Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Η προφητεία του μακαρίου έκανε τον τρομερό βασιλιά να ανατριχιάσει και να φύγει. Ακάθιστος στον Θαυματουργό Σάλος "Η ΚΑΡΔΙΑ ΖΕΣΤΑΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΛΕΟΣ"

Ο Άγιος και Θαυματουργός Νικολάι Σάλος του Pskov, ο μακαρίτης, που έζησε γυμνός και ενεργούσε σαν ανόητος για χάρη του Χριστού, έμεινε στην ιστορία του Pskov και της Ορθοδοξίας ως ένας ατρόμητος πολεμιστής και μάντης, που σε δύσκολες στιγμές κατάφερε να προστατεύσει χιλιάδες οι συμπατριώτες του από έναν από τους πιο σκληρούς βασιλιάδες εκείνης της εποχής, τον Ιβάν τον Τρομερό, χάρη στις γενναίες στρατηγικές του. Ήταν αυτές οι ιδιότητες που βοήθησαν να σωθούν οι κάτοικοι της πόλης από τον αναπόφευκτο θάνατο και η ίδια η πόλη από την καταστροφή.

Χάρη στον Αγ. Στον Νικόλαο Σάλο του Pskov, τον ανόητο για τον Χριστό, η πόλη του Pskov γλίτωσε τη σφαγή του Ιβάν του Τρομερού και οι κάτοικοι της πόλης παρέμειναν ζωντανοί. Πηγή: http://hramermogen.ru/blazhennyy-nikolay-salos-pskovskiy-hrista-radi-yurodivyy-1576.html

ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΝ ΤΡΟΜΕΡΟ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΟ ΠΣΚΟΦ;

Αυτό συνέβη τον Φεβρουάριο του 1570. Με την υποψία του Βελίκι Νόβγκοροντ για προδοσία, ο Ιβάν ο Τρομερός το νίκησε βάναυσα. Ήταν ήδη καθ' οδόν προς το Πσκοφ. Όπως λέγεται στο Χρονικό του Pskov, «ο βασιλιάς ήρθε... με μεγάλη μανία, βρυχώνοντας σαν λιοντάρι, αν και έκανε κομμάτια αθώους ανθρώπους και έχυνε πολύ αίμα».

Ο Γιάννης επέλεξε το μοναστήρι Nikolsky Lyubyatovsky ως μέρος για να περάσει τη νύχτα.

Ο κόσμος, εν αναμονή της τρομερής μοίρας του, άρχισε να προσεύχεται σε όλη την πόλη. Οι καμπάνες χτυπούσαν για τις πρωινές προσευχές της Κυριακής. Ήταν τότε η πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής. Το θαυμαστό χτύπημα της καμπάνας εισχώρησε τόσο βαθιά στην καρδιά και την ψυχή του διψασμένου για αίμα βασιλιά, που έδωσε εντολή στους στρατιώτες του να καταθέσουν τα ξίφη τους και απαγόρευσε τη δολοφονία.

ΓΙΑ ΠΩΣ ΟΛΗ Η ΠΟΛΗ ΓΟΝΑΤΙΣΕ ΜΕ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ

Οι άνθρωποι συνέχισαν να μένουν μαζί με φόβο και άγνοια. Και τότε ο Νικολάι Σάλος και ο πρίγκιπας Γιούρι Τοκμάκοφ, επίσης κυβερνήτης του Πσκοφ, πήραν την απόφαση να κατευνάσουν την οργή του βασιλιά. Γύρισαν όλη την πόλη και προειδοποίησαν κάθε κάτοικο για την ιδέα τους.

Ήταν απαραίτητο να κάνετε τα εξής: τοποθετήστε ψωμί και αλάτι στα τραπέζια κοντά στο σπίτι σας. Και όταν περνάει ο βασιλιάς, όλος ο κόσμος πρέπει να είναι στο δρόμο. Και έτσι έκαναν: σύζυγοι, γυναίκες, παιδιά - όλοι, μόλις είδαν τον βασιλιά, γονάτισαν μπροστά του. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Ιβάν ο Τρομερός το έβλεπε αυτό. Εκείνη τη στιγμή, σε έναν από τους δρόμους, ο μακαριστός Νικόλαος έτρεξε να τον συναντήσει, καβάλα σε ένα ραβδί, σαν να καλπάζει πάνω σε άλογο. Φώναξε στον βασιλιά: «Ιβανούσκο, Ιβανούσκο, φάε ψωμί και αλάτι, όχι χριστιανικό αίμα!»

Και έγινε ένα θαύμα: συγκινημένος από τη λατρεία και την ταπεινοφροσύνη των ανθρώπων, ο Ιβάν ο Τρομερός μαλάκωσε και τους έδωσε ζωή.

ΠΟΙΑ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΕΜΑΘΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΤΣΑΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΑΛΟ;

Εκείνη την ημέρα, ο βασιλιάς μπήκε πρώτα στον καθεδρικό ναό της Ζωοδόχου Παναγίας Τριάδας και άκουσε την προσευχή μέχρι το τέλος. Και μετά προσκύνησε στα λείψανα του ιερού ευγενούς πρίγκιπα Vsevolod-Gabriel και ευχήθηκε να λάβει την ευλογία του μακαριστού Νικολάου.

Όντας στο κελί με τον τσάρο, ο Νικόλαος ήταν τόσο γενναίος που δεν είχε καμία διαφορά για αυτόν που ήταν μπροστά του - ο κυρίαρχος ή ο απλός. Δίδαξε αυστηρά και εξήγησε στον βασιλιά ότι δεν υπήρχε πλέον καμία ανάγκη να καταστρέφονται εκκλησίες και να καταστρέφονται οι ζωές αθώων ανθρώπων. «Μη μας ενοχλείς, Minukhne (μην μας αγγίζεις, περαστικός) και φύγε από κοντά μας, δεν θα έχεις τι να τρέξεις». Όταν ο άγιος ανόητος πρόσφερε στον βασιλιά ένα κομμάτι ωμό κρέας ως κέρασμα, εκείνος απάντησε: «Είμαι χριστιανός και δεν τρώω κρέας κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής». Στο οποίο ο Μακάριος είπε: «Πίνεις αίμα ανθρώπου».

Αυτά ήταν τα λόγια της προφητείας του Σάλου. Όμως ο πεισματάρης Ιβάν ο Τρομερός διέταξε να αφαιρέσουν την καμπάνα από τον καθεδρικό ναό. Και εκείνη τη στιγμή τα αληθινά λόγια του Ευλογημένου έγιναν πραγματικότητα - το καλύτερο βασιλικό άλογο έπεσε μπροστά στα μάτια όλων.

Αργότερα, οι ληστείες και οι κλοπές συνεχίστηκαν στο Pskov, αλλά οι άνθρωποι δεν άγγιξαν. Φεύγοντας βιαστικά από την πόλη, ο τσάρος κατευθύνθηκε προς τη Μόσχα.

Για χάρη του Αγίου Ανόητου, προσεύχονται στον Άγιο Νικόλαο τον μακαριστό Χριστό για τη σωτηρία της ζωής, για χάρη, διέξοδο από παγίδα και μπερδεμένη κατάσταση, για αποκατάσταση του καλού ονόματος και της δικαιοσύνης, για νουθεσία και συμφιλίωση, από εχθρότητα, παρηγοριά και σθένος.

Είναι κρίμα που δεν μπορέσαμε να βρούμε προσευχές από αυτόν τον άγιο. Έχει όμως έναν ακάθιστο σπάνιας ομορφιάς. Μην παραλείψετε να το διαβάσετε φίλοι μου! Και θα νιώσετε εκπληκτική δύναμη στα λόγια του, θα νιώσετε ήρεμη και εξαιρετική χάρη. Και θυμηθείτε, φροντίστε να θυμάστε, ότι ο ίδιος ο Ιβάν ο Τρομερός κάποτε υποχώρησε μπροστά σε αυτόν τον εύθραυστο, αστείο ιερό ανόητο, σώζοντας τις ζωές όλων των κατοίκων του Pskov.

Ακάθιστος στον άγιο μακαριστό Νικόλαο, τον άγιο ανόητο για χάρη του Χριστού, τον θαυματουργό του Pskov

Κοντάκιον 1

"ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΖΕΣΤΑΜΕΝΗ ΑΠΟ ΧΑΡΗ"

Τολμηρό βιβλίο προσευχής για τους ανθρώπους της πόλης του Pskov, άγιε δίκαιος Νικόλαε, αποδέξου το αξιέπαινο ύμνο μας που σου προσφέρουμε και μην παύεις να μεσολαβείς στην πόλη μας με τη μεσολάβησή σου ενώπιον του Κυρίου Θεού. Μερικές φορές εμφανιζόσασταν στη Βασίλισσα του Ουρανού με άλλους θαυματουργούς του Pskov, προσευχόμενοι για τους πατέρες μας κατά τις ημέρες της τάφου εισβολής του εχθρού. Εμείς, έχοντας εσένα, ως ένδοξο μεσολαβητή και θαυματουργό μας, σε καλούμε επαίνους:

Χαίρε, τολμηρό προσευχητάριο και μεσιτεία μας, άγιος δίκαιος Νικόλαος!

Ikos 1

Σε βλέπουμε, τον άγγελο της γης και το ζεστό και αιώνιο βιβλίο προσευχής μας, άγιε δίκαιος Νικόλαε. Ζήσατε σαν αγγελική ζωή ανάμεσα στους ανθρώπους της πόλης μας, ένδοξε. σε κουρέλια, γύμνια, σε ατιμία και ακραίες νηστείες, και το κατόρθωμα της ανοησίας για όλους. Για αυτόν τον λόγο, αποδεχτείτε αυτόν τον έπαινο από εμάς:

ΧΑΙΡΕΤΕ, δείξατε στους ανθρώπους την αληθινή ευδαιμονία των φτωχών στο πνεύμα εν Κυρίω.

ΧΑΙΡΕΤΕ, γιατί μέσω αυτής της αρετής αποκτήσατε τη Βασιλεία των Ουρανών από τον Κύριο.

Χαίρετε, γιατί όταν κλαίμε προσωρινά στη γη, έχετε λάβει αιώνια παρηγοριά στον ουρανό.

Χαίρε, έλαβες την κληρονομιά της Γης της Επαγγελίας με πραότητα και πραότητα.

ΧΑΙΡΕΤΕ, είχατε μια καρδιά θερμαινόμενη από έλεος και συμπόνια.

Χαίρετε, γιατί μέσω της αγνότητας και της πεντακάθαρης καρδιάς σας δόθηκε η εγγύηση να δείτε τον Κύριο.

ΧΑΙΡΕΣ, εμφανίστηκες ως τολμηρός ειρηνοποιός ενώπιον του βασιλιά της γης.

Χαίρε, για αυτό ονομάστηκες γιος του Θεού από τον Ουράνιο Βασιλιά.

Χαίρε, υπέμεινες εξορία, όνειδος και ατίμωση από τους ανθρώπους.

Χαίρε, πείρα υπομείνας τον στραγγαλισμό, τον όνειδος και τον ονειδισμό.

ΧΑΙΡΕΤΕ, για χάρη του Χριστού ακούσατε τον κακό λόγο, ΧΑΙΡΕΤΕ, αιώνια χαρά, γιατί κληρονόμησες πολλή αποζημίωση για τη συκοφαντία, το ψέμα και την ενόχληση.

ΧΑΙΡΕ, τολμηρό προσευχητάριο και παρακλήτε μας, άγιος δίκαιος Νικόλαος ο Μακαριώτατος.

dzen.ru 

ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου