Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

100 χρόνια απο την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στο ελληνικό κράτος.

Ειδική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 18:30 στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική σχολή.


Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικός γραμματέας του συλλόγου Φίλων του Αγίου Όρους για «τη σημασία της Ενσωμάτωσης του Αγίου Όρους στο Ελληνικό Κράτος (1913)».

Το αυτόνομο καθεστώς του Αγίου Όρους αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά διεθνώς με τη Συνθήκη του Βερολίνου του 1878, πριν την ένταξη της Χαλκιδικής στο ελληνικό κράτος.

Η Αθωνική πολιτεία απελευθερώθηκε από το Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Στις 2 Νοεμβρίου 1912 κατέπλευσαν και αγκυροβόλησαν στον όρμο της Δάφνης, το Θωρηκτό «Αβέρωφ», με το αντιτορπιλικό «Θύελλα» και τα ανιχνευτικά «Ιέραξ» και «Πάνθηρ». Αποβιβάσθηκε άγημα, ο επικεφαλής του οποίου επικύρωσε την αποβατική ενέργεια οπότε και υψώθηκε η Ελληνική Σημαία.

Το ελληνικό κράτος κύρωσε με το Ν.Δ. 10/16 Σεπτεμβρίου 1926 τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, ο οποίος άρχισε να ισχύει το 1927 μετά τη θέση σε ισχύ του νέου Συντάγματος.          http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=4416&catid=3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου