Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Εβραίοι και Χριστιανοί ηγέτες συναντώνται στην Ελλάδα.

Ραβίνοι, χριστιανοί ορθόδοξοι κληρικοί και επιστήμονες από όλο τον κόσμο συζητούν για το περιβάλλον, τις θρησκευτικές αξίες και την άνοδο του αντισημιτισμού. Κορυφαίοι ορθόδοξοι χριστιανοί και από την εβραϊκή μεριά  διαθρησκευτικοί υπάλληλοι, επιστήμονες και κληρικοί συζήτησαν την κρίσιμη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και των θρησκευτικών αξιών και καταδικάζουν τα περιστατικά στην καλλιέργεια του αντισημιτισμού και τις θρησκευτικές αντιλήψεις, σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη,στην   Ελλάδα για να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ αυτών των δύο αρχαίων  θρησκευτικών κοινοτήτων.

             Συγχρηματοδοτείται από το Γραφείο Διασύνδεσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου,το  Γραφείο του διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού Υποθέσεων, καθώς και τη Διεθνή Εβραϊκή Επιτροπή για τις Διαθρησκευτικές διαβουλεύσεις (IJCIC), μια εβραϊκή ομάδα ομπρέλα, η συνάντηση ήταν η τελευταία σε μια συνεχή προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων και το διάλογο μεταξύ Ορθοδοξίας και Ιουδαϊσμού. Περίπου 40 Χριστιανοί Ορθόδοξοι κληρικοί, ραβίνοι και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, τη Γεωργία, τη Ρουμανία, το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Φινλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συναντήθηκαν με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους θρησκευτικούς ηγέτες.

              Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, και Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, ήταν μεταξύ των ηγετών που συναντήθηκαν με τα μέλη της διαβούλευσης.

              Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν επίσης την Συναγωγή Monastiriotes, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος και το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
              Η Ορθόδοξη Χριστιανική αντιπροσωπεία είχε επικεφαλής τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, και η εβραϊκή αντιπροσωπεία IJCIC τον πρόεδρο καθηγητή Lawrence Schiffman. Το συνέδριο, με τίτλο «Η πνευματική και σωματικό Περιβάλλον: Σεβασμός στον  κόσμο μας, Σεβόμενοι ο ένας τον άλλο," ήταν η όγδοη τέτοια διάσκεψη μεταξύ της χριστιανικής Ορθοδοξίας και του Ιουδαϊσμού από τα συνέδρια αυτά θεσμοθετήθηκαν το 1976.

                                                   Μακρά ιστορία, κοινές ρίζες
              Ένα σημαντικό θέμα της συνάντησης ήταν για τον εορτασμό της αλληλεγγύης.Οι  Εβραίοι και οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι πολίτες της Θεσσαλονίκης  ,που εμφανίζονται κατά τη στιγμή του Ολοκαυτώματος ,στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα ανακαλύψουν ποιες διαδικασίες απαιτούνται για να διατηρηθεί αυτό το επίπεδο αλληλεγγύης στο σημερινό όλο και πιο αμφιλεγόμενο κόσμο.
              Σημειώνοντας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει δηλώσει το 2013 ,σαν το έτος της παγκόσμιας αλληλεγγύης, Ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ, δήλωσε: «Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι Έλληνες που ζουν στη Θεσσαλονίκη κατά τη χρονική στιγμή του Ολοκαυτώματος συμπαραστάθηκαν στους Εβραίους γείτονες και τους φίλους τους. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να μαχόμαστε τα δεινά του αντισημιτισμού,τις  θρησκευτικές προκαταλήψεις και όλων των μορφών διακρίσεων. "

           Ο Καθηγητής Schiffman, αντιπρόεδρος κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Yeshiva στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Αυτές οι συναντήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές τόσο για τον εβραϊκό λαό όσο και για την Ορθοδοξία, διότι μοιραζόμαστε μια μακρά ιστορία και κοινές ρίζες. Έχουμε δεσμευτεί για την οικοδόμηση του αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης μεταξύ των δύο θρησκειών μας ".

             Ο Ραβίνος Chaim Weiner, Διευθυντής,στο  Ευρωπαϊκό Masorti Bet Din στο Λονδίνο, ο καθηγητής Shira Lander του Πανεπιστημίου Rice στο Χιούστον του Τέξας, και ο καθηγητής Γιώργος Πρεβελάκης, του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, στο Παρίσι, συζήτησαν για το πώς τα άτομα με θρησκευτικές αξίες μπορούν να επηρεάσουν και να αλληλεπιδρούν με την κοσμική κοινωνία.
               Ο Petroniu της Ρουμανίας, και ο Ραβίνος Eric J. Greenberg, Διαθρησκειακός διευθυντής για την Anti-Defamation League, υπέβαλαν έγγραφα σχετικά με τα εμπόδια και τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι Ορθόδοξο-εβραϊκές σχέσεις, ιδιαίτερα τα προβλήματα στο πώς κάθε πίστη διδάσκει και απεικονίζει το ένα και το άλλο, και πρόσφερε προτάσεις που θα βοηθήσουν στην προώθηση του διαλόγου.Από το  Ισραήλ ,ο Ραβίνος Julian Sinclair και η Φινλανδική αναθ. Heikki Huttumen συζήτησαν τη θρησκευτική υποχρέωση να φροντίζουν για τη γη, και πως με την πίστη των οπαδών πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να εργαστούν από κοινού για την προστασία των υδάτων, του εδάφους και του αέρα.
                Ο Μπέττυ Ehrenberg, αντιπρόεδρος, IJCIC, παρουσίασε την κοινή δήλωση, η οποία εγκρίθηκε και δήλωσε ότι, "Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο - περιβαλλοντικά, πολιτικά και κοινωνικά - η ανάγκη για διαθρησκευτικές διαβουλεύσεις, όπως αυτή είναι όλο και πιο σημαντική καθώς εργαζόμαστε μαζί ,για να σεβαστούμε τον κόσμο μας και να σέβονται ο ένας τον άλλο. "                   http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4392001,00.html        ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ YNET.NEWS:Corfiatiko.blogspot.com.   ΣΧΟΛΙΟ:Και μετά αναριωτιόμαστε γιατί ο τόπος πάει από το κακό στο χειρότερο....
Η είδηση δεν έγινε ευρεία γνωστή στην Ελλάδα,και δημοσιεύεται μάλλον για πρώτη φορά.Καλός ο διάλογος αλλά ας αναρωτηθούμε πρώτα ως Έλληνες που συνέχεια φωνάζουμε να μετανοήσουμε,ποιά Μετάνοια ζητάει Ο Θεός,και τι πράτουμε εμείς ως πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες του τόπου.Καλό είναι να λέμε στον λαό να μετανοήσει,αλλά ο δρόμος είναι στενός και δύσκολος.Εύχομαι αύριο ο Θεός να μας δώσει τις πολιτικές εξελίξεις που μας αξίζουν,ώστε να δούμε ποιοί θα είναι οι πιστοί και ποιοί οι προδότες αυτού του τόπου.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου