
Όπως βλέπετε και στην ανακοίνωση, ιερέας προτρέπει τους πιστούς να αποστείλουν μέσω e-mail ή προσωπικού μηνύματος τα ονόματα παιδιών που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, προκειμένου να μνημονευθούν.
Μάλιστα, στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά ακόμη και στον Απόστολο Παύλο, επιχειρώντας να συνδεθεί η συγκεκριμένη πρακτική με τη χριστιανική παράδοση. Κάπου εκεί ολοκληρώνεται ένας ιδιόμορφος συνδυασμός Ορθοδοξίας και σύγχρονων επικοινωνιακών πρακτικών, ο οποίος προκαλεί εύλογους προβληματισμούς.
Το μπέρδεμα δεν είναι θεωρητικό. Υπάρχει και εκδηλώνεται καθημερινά, πολλές φορές μέσα από τις ίδιες τις πρακτικές που υιοθετούνται από κληρικούς στην προσπάθεια προσέγγισης της κοινωνίας.
Το πραγματικό ζητούμενο, ωστόσο, δεν είναι με ποιον τρόπο ο ιερέας θα πλησιάσει τον κόσμο. Το ζητούμενο είναι πώς θα ενεργοποιήσει τους ανθρώπους ώστε να συμμετέχουν ουσιαστικά στη ζωή της Εκκλησίας, να προσεύχονται, να παρίστανται και να βιώνουν την εκκλησιαστική εμπειρία και όχι απλώς να αποστέλλουν ένα όνομα μέσω διαδικτύου.
Προφανώς, δεν πρόκειται να περάσουν τις εξετάσεις μόνο τα παιδιά που θα μνημονευθούν ούτε να αποτύχουν όσα δεν συμπεριληφθούν σε κάποια λίστα ονομάτων. Αυτό δεν είναι το θέμα. Το ζήτημα είναι ότι η συμμετοχή στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας έχει συγκεκριμένα πνευματικά οφέλη, τα οποία συχνά παραλείπονται όταν η όλη διαδικασία περιορίζεται σε μια ηλεκτρονική αποστολή στοιχείων.
Το βέβαιο είναι πως όσο η Εκκλησία επιχειρεί να υιοθετεί πρακτικές εκσυγχρονισμού με κριτήριο την ευκολία που προσφέρει η τεχνολογία και όχι με βάση τα θεμέλια της ορθόδοξης παράδοσης, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να παράγει αποτελέσματα αντίθετα από εκείνα που επιδιώκει.
Η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο επικοινωνίας. Δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει τη συμμετοχή, την παρουσία, την προσευχή και τη ζωντανή σχέση του πιστού με την Εκκλησία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου