Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Είσαι ύπαρξη μοναδική.

Μέσα από την αγάπη του Θεού νιώθουμε την αξία μας και τονώνουμε τον «καλό εγωισμό» μας
Γράφει ο
π. Ανδρέας Κονάνος.

Είναι βασικό να σε γλυκαίνει το αίσθημα της αγάπης και να μουδιάζει την καρδιά σου αυτή η αίσθηση, ότι είσαι αγαπημένο πλάσμα. Είναι ανάγκη να νιώσεις την αγάπη της γυναίκας σου για σένα ή του άντρα σου για σένα είτε των γονέων σου για σένα για να μπορείς ν’ αγαπήσεις και τους άλλους εύκολα.

Να παρακαλάμε τον Θεό μέσα από την προσευχή να μας βοηθάει να καταλάβουμε την αγάπη Του για μας και να νιώσουμε την αξία μας. Να νιώσουμε ότι αξίζουμε για τον Θεό. Δεν είμαστε άχρηστοι γι’ Αυτόν. Νιώσε το αυτό: Είσαι πολύ σπουδαία προσωπικότητα. Είσαι πολύ σπουδαίος και πολύ σπουδαία ψυχή. Αυτό είναι που θα σου μάθει η προσευχή. Η προσευχή, δηλαδή, θα τονώσει τον «καλό εγωισμό».

Τι θα πει «καλός εγωισμός»; Είναι η σφραγίδα που έβαλε μέσα σου ο Θεός. Αυτό εννοώ. Οχι ότι εσύ είσαι το κάτι άλλο. Μην το δεις εγωιστικά. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και μια ανάγκη ενθάρρυνσης σε καθεμία ψυχή.

Ερχεται ο Χριστός και λέει: «Παιδί μου, σ’ αγαπώ». Πού το λέει; Στην ψυχή μας. Αυτό εννοώ εγωισμό. Οταν λέω το «εγώ» σου, εννοώ την ταυτότητά σου. Να νιώσεις ότι είσαι ύπαρξη μοναδική. Ανθρωπος ανεπανάληπτος. Ψυχή εκλεκτή, που για τον Θεό αξίζεις πάρα πολύ.
Στο σύμπαν ολόκληρο δεν υπάρχει άνθρωπος ίδιος μ’ εσένα, με τα ίδια χαρακτηριστικά, τους ίδιους καημούς. Είσαι ξεχωριστός άνθρωπος. Μα, ταυτόχρονα, είσαι ένα πρόσωπο που σκοπό έχει να ενωθεί και με όλους τους άλλους. Και με τον Θεό. Ενωμένοι όλοι μεταξύ μας, και με τον Θεό. Και να ζήσουμε αυτό που είπε ο Χριστός μας στην προσευχή στο Ορος των Ελαιών: «Κύριε, Πατέρα μου, σε παρακαλώ να είναι όλοι ένα, όπως κι εμείς είμαστε ένα. Να 'ναι αγαπημένοι, ενωμένοι, μονιασμένοι». Ολα αυτά τα ωραία μάς τα δίνει η προσευχή.

Εύχομαι να προοδεύουμε όλοι στην προσευχή. Κι εσύ, αγαπητέ μου φίλε, αγαπητή μου φίλη, να προσεύχεσαι για να αγαπήσουμε όλοι την προσευχή. Οχι απλώς την προσευχή των βιβλίων και των ακολουθιών, με την έννοια την τυπική. Αλλά να πάρουμε μέσα απ’ αυτές τις ακολουθίες και τα ωραία βιβλία που διαβάζουμε τους χυμούς, το νόημα, τον πυρήνα και το μυστικό βάθος που κρύβουν.

Κι αν όντως το πήραμε, θα το καταλάβουμε μετά, από τη γλύκα που θα βγαίνει στη σχέση μας. Από τη λάμψη που θα 'χουν τα μάτια μας. Από την αγάπη που θα εκπέμπουν οι καρδιές μας. Από το φιλί που θα δίνουμε ο ένας στον άλλον. Από την ενότητα που θα 'χουμε στο σπίτι μας. Αυτά θα είναι η απόδειξη της μεταμόρφωσής μας. Και η επιρροή που -άθελά μας- μετά θα ασκούμε στο περιβάλλον μας.

* Από το βιβλίο του π. Ανδρέα Κονάνου «Στο βάθος κήπος» των εκδόσεων Αθως.

dimokratianews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου