Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Ενθρονίστηκε Αρχιεπίσκοπος, 36 ημέρες πριν το… μυστηριώδη θάνατο του.


Ενθρονίστηκε Αρχιεπίσκοπος, 36 ημέρες πριν το… μυστηριώδη θάνατο του
Ο Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος Α’, κατά κόσμον Aντώνιος Λεοντίου, ήταν μια από τις προσωπικότητες που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Εκεί γράφτηκαν με χρυσά γράμματα οι αγώνες του ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία και η σύλληψη της ιδέας για τον αντιαποικιοκρατικό αγώνα. Στην ιστορία έμεινε και ο ξαφνικός θάνατος του, λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογή του στο τιμόνι της Εκκλησίας της Κύπρου.

Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 3 Μαρτίου 1896 και σε ηλικία δεκαεπτά ετών έγινε μοναχός. Παρέμεινε για έξι χρόνια στη Μονή Αγίου Γεωργίου, όπου ασχολείτο με τη ζωγραφική τέχνη.
Το 1919 χειροτονήθηκε διάκονος από το Μητροπολίτη Κιτίου Νικόδημο και μετέβη στην Αθήνα για θεολογικές σπουδές. Επιστρέφοντας στην Κύπρο διορίσθηκε καθηγητής στο Παγκύπριο Ιεροδιδασκαλείο της Λάρνακας, ενώ το 1926 ανάλαβε υπηρεσία στη Μητρόπολη Πάφου ως Ιεροκήρυκας. Ένα χρόνο μετά μετέβη στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στη Θεολογική Ακαδημία της Νέας Υόρκης.
leontios
Εκλογή… εξ αποστάσεως
Ο Λεόντιος εξελέγη Μητροπολίτης Πάφου το 1930, σε ηλικία 34 ετών και ενώ βρισκόταν ακόμη στις ΗΠΑ. Τρία χρόνια μετά την επιστροφή του στην Κύπρο, στις 16 Νοεμβρίου 1933, πέθανε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύριλλος Γ’ και ο Λεόντιος έγινε Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου. Ήταν ο μοναδικός Επίσκοπος στην Κύπρο εκείνη την περίοδο, καθώς οι Βρετανοί αποικιοκράτες είχαν απελάσει όλους τους υπόλοιπους Επισκόπους, ως υποκινητές επεισοδίων.
Οι μεγάλοι αγώνες
Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Λεόντιος κατέβαλε μεγάλους αγώνες για την αποτροπή των Βρετανικών παρεμβάσεων στα Εκκλησιαστικά ζητήματα.  «Όταν η ξένη κυριαρχία προσπαθούσε να δράσει αποσταθεροποιητικά ως προς τη δομή της κοινωνίας, ο Λεόντιος αφύπνιζε συνειδήσεις, συγκλόνιζε συθέμελα τον λαό και τον καλούσε να υπερασπισθεί τα δικαιώματά του και να προστατεύσει το ήθος και το ύφος της κοινωνίας του», είχε πει σε ομιλία του το 2015 ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.
2289
Παράλληλα με την αντίσταση του ενάντια στους αποικιοκράτες, ο Λεόντιος είχε αναλάβει πρωτοβουλία για ενίσχυση της Ελλάδας μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αρχιεπίσκοπος για 36 ημέρες: Ο μυστηριώδης θάνατος
Δεκατέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του Κυρίλλου Γ’, οι Βρετανοί επέτρεψαν -το 1947- τη διενέργεια αρχιεπισκοπικών εκλογών. Την ίδια περίοδο επέτρεψαν και την επιστροφή του ενός εκ των απελαθέντων ιεραρχών, του Μακαρίου Κυρηνείας. Ο Μητροπολίτης Κιτίου Νικόδημος είχε πεθάνει εξόριστος.
Οι κάλπες στήθηκαν στις 20 Ιουνίου 1947, εν μέσω διχασμού για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Η δεξιά υποστήριξε την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Σιναίου Πορφυρίου και η αριστερά τον Λεόντιο, ο οποίος εξελέγη πανηγυρικά. Ενθρονίστηκε κατόπιν πιέσεων του ανθυποψηφίου του, καθώς πριν τις εκλογές δήλωνε ότι δε θα δεχόταν εκλογή του, σε μια προσπάθεια να στείλει μηνύματα ενότητας.
choris-titlo
Στις 12 Ιουλίου 1947 απεύθυνε ιστορικό διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό, τον οποίον καλούσε σε εντατικότερο εθνικό αγώνα.
36 ημέρες μετά την ενθρόνιση του, πέθανε -κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι σήμερα συνθήκες- σε ηλικία μόλις 51 ετών. Ο θάνατός του πυροδότησε έντονες φήμες ότι δηλητηριάστηκε, κάτι που ποτέ δεν ερευνήθηκε και δεν επιβεβαιώθηκε.
http://cyprustimes.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου