόρατη δύναμη να τους εκτρέπει στο πλάι. Αποτέλεσμα ήταν είτε να φτάσουν στη θάλασσα είτε να εκραγούν στον αέρα χωρίς να προκληθούν ζημιές στο κτίριο.
Οι άνθρωποι άρχισαν να καταφεύγουν στο ναό κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, χωρίς να αμφιβάλλουν ότι ο Κύριος με τις προσευχές του Αγίου Σπυρίδωνα θα τους προστάτευε και θα τους σώσει.
Τα περισσότερα από τα κτίρια που περιβάλλουν τον ναό υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκαν, ενώ ο ίδιος ο ναός επέζησε μέχρι το τέλος των εχθροπραξιών.
Και, παρεμπιπτόντως, όταν μια μέρα έπεσε μια βόμβα στο γυναικείο μισό του ναού, όπου, ως συνήθως, υπήρχαν πολλές γυναίκες και παιδιά εκείνη την ημέρα, δεν έγινε έκρηξη.
Δόξα τω Θεώ για όλα!
ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου