Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Κραυγή της Θεοτόκου. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΣΥΝΟΡΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΙΏΤΗ.






 Κραυγή της Θεοτόκου. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΣΥΝΟΡΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΙΏΤΗ 


Το μέρος όπου καθόμασταν στα χαρακώματα φαινόταν κάπως ιδιαίτερο.
Ήταν σαν να μας βοηθούσε κάποιος: οι Γερμανοί μας επιτέθηκαν με ανώτερες δυνάμεις και εμείς τους απωθήσαμε και οι απώλειές μας ήταν εκπληκτικά μικρές.

Και εκείνη την ημέρα, η μάχη ήταν ιδιαίτερα σκληρή. Ολόκληρη η γη του κανενός καλύφθηκε από τα σώματα των νεκρών - και των δικών μας και των Γερμανών. Η μάχη έσβησε μόνο το βράδυ.

Ήμασταν απασχολημένοι, ποιος, τι, περιμένοντας να μας φέρουν το δείπνο. Έβγαλα ένα πουγκί, άναψα ένα τσιγάρο και ο συμπατριώτης μου, ο Ιβάν Μποζκόφ, παραμέρισε.

Ξαφνικά βλέπω: Ο Μποζκόφ κόλλησε το κεφάλι του πάνω από το στηθαίο. Ιβάν, - φωνάζω, - τι κάνεις; Περιμένεις τον ελεύθερο σκοπευτή; Ο Μποζκόφ βυθίστηκε στην τάφρο - δεν ήταν ο εαυτός του. Και μου λέει ήσυχα:

- Πέτυα, υπάρχει μια γυναίκα που κλαίει ...

- Σκέφτηκες από πού μπορεί να έρθει μια γυναίκα;

Όταν όμως η «μουσική» από τους Γερμανούς έσβησε, ακούσαμε ότι κάπου μια γυναίκα έκλαιγε πραγματικά.

Ο Μποζκόφ έβαλε ένα κράνος στο κεφάλι του και ανέβηκε στο στηθαίο.

«Εκεί στροβιλίζεται ομίχλη», μας λέει. - Και μέσα στην ομίχλη κατά μήκος της γης του κανενός, μια γυναίκα περπατά προς την κατεύθυνση μας ... Σκύβει πάνω από τους νεκρούς και κλαίει. Θεός! Μοιάζει με τη Μητέρα του Θεού... Αδέρφια! Άλλωστε ο Κύριος μας επέλεξε για αυτή την αξιομνημόνευτη στιγμή, ένα θαύμα συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας! Μπροστά μας είναι ένα ιερό όραμα! ..

Κοιτάξαμε προσεκτικά έξω από την τάφρο.

Μια γυναίκα με σκούρα και μακριά ρούχα περπάτησε κατά μήκος μιας ουδέτερης γης μέσα σε σύννεφα ομίχλης.

Έσκυψε στο έδαφος και έκλαψε δυνατά. Τότε κάποιος λέει:

- Και οι Γερμανοί κοιτάζουν το όραμα. Ναι, κάτι δεν πάει καλά εδώ. Κοίτα πόσο ψηλή είναι, δύο φορές ψηλότερη από μια συνηθισμένη γυναίκα...

Κύριε, πώς έκλαψε, ακριβώς στην ψυχή της όλα αναποδογύρισαν! Καθώς παρακολουθούσαμε την οπτασία, μια παράξενη ομίχλη κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της ουδέτερης γης.

Σκέφτηκα:

"Ουάου, σαν να σκέπαζε τους νεκρούς με ένα σάβανο ..."

Και η γυναίκα, τόσο παρόμοια με τη Μητέρα του Θεού, ξαφνικά σταμάτησε να κλαίει, γύρισε προς τα χαρακώματα μας και υποκλίθηκε.

- Η Μητέρα του Θεού λύγισε προς την κατεύθυνση μας!
Η νίκη είναι δική μας! είπε δυνατά ο Μποζκόφ. Από τη συλλογή διηγημάτων

"Θαύματα στους δρόμους του πολέμου "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου