Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Συνεχίζει το «ιερό φλέρτ» ο Τσίπρας – Συναντήθηκε με Αγιορείτες μοναχούς.

Το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στην εκκλησία - Το χρονικό της προσέγγισης του κλήρου
Αίσθηση και έκπληξη έχει προκαλέσει η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή με αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους.
Ωστόσο, για τους γνώστες των εκκλησιαστικών πραγμάτων, δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση, αλλά αποτέλεσμα της σταθερής διάθεσης του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τον κλήρο.  Βουλευτές και στελέχη του κόμματος, έχουν αναπτύξει και διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος και απλούς κληρικούς και ενημερώνονται διαρκώς για το πολύπλευρο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, με σκοπό την ανακούφιση χιλιάδων συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση λόγω της οικονομικής κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό το έχει οριστεί ως υπεύθυνος για τα Θρησκεύματα από την πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, ενώ ταυτόχρονα στο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί πολυμελής θεματική επιτροπή Θρησκευμάτων με συντονιστή τον Μάκη Λυκούδη.

Το χρονικό της προσέγγισης του κλήρου
Ο χορός των επαφών με την εκκλησία ξεκίνησε με την επίσκεψη μελών της ομάδας θρησκευτικών θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2013 στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα είχαν μεταβεί και στο Άγιο Όρος. Στον Άθωνα η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Γιάννη Αμανατίδη είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμήρογλου καθώς και τις Ιερές Πατριαρχικές και Σταυροπηγιακές Μονές Ιβήρων, Σταυρονικήτα, Ξενοφώντος και Σίμωνος Πέτρας.
Παράλληλα, τα μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν και με τους εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητας στις Καρυές. Εκεί ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερώθηκαν για την υπερχιλιόχρονη ιστορία της μοναστικής Πολιτείας, ενώ τα μέλη της Επιτροπής Μελέτης του Φορολογικού, τους εξέθεσαν εκτενώς τα μείζονα θέματα που απασχολούν την Αγιορείτικη Κοινότητα στο θέμα αυτό.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη διοικητική πρωτεύουσα του Αγίου Όρους η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε την πρόσκληση στα μέλη της Ιεράς Κοινότητας να συναντηθούν με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.
Άλλωστε, τον Ιανουάριο του 2013 η Εκκλησία της Ελλάδος προκάλεσε αίσθηση σε πολιτικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους με την απόφασή της να θέσει υπό την αιγίδα της το εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο που διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα, «Εκκλησία και Αριστερά».
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ οι Δ.Βίτσας, Τ.Κουράκης και Α.Καρίτζης και κατά τις διάρκεια των διήμερων εργασιών αναπτύχθηκε ένας έντονος διάλογος ανάμεσα στην Εκκλησία και την Αριστερά, για τις ιστορικές σχέσεις, τις ιδεολογικές συγκλίσεις και αποκλίσεις, για τα κοινωνικά προβλήματα για την αντιμετώπιση των οποίων υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον.
Χαρακτηριστικές είναι και οι επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με ανώτατους ιεράρχες, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε για πρώτη φορά την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 2011. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τρίτο κόμμα σε εκλογική δύναμη και ο ίδιος αντιπρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατά το ταξίδι του στην Πόλη παρέστη στην Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου Φανάρι, στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ακολούθησε ιδιαίτερη συνάντηση των δυο ανδρών, μετά το τέλος της οποίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε το θαυμασμό του στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, την οξυδέρκειά του και τις εύστοχες θέσεις του για την οικολογία, το περιβάλλον, αλλά τα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα της επικαιρότητας.
Ο Αλέξης Τσίπρας όμως διατηρεί καλές σχέσεις και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον οποίο έχει συναντηθεί ουκ ολίγες φορές. Πέραν του καλού επιπέδου επικοινωνίας σε θεσμικό επίπεδο, με τον κ. Ιερώνυμο υπάρχει και μια βαθύτερη ανθρώπινη σχέση. Όταν απεβίωσε ο πατέρας του Αλέξη Τσίπρα, Παύλος, ο Αρχιεπίσκοπος του τηλεφώνησε για τα συλληπητήρια, προτείνοντάς του να τελέσει ο ίδιος την κηδεία, εισπράττοντας τη θετική απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.
Στην Κουμουνδούρου μιλούν με θερμά λόγια για τις παρεμβάσεις των Μητροπολιτών που λειτουργούν ως ανάχωμα στην ακροδεξιά μισαλλοδοξία και την δράση της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο νέων του κόμματός του τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο διαβάζοντας κομμάτια άρθρου του στο οποίο στηλίτευε τη δράση της Χρυσής Αυγής, μετά την στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα.           http://www.koolnews.gr/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7/to-anoigma-toy-syriza-sti-ekklisia-to-xroniko-tis-proseggisis-toy-kliroy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου