Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Το στέμμα της Πανσέπτου Εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

Το στέμμα της Πανσέπτου Εικόνας της Παναγίας της ΜυρτιδιώτισσαςΑσφαλώς όλοι οι Κυθήριοι θα έχουν παρατηρήσει, ότι στο στέμμα της Πανσέπτου Εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, υπάρχει προσαρμοσμένο «Πολυτιμότατον αδαμαντοκόλλητον εν σχήματι ημισελήνου χρυσούν κόσμημα»
Ας θυμηθούμε την ιστορία του:
Σύμφωνα με όσα ο αείμνηστος Σοφοκλής Καλόυτσης, ο υμνογράφος της Μυρτιδιώτισσας διέσωσε (ακολουθία Μυρτιδιωτίσσης, έκδοσις 5η, σελ. 149), βρισκόταν κάποτε στα Κύθηρα, κάποιος Τούρκος πλούσιος και επιφανής, εγκατεστημένος στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη, ο οποίος ήταν Μωαμεθανός.
Κάποια ημέρα παρατήρησε ασυνήθη συγκέντρωση κόσμου, στην πλατεία του Μητροπολιτικού Ναού του Εστευρωμένου στη Χώρα.
Ερώτησε τι συμβαίνει και του είπαν ότι το Νησί μαστίζεται από πολύμηνη ανομβρία και για αυτό θα πραγματοποιηθεί Λιτανεία της Αγίας Εικόνας της Μυρτιδιώτισσας, η οποία είχε ήδη κατέβει από το κάστρο που φυλασσόταν τότε και βρισκότανε μέσα στιν Εσταυρωμένο.
Όμως ο ουρανός ήταν καταγάλανος και δεν φαινόταν ούτε ίχνος νέφους στον ορίζοντα.
Ο Τούρκος εχλεύασε αυτή την ενέργεια γιατί η λογική έλεγε ότι δεν θα φέρει αποτελέσματα. Και ήταν τόσο σίγουρος για αυτό, που δήλωσε ότι εάν μετά την Λιτανεία επακολουθήσει βροχή, θα αφιέρωνε το χρυσό κόσμημα της ημισελήνου που είχε μαζί του, στην Ιερή Εικόνα.
Η Λιτανεία έγινε με κατάνυξη και οι Κυθήριοι γονυκλινείς παρακάλεσαν για την λύση της ανομβρίας. Και το θαύμα έγινε. Μόλις η Ιερά Πομπή επέστρεψε στον Ναό, άρχισε να πέφτει ραγδαία βροχή.
Ο αλλόθρησκος τήρησε την υπόσχεση του και αφιέρωσε το κόσμημα στην Παναγία.
Πότε έγινε αυτό δεν αναφέρεται. Ίσως έγινε πριν το 1837. Τότε έγινε η χρυσή επένδυση της Εικόνας από τον Καλλίτέχνη Νικόλαο Σπιθάκη και μάλλον αυτός έκανε την προσαρμογή της ημισελήνου στο στέμα της Παναγίας «Εις αιωνίαν ανάμνησιν του τελεσθέντος θαύματος της λύσεως της ανομβρίας».
Πιθανόν λοιπόν η αφιέρωση να είχε προηγηθεί του 1837.
Αυτό το θαύμα της Παναγίας μας, ενέπνευσε τον Υμνογράφο αείμνηστο Σοφοκλή Καλούτση και αφιέρωσε ολόκληρον οίκον στους χαιρετισμούς της Μυρτιδιώτισσας, για να εξυμνήσει.
«Χαίρε η λήξις της ανομβρίας
Χαίρε η παύσις της λειψυδρίας
Χαίρε υετόν δαψιλή καταπέμπουσα
Χαίρε ουρανόθεν την γην η δροσίζουσα…..»
(Σε΄. 91 της προαναφερθείσης ακολουθίας).
Σήμερα, Μάϊος 2013, τα Κύθηρα βρέθηκαν ξανά σε δύσκολη θέση λόγω της πολύμηνης ανομβρίας. Οι πρώτες ημέρες του μήνα θύμιζαν καλοκαίρι.
Γιορτάσαμε το Πάσχα στις 5 Μαΐου και κάτι μας απασχολούσε και δεν μας άφηνε να νιώσουμε την Αναστάσιμη χαρά, όπως την νιώθαμε άλλα χρόνια.
Στις 6 Μαϊου, Νέα Δευτέρα, άρχισε η Λιτανεία της Μυρτιδιώτισσας στα χωριά του Νησιού μας (Γύρα).
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Σεραφείμ, δεν σταμάτησε στις Λιτανείες που γίνονται από το ένα χωριό στο άλλο, να αναπέμπει δεήσεις «Δια όμβρον ειρηνικόν» που τόσο είχε ανάγκη η διψασμένη γή του Νησιού μας.
Και όταν η Ιερή Εικόνα διέσχισε όλο το νησί και βρισκόταν στον Καραβά, την Νέα Πέμπτη, ήλθε η πολυπόθυτη βροχή να μας ξεδιψάσει. Και έβρεξε αρκετά σε όλο το νησί, από το Καψάλι μέχρι το Φανάρι του Καραβά.
http://www.lavaron.gr/press-release/to-stemma-tis-panseptou-ikonas-tis-panagias-tis-mirtidiotissas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου