Στην εξομολόγηση έλεγε: Φανταστήτε ότι μπροστά σας δεν είμαι εγώ, ο μάρτυρας, αλλά ο μέγας Δικαστής. Τι θα του πούμε;

Είμαστε στο ναό μόνο σωματικά. Η λειτουργία δεν μας απασχολεί καθόλου. Κι όταν τελειώσει, βγαίνουμε χωρίς να είμαστε ανανεωμένοι. Χωρίς να είμαστε πλημμυρισμένοι από χαρά. Δεν αγαπούμε το ναό του Θεού. Αργούμε στις ακολουθίες, φεύγουμε ό,τι ώρα θέλουμε, είμαστε αδιάφοροι και αμέτοχοι.
Η αμαρτία είναι το αποτέλεσμα. Η αιτία είναι τα πάθη.
Οταν πρόκειται να πας κάπου, κόρη μου, να προσεύχεσαι πολύ, πριν. Πριν το φαγητό επίσης, πρέπει να προσευχόμαστε. Να ευχαριστούμε αδιάκοπα τον Θεό που έχουμε την υγεία μας. Δώρο δικό Του είναι. Πρέπει να είμαστε ταπεινόφρονες. Να ξεριζώνουμε την υπερηφάνεια από την καρδιά μας. Πολλές φορές έρχεται μία αρρώστια και μας ταπεινώνει. Γι’ αυτό την επιτρέπει ο Θεός. Πρώτα ο Θεός, μετά ο συνάνθρωπος και μετά ο εαυτός μας. Ποτέ μην υπόσχεσαι ασυλλόγιστα. Ο υπερήφανος υπόσχεται αβασάνιστα, από εγωισμό. Ο ταπεινός λέει «θα προσπαθήσω».
Ακόμη κι αν έχει πρόσωπο αλόγου, μία κοπέλα που σκέπτεται τον Θεό είναι όμορφη.
Οταν βρεθούμε σε τραπέζι με άθεους, θα τους πούμε: «Δεν μπορώ να φάω γιατί απλούστατα δεν θέλω να προσβάλω τον Θεό».
Ερώτηση: Πάτερ, δεν μπορώ να πείσω τον πατέρα μου να πηγαίνει στην εκκλησία. Αν πεθάνει δίχως να κοινωνήσει, τι γίνεται;
Απάντηση: Καλό είναι να του δίνεις πνευματικά βιβλία να διαβάζει και να προσεύχεσαι γι’ αυτόν...
Ερώτηση: Ο πατέρας μου αισθάνεται πολύ αμαρτωλός κι ότι γι’ αυτό δεν έχει δικαίωμα να πηγαίνει στην εκκλησία.
Απάντηση: Οι δαίμονες του βάζουν αυτή τη σκέψη, για να τον κρατούν μακριά από τη σωτηρία. Αυτό είναι υπερηφάνεια.
Ερώτηση: Πάτερ, ο πατέρας μου είναι ανάπηρος. Εχει το ένα του χέρι. Αυτό όπως είναι φυσικό, τον γεμίζει με θλίψη.
Απάντηση: Με την υπομονή, μπορεί να καλύψει πολλές αμαρτίες. Ο Θεός και βλέπει και ακούει... Κάθε πρωί που λες καλημέρα στους γύρω σου, πρέπει να πεις και στον Θεό. Να προσευχηθείς δηλαδή. Το βράδυ επίσης. Αυτά πες και στον πατέρα σου. Πάντα υπάρχει η παρουσία του Θεού στη ζωή μας. Μη μαλώνεις τον πατέρα σου, αν σε κουράζει. Χρειάζεται λεπτότητα και ευαισθησία για να τον βοηθήσεις. Εμείς που γνωρίζουμε, δεν πρέπει να κάνουμε τους δικαστές στους άλλους και να τους κατηγορούμε. Με αγάπη και υπομονή να τους βοηθούμε να πλησιάσουν τον Θεό. Ο Θεός ζητά ευθύνες περισσότερες απ’ αυτούς που γνωρίζουν...
Ερώτηση: Δηλαδή Στάρετς, είναι σε καλύτερη θέση αυτοί που δεν γνωρίζουν και δεν πιστεύουν;
Απάντηση: Δεν είναι έτσι, γιατί απλούστατα όλοι γνωρίζουμε τι θέλει ο Θεός. Κάνουμε όμως ότι δεν ακούμε. Είμαστε ηδονοθήρες. Σκεπτόμαστε μόνο την απόλαυση, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να δικαιωθούμε. Ο σατανάς καραδοκεί δίπλα μας. Ο άνθρωπος που αγωνίζεται πνευματικά, έχει μεγαλύτερο πόλεμο από τον διάβολο. Ο φύλακας άγγελος είναι ένας. Τα δαιμόνια γύρω μας πολλά. Συνεχώς. Φοβούνται τον σταυρό. Είναι δύναμη μεγάλη. Οι δαίμονες δεν τολμούν να πλησιάσουν τους ανθρώπους και τα σπίτια που προστατεύονται από τον σταυρό.
Ο πόρνος, ο αλκοολικός, ο μοιχός, αν μετανιώσουν θα σωθούν. Αυτός όμως που έχει κακή καρδιά και δεν συγχωρεί, δεν θ’ απολαύσει τη ζεστασιά του Θεού.
«Δίδαξέ με Κύριε, να προσεύχομαι. Δεν ξέρω να προσεύχομαι...
Μερικές φορές το μυστικό αυτό μας αποκαλύπτεται στη Θεία Λειτουργία όταν κοινωνούμε».

Στάρετς Σαμψών Σίβερς.