Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Κερκύρας: ''Οι παρακαταθήκες του Χριστόδουλου για αντίσταση ήταν επίκαιρες''.

0-kerkiras
                Στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα τελέστηκε σήμερα Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 μνημόσυνο με αφορμή την συμπλήρωση πέντε χρόνων από την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου. 
            Στην ακολουθία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος επεσήμανε ότι το μνημόσυνο αυτό αποτελεί και για την τοπική Εκκλησία οφειλόμενο  χρέος για έναν αληθινά μεγάλο Αρχιεπίσκοπο, αλλά και για τον ίδιο ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον πνευματικό του πατέρα, ο οποίος του έδωσε και τους τρεις βαθμούς της ιερωσύνης.
             Χαρακτηριστικά τόνισε σε σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος: «Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αγάπησε την Αλήθεια στη ζωή του και αγωνίστηκε να την προσφέρει στο λαό. Είπε την αλήθεια για τη ζωή, για τον πολιτισμό, για όσα συνέβαιναν στον κόσμο, διακήρυξε την Αλήθεια του Χριστού και του Ευαγγελίου. Αγάπησε τον Χριστό και την Ελλάδα και αφιέρωσε τη ζωή του, ώστε όλοι οι Έλληνες να κατανοήσουν τι σημαίνει Ορθοδοξία, Παιδεία, Ιστορία, Γλώσσα, Πολιτισμός και πρωτίστως πίστη στο Χριστό. Όσο ανατρέχει κανείς στα κείμενά του διαπιστώνει την διορατική του ματιά. Ιδίως οι τελευταίες παρακαταθήκες του στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, λίγες ημέρες πριν την εκδημία του, αποτελούν αποδείξεις για το ότι διέβλεπε τι επρόκειτο να συμβεί στην πατρίδα και την κοινωνία μας και γι’  αυτό ο λόγος και το παράδειγμά του παραμένουν πάντοτε επίκαιρα».
               Ο Μητροπολίτης Κερκύρας διάβασε στο εκκλησίασμα σημεία από το τελευταίο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, τονίζοντας τις δύο μεγάλες έννοιες:  αντίσταση και ανάκαμψη. 
Αντίσταση σε ό,τι μας αλλοτριώνει ως ανθρώπους. Αντίσταση σε ό,τι μας υποδουλώνει.
Αντίσταση σε ό,τι μας καθηλώνει μακριά από το Χριστό και την Ελλάδα, τα πνευματικά μας πρωτοτόκια. Και ανάκαμψη μέσα από την αντίσταση.
             Ανάκαμψη πνευματική, μέσα από τη ζωή της Εκκλησίας. Και αυτή η ανάκαμψη θα φέρει και την κοινωνική αλλαγή, θα δώσει ελπίδα στο λαό μας.
            Εμφανώς συγκινημένος ο Μητροπολίτης Κερκύρας προέτρεψε κλήρο και λαό να συσπειρωθεί γύρω από την Εκκλησία στη δύσκολη εποχή και να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη και την παρακαταθήκη του «φωτεινού αγγέλου», όπως χαρακτήρισε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο.
          Πλήθος λαού ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου και ένωσε τις προσευχές του για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Πρωθιεράρχου.          http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15387-2013-01-27-14-15-27

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου