Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Γνωρίστε τον βίο του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου με τα γυαλιά της εικονικής πραγματικότητας!

 


«Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα λύνει τα απλά ζητήματα κι εμείς τα σύνθετα. Πρέπει να μπουν όρια και κανόνες στη χρήση της. Όταν θα χρειαστείς τον πολυμήχανο Οδυσσέα, δεν θα στον δώσει.

Αλλά θα σου δώσει λύσεις σε λιγότερο χρόνο. Αρκεί να ξέρεις γιατί πας εκεί που θέλεις να πας», λέει στο newsbomb.gr η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας οπτικοακουστικών παραγωγών White Fox SA, Αναστασία Μάνου, της εταιρείας που κρύβεται πίσω από την δημιουργία της ταινίας εικονικής πραγματικότητας «Ιχνηλατώντας τα βήματα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου».

Το 15λεπτο φιλμ θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου (20.00) στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Προκόπι Ευβοίας, εκεί που βρίσκονται τα λείψανα του Οσίου τα τελευταία 100 χρόνια και στη συνέχεια θα ακολουθήσει περιοδεία στις πρωτεύουσες των περιφερειών της Ελλάδας και το εξωτερικό. Οι θεατές θα φορέσουν τις ειδικές κάσκες εικονικής πραγματικότητας και θα «εμβυθιστούν» στον κόσμο του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου. Θα βιώσουν κομβικά σημεία της ζωής του, από τη γέννηση και τα παιδικά του χρόνια μέχρι τη συμμετοχή του στον ρωσοτουρκικό πόλεμο, την αιχμαλωσία και τα θαύματά του.

Για την παραγωγή της ταινίας έγιναν λήψεις στους φυσικούς χώρους που έζησε ο Άγιος αλλά και ιστορική έρευνα για την τεκμηρίωση του υλικού. Συνθέσεις, χρώματα και υφές άμεσα διασυνδεδεμένες με την τεχνοτροπία των αγιογραφιών, σε συνδυασμό με την εμπνευσμένη αφήγηση και την ανάλογη μουσική επένδυση, ζωντανεύουν το άχρονο της αγιογραφίας.

«Μέσο που αγαπάμε πολύ»

«Ηταν η ώριμη στιγμή για αυτή την ταινία», λέει η κυρία Αναστασία Μάνου και συνεχίζει: «Ηταν η επιθυμία μας να συνδυάσουμε κάτι ειδικό όπως ένα προσκύνημα και να χρησιμοποιήσουμε ένα μέσο που αγαπάμε πολύ και μπορεί να συνομιλήσει με τη νέα γενιά». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων της εταιρείας με τον αντιδήμαρχο στο Προκόπι, οι πρώτοι είδαν την εικόνα του Οσίου στο γραφείο του. «Τα λείψανα του Οσίου είναι το δεύτερο προσκύνημα στη χώρα μας σε προσέλευση μετά την Παναγία της Τήνου. Σκεφτήκαμε ότι θα άξιζε να προσεγγίσουμε ένα θέμα παραδοσιακό με τα νέα μέσα», υπογραμμίζει η κυρία Μάνου και προσθέτει: «Ηταν δυνατό σταυρόλεξο για εμάς γιατί θέλει μεγάλη προσοχή ένα τέτοιο εγχείρημα το οποίο κρίνεται από το στίγμα που θέλεις να δώσεις. Μας βοήθησαν πολύ οι αγιογραφίες. Ο σχεδιασμός στην κίνηση έγινε στη λογική της αγιογραφίας που ζωντανεύει, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Δεν πρόκειται για εκπαιδευτική ταινία ούτε στόχος είναι να προσφέρει πληροφορίες. Εχει μια λογική αφήγησης και ψιθύρου. Λογική “έλα να το ζήσουμε, να το βιώσουμε», τονίζει η κυρία Μάνου.

white fox anastasia manou.jpg

Η διευθύνουσα σύμβουλος της White Fox SA, Αναστασία Μάνου

Παρέμβαση.

Ρωτώντας την κυρία Αναστασία Μάνου, που εργάστηκε και ως σεναριογράφος για την ταινία, τί αποκόμισε η ίδια από την έρευνα που έκανε για τον Όσιο, η ίδια λέει ότι «μου έκανε εντύπωση πόσο ζωντανός ήταν και πόσο ανταποκρινόταν στην ανάγκη του διπλανού του. Σε κάθε αφήγηση και ιστορία που διάβασα ξεχώριζε το πόσο έμπρακτα βοηθούσε και ευχαριστούσε τον κόσμο. Είχε μεγάλη καλοσύνη και αγιότητα παρά τα εμπόδια στη ζωή του. Ηταν μια δυνατή προσωπικότητα μέσα από την ταπεινότητα και τη διακριτικότητά του. Η αγάπη του για τον άνθρωπο, όχι μόνο τον Χριστιανό, ήταν πάντα παρούσα στη ζωή του. “Είμαι εδώ για να βοηθήσω”, έλεγε. Τόσο απλά», σημειώνει η κυρία Αναστασία Μάνου που μας θυμίζει τί έγινε στο Προκόπι Ευβοίας όταν στην μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά του 2021 απειλήθηκε το σκήνωμα και οι εικόνες του Οσίου και χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

 
 

«Όταν ειδοποίησαν οι αρχές ότι το σκήνωμα και οι εικόνες κινδύνευαν και έπρεπε να μεταφερθούν, ο τότε ιερέας ζήτησε να γίνει πρώτα μια λιτανεία. Όταν έγινε αυτό ξεκίνησε μια μπόρα στην περιοχή που σταμάτησε τη φωτιά στο Προκόπι και αυτό θεωρήθηκε ως μια ακόμα παρέμβαση για να παραμείνει ο Όσιος στον τόπο του».

Όσον αφορά στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη χρήση της, η κυρία Αναστασία Μάνου τονίζει ότι «πρέπει να δούμε το αξιακό μοντέλο και το ποιος βάζει τα όρια στη χρήση της. Αν την αφήσουμε ανεξέλεγκτη θα πάψουμε κάποια στιγμή να σκεφτόμαστε σύνθετα. Ο άνθρωπος θα γίνει άδειο κέλυφος και δεν θέλουμε να το δούμε αυτό. Εν αρχήν είναι ο λόγος. Σημασία έχει τί θέλουμε να πούμε και το ενδιαφέρον μας είναι το περιεχόμενο. Η τεχνολογία είναι σύμμαχος».

  • Η ταινία υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συμπαραγωγή με την εταιρεία παραγωγής White Fox SA, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.
  • Η White Fox SA έχει υπογράψει στο παρελθόν οπτικοακουστικές παραγωγές όπως η ταινία «Καραγκιόζης the movie», η αναπαράσταση της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, οι εγκαταστάσεις στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών κ.α.
  • Η κυρία Αναστασία Μάνου είναι για πρώτη φορά υποψήφια με τον συνδυασμό «Αλμα μπροστά» στις εκλογές του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) στις 30/11 και στις 1-2/12.
  • newsbomb.gr 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου