Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Κορωνοϊός: Πόσο αθώα είναι η θεία κοινωνία;

 ΣΧΟΛΙΟ : Αν μη τι άλλο η Θεία Κοινωνία είναι Σώμα και Αίμα Χριστού και κανένας κίνδυνος δεν διατρέχεται για όσους εξομολογούνται και μεταλαβαίνουν.Ο Διάβολος θέλει να μας πάρει αμετανόητους,τώρα που ο Θάνατος μαζί με τον Άδη βγήκαν παγανιά στον πλανήτη.Μπορεί στην πορεία να χρησιμοποιήσει μέχρι και Χριστιανικό διωγμό,ώστε να πάρει την εξουσία στον πλανήτη.Εχουμε μπει πλέον σε Αποκαλυπτικούς καιρούς.
Ο κορωνοϊός φαίνεται πως δεν θα αργήσει να φτάσει και στο νησί μας και αρκετοί πολίτες θεωρούν
ότι ο κίνδυνος είναι ορατός μέσω της… Θείας Κοινωνίας. Δεδομένου ότι στην Ιταλία, η οποία μετρά 21 θύματα, η καθολική επισκοπή της Μεσσήνης στη Σικελία έκανε σχετικές συστάσεις ως απάντηση στην αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, αρκετοί πολίτες και στην Κύπρο διερωτώνται πόσο εύκολα μπορεί να μεταφερθεί ο κορωνοϊός με τη Θεία Κοινωνία. Υπενθυμίζεται ότι με επίσημη δήλωσή τους οι θρησκευτικές αρχές της επαρχίας της Σικελίας ανακοίνωσαν πως «ενόψει της εξάπλωσης του κορωνοϊού θεωρείται σκόπιμο να συμμορφωθούμε με ορισμένες διατάξεις και μέτρα υγιεινής. Ως προφύλαξη συμβουλεύουμε να διανέμεται η Θεία Κοινωνία στα χέρια των πιστών, καθώς και να αποφεύγεται η σωματική επαφή – χειραψίες». Συνιστάται επίσης το δοχείο που περιέχει ιερό νερό να παραμείνει προσωρινά άδειο. Μάλιστα, λόγω… γρίπης του Πάπα στο Βατικανό απαγορεύτηκε το χειροφίλημα.
Μέσω σάλιου
Από την πλευρά τους, ειδικοί εξηγούν στον «Π» ότι το κοινό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, κυρίως όταν βρίσκεται σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν πρέπει να πανικοβάλλεται. «Οι κίνδυνοι», τόνισε ο μικροβιολόγος και χημικός κ. Κλεάνθης Λαός «υπάρχουν εκεί που υπάρχουν μεγάλες συναθροίσεις και συνωστισμός», ενώ πρόσθεσε ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω των αναπνοών. Επιπλέον, ερωτηθείς για το αν μέσω της Θείας Κοινωνίας μπορεί κάποιος να μεταδώσει τον ιό ή άλλη ασθένεια, ο κ. Λαός σημείωσε πως «ο τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού δεν διαφέρει από τον αντίστοιχο τρόπο που μπορεί να μεταδοθεί η κοινή γρίπη». Πρόσθεσε πως λόγω του σάλιου, που μπορεί να αφήσει κάποιος πάνω στο κουτάλι της μετάληψης, δεν μπορεί να αποκλειστεί θεωρητικά το ενδεχόμενο να μεταδώσει τον ιό σε άλλο άτομο. Τόνισε επίσης πως ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται κατά βάση με σταγονίδια διά της αναπνευστικής οδού, δηλαδή μέσω του βήχα ή του φταρνίσματος. Το κρασί, που περιέχεται στη Θεία Κοινωνία, λόγω αλκοόλης έχει αντιμικροβιακή δράση, σημείωσε ο κ. Λαός, αλλά το σάλιο, επανέλαβε, μπορεί θεωρητικά να μεταδώσει την όποια ασθένεια.
Από την πλευρά της, η δρ Μαρία Κολιού, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Παν. Κύπρου και λοιμωξιολόγος ανέφερε στον «Π» ότι ο κορωνοϊός έχει ακριβώς τα ίδια συμπτώματα με την απλή γρίπη, δηλαδή βήχα, κόπωση, πυρετό και πόνους στους μυς ενδεχομένως. Ερωτηθείσα για το κατά πόσον μπορεί κάποιος να μεταφέρει ασθένειες, όπως ο κορωνοϊός, μέσω της Θείας Κοινωνίας, η δρ Κολιού εξήγησε ότι το οινόπνευμα στο κρασί λειτουργεί κατασταλτικά και θεωρητικά δύσκολα μπορεί να μεταδοθεί σε άλλο άτομο.
Ξαναχτύπησε
Δεν φτάνει η καχυποψία του κόσμου, νέα ομιλία του μητροπολίτη Μόρφου ήρθε να προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Συγκεκριμένα, ο Μόρφου Νεόφυτος ανέφερε σε κήρυγμά του στην αρχιερατική θεία λειτουργία την Κυριακή της Απόκρεω πως «σε λίγες μέρες ο ιός θα πάει σε όλο τον κόσμο και οι επιστήμονες δεν θα μπορούν να βρουν αντίδοτο». Πρόσθεσε πως οι γιατροί και οι νοσοκόμοι θα είναι οι πιο επίφοβοι για να κολλήσουν, διερωτώμενος αν θα κάνουν το καθήκον τους «όπως ο Άγιος Πολύκαρπος και ο Άγιος Ιγνάτιος» ή αν θα φοβηθούν. Να σημειωθεί ότι το επίμαχο βίντεο έχει κατέβει από τον ιστότοπο που αναρτήθηκε χθες το μεσημέρι. Στο μεταξύ, με αφορμή την απόφαση της καθολικής επισκοπής, το Πατριαρχείο Ρουμανίας δίνει στους πιστούς που φοβούνται μήπως κολλήσουν τον κορωνοϊό από το Άγιο Ποτήριο της Θείας Κοινωνίας την επιλογή να κοινωνούν με κουτάλι που θα μεταφέρουν από το σπίτι τους. Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση του Πατριαρχείου σημειώνεται πως οι πιστοί που νιώθουν προβληματισμό για το προσκύνημα των ιερών εικόνων μπορούν να μην τις προσκυνούν στους ναούς αλλά να προσκυνούν αυτές που έχουν στα σπίτια τους.
Προσευχηθείτε
Πρόληψη και προσευχή προτείνει στους πιστούς η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσω ανακοίνωσής της. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω ανακοίνωση η Ιερά Σύνοδος προτρέπει τους πιστούς να εντείνουν όλοι τις προσευχές τους «προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακεραία την κληρονομία Του». Επίσης, σημειώνει ότι θα πρέπει να «ακολουθούμε μόνο τις επίσημες ενημερώσεις και το τι μας συστήνουν οι επιστήμονες». Τέλος, η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας συμβουλεύει όσους παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας να αποφύγουν προσωρινώς τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των αδελφών του Χριστού.
politis.com.cy 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου