Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου «Η Εκκλησία πρέπει να έχει το θάρρος να μιλά».

           Συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών του στην Αθήνα, με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' έγινε σήμερα το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.
           Οι δύο άντρες είχαν ημίωρη κατ΄ ιδίαν συνάντηση και το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση, ήταν βέβαια το κυπριακό, αλλά και η κρίση χρέους που πλήττει τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο, καθώς και οι θυσίες του κυπριακού λαού που πλήττονται από τα βαριά οικονομικά μέτρα του μνημονίου.
           Ο κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον Κύπρου Χρυσόστομο, αναφέρθηκε επαινετικά το έργο του, το οποίο, όπως είπε, «δεν περιορίζεται μόνο στο νησί αλλά διαχέεται σε όλο τον ελληνισμό» και υπογράμμισε ότι οι πατριωτικές θέσεις του Αρχιεπισκόπου του είναι γνωστές.
           Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει το θάρρος να μιλά σε μια πατρίδα ημικατεχόμενη, σε μια πατρίδα που δυστυχώς «ως μη όφειλε, οι πολιτικοί την οδήγησαν σε φοβερά αδιέξοδα και εθνικά και οικονομικά».
           «Πολλές φορές τους έχω πει, σε μιαν ευνομούμενη χώρα που δεν υπάρχουν προβλήματα εθνικά, οικονομικά, η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να περιορίζεται στα αυστηρώς θρησκευτικά του καθήκοντα», ανέφερε.              
ArxiepPapoulias
                  «Υπό τις παρούσες συνθήκες», τόνισε, «είναι επιβεβλημένο για την Εκκλησία να μιλά. Ιδιαίτερα η Εκκλησία της Κύπρου που στην δισχιλιετή πορεία της ήταν ο μόνος θεσμός  που είχε τεθεί επικεφαλής του λαού, γιατί οι κατακτητές δεν μας έλειψαν ποτέ. Εναλλασόντουσαν ο ένας μετά τον άλλον, και η Εκκλησία ως η πραγματική μητέρα του λαού μας έπρεπε να σκύψει επάνω στα προβλήματα του λαού, τα καθημερινά. Και πιστεύω ότι με πολλή δεξιότητα χειρίστηκε στις δύσκολες αυτές μέρες που έζησε ο λαός μας με πολλήν επιτυχία, και το λέμε ευκαίρως ακαίρως, ότι αυτό το νησί για να είναι και ελληνικό και χριστιανικό, τούτο οφείλεται αποκλειστικά στην Εκκλησία».
                  Ο Μακαριώτατος πρόσθεσε, τέλος, ότι «αυτήν την βαριά κληρονομιά έχομε, την οποίαν είμεθα αποφασισμένοι να την συνεχίσομε για το καλόν του λαού μας, για το καλόν της πατρίδος μας. Και  εμείς ως Εκκλησία δεν βλέπομε πολύ στενά το θέμα της Κύπρου, της ιδιαίτερης πατρίδος. Το βλέπομε πολύ πλατιά. Γιατί χωρίς την μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα, δεν μπορεί η Κύπρος να κάμει τίποτα. Γι΄ αυτό και η επίσκεψή μας χθες στον κ. Πρωθυπουργό, με τον οποίον είχαμε  μιαν  όμορφη συνάντηση. Ο ίδιος απερίφραστα μας είπε ότι είναι στη διάθεσή μας, και τον ευχαριστούμε, και ήτο καθήκον και υποχρέωσης μας, να περάσουμε να σας χαιρετίσομεν».
               Ο Πρόεδρος Παπούλιας ευχαρίστησε τον Κύπρου Χρυσόστομο επειδή συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Ελλάδα και μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η τύχη των δύο κρατών είναι κοινή «παρόλο που δεν θεωρούμε ξεχωριστό κράτος την Κύπρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου