Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ: ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΔΩ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ


1"Ούτε εγώ θέλω το μνημόνιο-Δεν υπάρχει σύγκριση εκκλησιαστικής περιουσίας Κύπρου και Ελλάδος"

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Βιάστηκαν για πολλοστή φορά οι διάφοροι τιμητές των πάντων, γνωστοί υποκριτές της δημόσιας ζωής, να συγκρίνουν τα ασύγκριτα και να ανακατέψουν την κόλαση στην προσπάθειά τους να ασκήσουν κριτική στην Ελλαδική Εκκλησία. Αφορμή υπήρξε η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου περί διάθεσης της εκκλησιαστικής περιουσίας προς υποθήκευση προκειμένου να σωθεί η χώρα από την κατά τα φαινόμενα “επιδρομή” των ...οικονομικών βαρβάρων! Οι “γνωστοί-άγνωστοι”, λοιπόν της ελληνικής μιντιακής δημοκρατίας, οι οποίοι παίζουν στα δάχτυλα πλέον το λαϊκισμό, έσπευσαν να αναρωτηθούν, δήθεν αθώα, γιατί δεν κάνει το ίδιο με την Εκκλησία της Κύπρου και η Ελλαδική Εκκλησία.
Παρέλειψαν βέβαια να αναφέρουν πως τα μεγέθη απέχουν παρασάγγας. Η εκκλησιαστική περιουσία της Κύπρου, όπως ο ίδιος ο προκαθήμενός της έχει αφήσει να εννοηθεί, είναι πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων , από την αντίστοιχη της  Εκκλησίας της Ελλάδος και όπως είπε μπορεί να υποθηκευτεί ολόκληρη και σε αντάλλαγμα να της χορηγηθούν ομόλογα. Μάλιστα επεσήμανε ότι κάθε μοναστήρι, κάθε εκκλησία και κάθε εκκλησιαστικό ίδρυμα θα αγοράσει ομόλογα με εντολή Αρχιεπισκόπου. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν στην Κύπρο Μοναστήρια, όπως η Ιερά Μονή Κύκκου, η οποία διαθέτει τεράστια περιουσία σε μετοχές και ακίνητα.

Συνεπώς κάθε σύγκριση είτε προέρχεται από παντελή άγνοια είτε γίνεται εκ του πονηρού.
Παρέλειψαν επίσης να...θυμηθούν πως εδώ και μήνες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει καλέσει την πολιτεία νά άρει τα όποια εμπόδια και να διατεθεί η εκκλησιαστική γη σε άνεργου που θα ήθελαν να γίνουν αγρότες.

Θεσσαλονίκης Άνθιμος

Για το θέμα ρωτήθηκε χθες και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος. Σε  παρέμβασή του στη βραδινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού EXTRA ο κ. Άνθιμος ξεκαθάρισε πως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεν είπε “δίνω την περιουσία. Είπε υποθηκεύω!” και συμπλήρωσε:  “Στην Ελλάδα  έχουμε παραχωρήσει την εκκλησιαστική περιουσία. Ό,τι έχει μείνει είναι ένα 4%. Τι άλλο λοιπόν να παραχωρήσουμε; Κάτι αστικά ακίνητα; Τότε δε θα μπορούμε πια να πορευτούμε εμείς...Να δώσουμε τι; Αυτά που έχουμε δώσει από τον 19ο αιώνα;”. Επίσης προς επιρρωσιν των όσων το “Αγιορείτικο βήμα” ανέφερε παραπάνω διευκρίνισε ότι τα “τα μεγέθη της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Κύπρο είναι πολύ διαφορετικά από τα μεγέθη στην Ελλάδα”.

Κατα τα λοιπά ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δήλωσε πως “Όλοι αγωνιούμε για τη νέα περιπέτεια της Κύπρου. Ευχόμαστε το δυσεπίλυτο πρόβλημα να λυθεί σωστά. Ολος ο ελληνισμός ζει τη δοκιμασία της Κύπρου”.

Σε ερώτημα για το αν εγκρίνει το “ΟΧΙ” των Κυπρίων απήντησε: “Συναισθηματικά μιλώντας εγώ λέω ότι καλά κάνανε. Δεν μπορώ όμως να αντιληφθώ αυτό το “καλά κάνανε” τι συνέπειες μπορεί να έχει” και τόνισε πως πλέον χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στους περεταίρω χειρισμούς.

Αναμενόμενο ήταν η συζήτηση να φτάσει και στο ελληνικό μνημόνιο. “Τα μεγέθη είναι διαφοερετικά. Τα συγκριτικά στοιχεία δεν εξυπηρετούν. Το δικό μας θέμα δεν είναι το ίδιο. Αν εμείς είχαμε πει ΟΧΙ ποιές συνέπειες θα είχε αυτό στη θέση μας στην ΕΕ και στην έξοδο από το ευρώ που τελικά κανείς δεν την ήθελε” σχολίασε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο κ. Άνθιμος είχε κατά καιρούς εκφράσει τη συμπαράστασή του στην κυβέρνηση Σαμαρά. Ανήμερα του Αγίου Ανδρέα από την Πάτρα στήριξε το δίδυμο Σαμαρά-Στουρνάρα λέγοντας πως “έχουν χάσει τον ύπνο τους”.

Κλείνοντας ο κ. Άνθιμος δήλωσε “ούτε εγώ θέλω το μνημόνιο, αλλά αν είχαμε το ΟΧΙ της Κύπρου εδώ οι συνέπειες θα ήταν έξω από το ευρώ”
http://www.agioritikovima.gr/eipan/18408-thealonikis-an

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου