Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ! ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ...

Ο νέος Πατριάρχης μακ. Ιωάννης Γιαζεζί. 

Και εκεί που δεν το περιμέναμε, και εκεί που νομίζαμε ότι και ο επόμενος Πατριάρχης Αντιοχείας θα ήταν ακόμη ένας άλλος ανθέλληνας Αραβιστής, έβαλε η Θεία Πρόνοια το χέρι της και εκλέχτηκε ένας «δικός μας» πατριάρχης, ο Ιωάννης Γιαζεζί. 
Ο Ιωάννης Γιαζεζί είναι ένας ιεράρχης ο οποίος διετέλεσε ως μοναχός στο Άγιον Όρος, ένας ιεράρχης με ελληνική μόρφωση, που γνωρίζει άριστα την ελληνική γλώσσα, την βυζαντινή μουσική και που ζει μέσα στην ορθόδοξη ησυχαστική και ασκητική παράδοση. Η εκλογή του ως Πατριάρχη θα φέρει ένα άλλο αέρα στο Πατριαρχείο Αντιοχείας. Ο κοσμικός αέρας που χαρακτηρίζει το Πατριαρχείο θα αντικατασταθεί με τις πνευματικές αρετές της Αθωνικής Πολιτείας. 




....Μα το πιο σημαντικό από όλα είναι, ότι με την εκλογή του Ιωάννη Γιαζεζί έρχεται η αρχή του τέλους του αραβισμού στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και ανοίγουν οι πόρτες για τη σύσφιξη των σχέσεών του με τα υπόλοιπα Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία και Εκκλησίες. 
Πόρτες που ήταν κλειστές για πολλές δεκαετίες τώρα και που αποξένωσαν τους Ρωμιούς της Συρίας και του Λιβάνου από τους υπόλοιπους Έλληνες.
Η εκλογή του Ιωάννη Γιαζεζί ως 158ου Πατριάρχη Αντιοχείας ήταν μια έκπληξη για όλους, κληρικούς και λαϊκούς, δεδομένου μάλιστα ότι το όνομά του δεν αναφερόταν καν στο κατάλογο των υποψήφιων πατριαρχών αφού σύμφωνα με το καταστατικό του Πατριαρχείου Αντιοχείας θα έπρεπε να είχαν περάσει 5 χρόνια ως επίσκοπος για να μπορεί να βάλει υποψηφιότητα.
Ο Γιαζεζί είχε υπηρετήσει ως Μητροπολίτης Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης για μόνο 4 χρόνια και 8 μήνες και δεν μπορούσε να βάλει υποψηφιότητα όπως απαιτούσε ο Εκκλησιαστικός Κανόνας. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Αντιόχειας τροποποιήσαν τον κανόνα για να επιτραπεί η υποψηφιότητα όλων των μητροπολιτών. Έτσι, το φάσμα των επιλογών διευρύνθηκε και ως εκ θαύματος εξελέγη ο Ιωάννης Γιαζεζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου