Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Τι σημαίνει η ημισέληνος στους ορθόδοξους σταυρούς;

Η ημισέληνος θεωρείται συνήθως μουσουλμανικό σύμβολο. Γιατί υπάρχει και σε ορισμένους ορθόδοξους σταυρούς;

Ο σταυρός είναι ένα από τα κύρια χριστιανικά σύμβολα. Πάνω σε αυτόν σταυρώθηκε ο γιος του Θεού Ιησούς και ο θάνατός του εξιλεώθηκε για όλες τις αμαρτίες της ανθρωπότητας. Πόσο ασυνήθιστο είναι για το σύγχρονο μάτι να βλέπει ότι στις αρχαίες ρωσικές εκκλησίες στους σταυρούς απεικονίζονται και ημισέληνα, τα οποία συνηθίζουμε να θεωρούμε μουσουλμανικά σύμβολα.

Σταυροί με ημισέληνο βρίσκονται, για παράδειγμα, στη Μόσχα - στην εκκλησία του Συμεών του Στόλπνικ στην Ποβάρσκαγια το 1676, στον Καθεδρικό Ναό της Σόφιας του Κρεμλίνου της Βόλογκντα το 1568, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας του Βερκοτούριε στα Ουράλια το 1703.





Θόλοι του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στο Κρεμλίνο Vologda 

Ας μάθουμε τι είδους σταυροί υπάρχουν στην Ορθοδοξία και πώς κατέληξε πάνω τους η ημισέληνος.

Τι είδη σταυρών υπάρχουν στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία;

Παραδοσιακά, ο ρωσικός ορθόδοξος σταυρός είναι έξι ή οκτώ άκρων. Αποτελείται από μια κάθετη εγκάρσια ράβδο και μία ή δύο οριζόντιες από πάνω. Στο κάτω μέρος υπάρχει μια άλλη διαγώνια δοκός, πάνω στην οποία φαινόταν να ακουμπούν τα πόδια του Χριστού. Συμβολίζει τη ζυγαριά στην οποία ζυγίζονται οι ανθρώπινες αμαρτίες.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέτοιοι πολυάκτινοι σταυροί συναντήθηκαν ήδη από τον 6ο αιώνα στο Βυζάντιο, από όπου η Ρωσία υιοθέτησε τον Χριστιανισμό μαζί με τα σύμβολά του. Τέτοιοι σταυροί άρχισαν να χρησιμοποιούνται παντού την εποχή του Ιβάν του Τρομερού. Έγινε ο πρώτος Ρώσος πρίγκιπας που αυτοανακηρύχτηκε τσάρος και ήταν σημαντικό για αυτόν να τονίσει τη συνέχεια της εξουσίας του και τη σύνδεσή της με το Βυζάντιο.

Μέχρι τον 16ο αιώνα, στη Ρωσία βρέθηκαν διάφοροι σταυροί. Για παράδειγμα, σταυροί εγγεγραμμένοι σε κύκλο θα μπορούσαν να φανούν στο Veliky Novgorod. Έμοιαζαν με τον «κέλτικο» σταυρό και κατάγονταν και από το Βυζάντιο. Ο κύκλος σήμαινε το φωτοστέφανο ενός αγίου ή ένα αγκάθινο στεφάνι. Διαβάστε περισσότερα για αυτούς εδώ .

Υπήρχαν και σταυροί στους οποίους αντί για την κάτω διαγώνια εγκάρσια δοκό υπήρχε οριζόντια ημισέληνος.

Έχει σχέση η ημισέληνος στην Ορθοδοξία με το Ισλάμ;


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ο τρούλος του καθεδρικού ναού του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα
Vladimir Sergeev/Sputnik
 

Σήμερα, η ημισέληνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ισλάμ ως ένα από τα κύρια σύμβολα αυτής της θρησκείας. 

Αλλά η χριστιανική ημισέληνος δεν συνδέεται με το Ισλάμ. χρησιμοποιήθηκε τον 6ο αιώνα στο χριστιανικό Βυζάντιο και ήταν ένα από τα σύμβολα της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με μια εκδοχή, το σύμβολο αυτό δανείστηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Τούρκους.

Τι σημαίνει η χριστιανική ημισέληνος;


 
Ναός Συμεών του Στυλίτη στην οδό Povarskaya στη Μόσχα.

 

Υπάρχει μια εκδοχή ότι ο σταυρός με ένα μισοφέγγαρο συμβολίζει μια άγκυρα, επειδή στην Επιστολή του Αποστόλου Παύλου λέγεται ότι ο «Σταυρός» για την ψυχή των Χριστιανών είναι σαν την ελπίδα, σαν μια «ασφαλή και δυνατή άγκυρα». Ο ίδιος ο ναός είναι ένα πλοίο που βοηθά τους πιστούς να φτάσουν στο Βασίλειο των Ουρανών.

Αλλά ο σταυρός δεν είναι μόνο ένας σταυρός. ακόμη και πριν από τον Χριστιανισμό, ήταν ένα κοινό σύμβολο του ήλιου. «Ο συνδυασμός του σταυρού και του μισοφέγγαρου ταιριάζει εξ ολοκλήρου στον κοσμολογικό συμβολισμό, ειδωλολατρικής προέλευσης: ο σταυρός και η ημισέληνος συμβολίζουν τον ήλιο και το φεγγάρι», γράφει ο B. Uspensky στο βιβλίο του «Ηλιακός-σεληνιακός συμβολισμός στην εμφάνιση του ρωσικού ναού». «Αλλά ταυτόχρονα, και τα δύο σύμβολα έχουν μια άλλη, χριστιανική σημασία: ο σταυρός ενεργεί σαφώς ως σύμβολο του Χριστού, ενώ το φεγγάρι στη χριστιανική παράδοση συμβολίζει τη Μητέρα του Θεού». 













Σταυροί στους θόλους του Κύριου Ναού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο πάρκο Patriot

Alexander Melnikov/Sputnik
 

Αυτό επιβεβαιώνεται από την εικόνα από την αποκάλυψη του Ιωάννη του Θεολόγου: «Και φάνηκε ένα μεγάλο σημάδι στον ουρανό: μια γυναίκα ντυμένη με ήλιο, με το φεγγάρι κάτω από τα πόδια της και στο κεφάλι της ένα στεφάνι από δώδεκα αστέρια». Και η Σελήνη βρίσκεται συχνά σε εικόνες που απεικονίζουν τη Μητέρα του Θεού.

Άλλες χρήσεις του μισοφέγγαρου στην Ορθοδοξία.

Η ημισέληνος είναι επίσης σημαντικό σύμβολο της Γέννησης του Χριστού. Φαίνεται να επαναλαμβάνει το σχήμα της φάτνης, της κούνιας στην οποία βρισκόταν ο νεογέννητος Ιησούς στη Βηθλεέμ. Γι' αυτό η Θεία Ευχαριστία και η κολυμβήθρα, για παράδειγμα, έχουν ημικυκλικό σχήμα.

Όμως η ημισέληνος έχει άλλη «χρήση» στην Ορθοδοξία. Το ημικυκλικό σχήμα των φωτοστέφανων των αγίων απεικονίζεται σε εικόνες. Επίσης, στις πολύτιμες ρυθμίσεις εικονιδίων υπάρχει ένα τέτοιο στοιχείο όπως το "tsata".


 























Πρόκειται για μια ειδική διακόσμηση σε σχήμα μισοφέγγαρου ή διπλού μισοφέγγαρου με σχηματοποιημένη άκρη, η οποία τοποθετείται κάτω από το στήθος των εικόνων του Χριστού, της Μητέρας του Θεού, της Αγίας Τριάδας και ορισμένων άλλων ιδιαιτέρως σεβαστών αγίων (για παράδειγμα ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ή ο Άγιος Νικόλαος). Η παραπάνω εικόνα δείχνει ένα φωτοστέφανο από το πλαίσιο του εικονιδίου, καθώς και ένα τσάτα στήθους.
ru.gw2ru.com 
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου