Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Οι επιστολές και τα ποιήματα του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού σε ηχητική απόδοση από την Ι.Μ. Λεμεσού και την Πεμπτουσία.

Στις δύσκολες ημέρες τις οποίες διατρέχει η κοινωνία μας, κάτι παράξενο συμβαίνει μεταξύ Ουρανού και Γης, το οποίο σύμφωνα με τον Γέροντα Ελισαίο, σεβαστό Καθηγούμενο της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, μοιάζει με “έναν νικηφόρο πόλεμο, μία ανακωχή ειρήνης ή μία ανταλλαγή λύτρων… ”. Πριν κλείσει το παρελθόν έτος είχαμε την αναγγελία της αγιοκατατάξεως τεσσάρων νέων Αγιορειτών Αγίων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Ένας από τους Οσίους αυτούς άνδρες ήταν ο Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής ή Σπηλαιώτης, ο οποίος απετέλεσε την πνευματική ρίζα περισσοτέρων των χιλίων μοναχών και μοναζουσών εντός και εκτός του Άθωνος.


Οι δοκιμασίες και οι σκληροί πνευματικοί του αγώνες συνήργησαν με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος και τον οδήγησαν στα κρείττονα , κατά τον Απόστολο Παύλο, χαρίσματα, στην αυθεντική αγάπη, μία έννοια τόσο παραποιημένη και παρεξηγημένη στη σύγχρονη εποχή. Η αληθινή εν Αγίω Πνεύματι αγάπη οδηγεί τον Όσιο να θέλει να μοιραστεί τον θησαυρό της καρδιάς του, τον πολύτιμο μαργαρίτη που αποκτήθηκε με τις θυσίες μίας ολόκληρης ζωής. 
Η επιθυμία αυτή δεν γέννησε μόνο την οσία συνοδεία του από την οποία αναγεννήθηκε ο Αθωνικός και όχι μόνον μοναχισμός. Έφερε τον Όσιό μας σε κοινωνία με πολλούς ανθρώπους της εποχής του οι οποίοι έτρεχαν προς αυτόν, ως έλαφοι επί τας πηγάς των καθαρών υδάτων της όντως ζωής, για να λάβουν συμβουλές και πνευματική ανάπαυση. Έτσι προέκυψε μία σημαντική επιστολογραφία που διασώζει τους καρπούς αυτής της αγαπητικής συγκράσεως. Εκτός από τις επιστολές ο Γέρων Ιωσήφ συνέθεσε και ποιήματα τα οποία ήταν ο καρπός της θείας εμπνεύσεως την οποία γεννά η χαρά της εν Χριστώ ζωής, μετά από την μακροχρόνια διατριβή στην κατάσταση της φλογερής μετάνοιας.
Η Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, με προσωπική φροντίδα του Σεβαστού Καθηγουμένου Γέροντος Εφραίμ, συνέλεξε τα αυθεντικά χειρόγραφα των ποιημάτων και των επιστολών και τα εξέδωσε σε πολυτελή τόμο, άξιο του περιεχομένου τους. Δύο μεγάλες εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη όπου συνέρρευσε πλήθος αγιόφιλου κοινού προκειμένου να παρακολουθήσει την παρουσίαση του Τόμου και την ταινία – ντοκιμαντέρ για την ζωή του Οσίου ανδρός.
Η Πεμπτουσία είναι στην ευχάριστη θέση να αναγγείλει την ηχητική απόδοση του Τόμου, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού και θα αναρτάται στο διαδικτυακό μας περιοδικό κάθε Τρίτη. Την ανάγνωση των κειμένων θα κάνει η κυρία Όλγα Κοκκίνου.
Ευχόμαστε σε όλους τους φίλους και επισκέπτες της ιστοσελίδας μας καλό στάδιο επί τη ενάρξει του Αγίου Τριωδίου με την πνευματική συντροφιά των λόγων του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου