Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Πώς πληρώνονται οι ιερείς στις Ευρωπαϊκές χώρες.

ιερείς

Στην Ελλάδα οι ιερείς πληρώνονται από το ελληνικό κράτος, και  επομένως οι μισθοί τους προβλέπονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ένα θέμα που έχει γίνει αντικείμενο έντονων διαξιφισμών τις τελευταίες ημέρες με απόγειο τη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση της Ιεραρχίας, όπου ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε τα βέλη των αντιδρούντων Ιεραρχών. Τι συμβαίνει όμως με τους ιερείς στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες;

Στη Γερμανία, φαίνεται πως το ζήτημα αυτό το έχουν λύσει 200 και πλέον χρόνια. Οι μισθοί των ιερέων καθορίζονται μέσω εθελοντικής εισφοράς των πολιτών και συγκεκριμένα μέσω ειδικού φόρου.
Στην περίπτωση της Γαλλίας οι ρωμαιοκαθολικοί ιερείς, οι προτεστάντες και οι ραβίνοι πληρώνονται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού ενώ στην Ελβετία έχει θεσπιστεί εδικός φόρος υπέρ της εκκλησίας που καταβάλετε από τις ιδιωτικές εταιρείες.
Στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Ρουμανία οι κληρικοί πληρώνονται από το κράτος μέσω του προϋπολογισμού.
Στη Σλοβακία οι μισθοί των κληρικών επιδοτούνται από το κράτος ενώ στην Τσεχία η πληρωμή των μισθών γίνεται με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Στην περίπτωση της γειτονικής μας Κύπρου οι Εκκλησία λαμβάνει ετήσια επιδότηση από το κράτος και μόνη της διαμοιράζει τα χρήματα για την μισθοδοσία των ιερέων.

Πηγή: OPEN
dogma.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου