Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

«Πατέρας ήρθα, πατέρας θα φύγω»


Το Σάββατο 24-11-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κ. Θεόκλητος, συμπλήρωσε έξι ακριβώς έτη από την ενθρόνισή Του, η οποία έγινε στις 24-11-2012. Επέλεξε να εορτάσει την μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Αικατερίνης στο Ησυχαστήριό μας, δίνοντας ταυτόχρονα και στην ταπεινή Αδελφότητά μας την χαρά και την τιμή να Τον έχουμε κοντά μας επί τη επετείω των έξι ετών από την ενθρόνισή Του. Έξι χρόνια μιας Αρχιερατικής διακονίας, που την χαρακτηρίζει μία γεμάτη στοργή πατρική διαχείριση όλων των ανυπέρβλητων ανθρωπίνων προβλημάτων.


Στις 5 Οκτωβρίου 2012 η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εκλήθη με την συνέργεια του Αγίου Πνεύματος να εκλέξει Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου και εξέλεξε τον Σεβασμιώτατο κ. Θεόκλητο εκ της ιστορικής Τριπολιτσάς.
Είναι δύσκολο να εξιχνιάσεις το αγαθό και ευάρεστο ή και παραχωρητικό θέλημα του Παντογνώστου Κυρίου μας· είναι τόσο πολλά τα δεδομένα που Εκείνος έχει και εμείς αγνοούμε, που δεν μπορούμε να κρίνουμε. Όμως στην περίπτωση του Μητροπολίτου κ. Θεοκλήτου, διακρίνουμε ότι η εκλογή Του από την Θεία Χάρη, διά των Σεβασμίων Αρχιερέων, έγινε με κριτήριο την γεμάτη αγάπη ΠΑΤΡΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ Του.
Γέγραπται γαρ: «Εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί εστέ εάν αγάπη έχετε εν αλλήλοις». Ο δε Απ. Παύλος απαριθμών όλα τα χαρίσματα  διατρανώνει: «Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί. και εάν ψωμίσω πάντα τα υπάρχοντά μου, και εάν παραδώ το σώμα μου ίνα καυθήσομαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι» (Α΄ Κορινθ. ιγ΄, 1-3). «Η αγάπη (μόνο είναι αυτή που) μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία· πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει» (4-8).
Η Θεία Χάρις επί πολλά έτη παραχωρούσε στον Σεβασμιώτατο να ζυμώνεται η καρδιά Του με τον ανθρώπινο πόνο· έναν πόνο που τον βίωσε προσωπικά και έγινε ένα μαζί του και τόσο πολύ ενώθηκε μαζί του, που κινδύνεψε κάποια στιγμή και η ίδια η ζωή Του. Επειδή δεν υπάρχει “τύχη”, αλλά μόνον Θεία Πρόνοια, Αυτή ετοίμαζε την ψυχή του Σεβασμιωτάτου κ. Θεοκλήτου, ώστε να Τον καταστήσει πατέρα πολλών ανθρώπων, που θα έχει τη δυνατότητα να νοιώσει και να μοιραστεί τον πόνο των ανθρώπων. Ευχαριστούμε για μία εισέτι φορά -αυτή τη φορά δημοσίως- τον Κύριό μας, και για την καθολική Πρόνοιά Του (παρότι δεν το αξίζουμε), και φυσικά για την επιλογή Του να μας χαρίσει έναν Πατέρα για Μητροπολίτη, ο οποίος πάνω από όλα ξέρει να σκύβει με αγάπη και πόνο.


Με μεγάλη κατάνυξη και ευλάβεια, λοιπόν, ετελέσθη ο Αρχιερατικός Εσπερινός στο Ι. Ησυχαστήριό μας «Παναγία, η Φοβερά Προστασία», υπήρξε προσφώνηση εις τον Σεβασμιώτατο Αρχιερέα από τον Πνευματικό και Λειτουργό του Ι. Ησυχαστηρίου, Γέροντα Χριστόδουλο, και εν συνεχεία λόγος του Αρχιερέως για την ένδοξη μάρτυρα Αγία Αικατερίνη. Στο τέλος δε του λόγου, ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε στον προσφωνήσαντα Πνευματικό και στην Αδελφότητα και δήλωσε: «Πατέρας ήρθα και πατέρας θα φύγω». Υπήρξε και μικρή χαριτωμένη διαφωνία μεταξύ του Αρχιερέως και του Πνευματικού, κατά την παράδοση των κλειδιών του Ι. Ησυχαστηρίου στον Αρχιερέα. Υπήρξε μια δημόσια “διαφωνία” Αρχιερέως και Πνευματικού, με εξάντληση της πατρικής και υιϊκής τους «ισχυρογνωμοσύνης», μία “διαφωνία” που ανέβαινε ως ευωδιαστό θυμίαμα στον ουρανό και έκανε το εκκλησίασμα να εκδηλώνει γελώντας την χαρά του και να δακρύζει από την συγκίνησή του.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής, όπου ο Σεβασμιώτατος (ως μέλος και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αυτό το χρονικό διάστημα), ενημέρωσε για τα όσα τελευταία τεκταίνονται ως προς την αναθεώρηση του Συντάγματος και την επιχειρούμενη αλλαγή της μισθοδοσίας κληρικών. Για μεν την αναθεώρηση, με νόημα είπε: «Πάλιν Ηρωδιάς μένεται…», και εξήγησε τι προβλήματα θα υποστεί το έθνος μας αν αποχριστιανοποιηθεί και καταστεί ουδετερόθρησκο, και δημόσια δήλωσε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να θέσει ως Συνοδικός Μητροπολίτης την υπογραφή του σε καμμία περίπτωση στην επιχειρούμενη συμφωνία για την αλλαγή της μισθοδοσίας του κλήρου. Τελειώνοντας την ενημέρωσή Του, κατέληξε: «Σε λίγες ημέρες συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, για να αποφασίσει γι’αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα. Παρακαλώ την αγάπη όλων σας να προσευχηθείτε για να μας φωτίσει ο Θεός, ώστε να ενεργήσουμε και αποφασίσουμε ομόφωνα σύμφωνα με το αγαθό και ευάρεστο θέλημά Του». Ακολούθησε τράπεζα και συν Θεώ όλοι αποχώρησαν χαρούμενοι και ευχαριστούντες εκ καρδίας τον Δοτήρα πάντων των αγαθών. Παραθέτουμε με το κάτωθι βίντεο τα γεγονότα, ώστε να έχετε οι διαδικτυακοί μας φίλοι ιδίαν αντίληψη των όσων ανωτέρω λακωνικά σας εκθέσαμε.


Επίσης στο site της Ι. Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγ.Όρους & Αρδαμερίου, www.im-ierissou.gr μπορείτε να δείτε το άρθρο με τίτλο: «H ΣΤ΄ επέτειος της ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου στο Ησυχαστήριο της Παναγίας «η Φοβερά Προστασία» (http://www.im-ierissou.gr/index.php/2013-08-14-16-19-29/1636-2018-11-26-19-31-07)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου