Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Προσευχή του Χριστού για ενότητα.

Προσευχή“Τώρα δεν είμαι πια μέσα στον κόσμο· ενώ αυτοί μένουν μέσα στον κόσμο, κι εγώ σε σένα έρχομαι. Πατέρα Άγιε, διατήρησέ τους στην πίστη με τη δύναμη του ονόματός σου που μου χάρισες, για να μείνουν ενωμένοι όπως εμείς” (Ιω. 17:11).
Προσέξτε με πόση αγάπη προσεύχεται ο Κύριος για τους μαθητές Του! Καμιά μητέρα δε θα προσευχόταν με τόση στοργή για τα παιδιά της. “Πατέρα Άγιε, διατήρησέ τους”:. Τους αφήνει ως πρόβατα ανάμεσα σε λύκους. Αν δεν τους προστάτευε κάποιο μάτι από τον ουρανό, θα τους είχαν κατασπαράξει όλους οι λύκοι. “διατήρησέ τους στην πίστη με τη δύναμη του ονόματός σου”, ως γονιός, ως Πατέρας. Γίνου δικός τους Πατέρας, όπως είσαι και δικός Μου. Με την πατρική Σου αγάπη στήριξέ τους και ρποστάτεψέ τους από τους λύκους, οδήγησέ τους, “για να μείνουν ενωμένοι όπως εμείς”.

Στην τέλεια αυτή ενότητα δε θα δεις μόνο την πανίσχυρη δύναμη των πιστών, μα και τη δόξα του Θεού. Η ενότητα των ανθρώπων είναι αληθινή μόνο όταν συνδέεται με το “όπως εμείς”, όταν δηλαδή είναι Τριαδική. Στην Αγία Τριάδα υπάρχει αλληλοπεριχώρηση αγαπώμενων προσώπων. Ο Πατέρας ζει μέσα στον Υιό και στο Άγιο Πνεύμα. Ο Υιός μέσα στον Πατέρα και στο Άγιο Πνεύμα. Και το Άγιο Πνεύμα μέσα στον Πατέρα και στον Υιό. Όπως ο Πατέρας, ο Υιός κσι το Άγιο Πνεύμα έχουν την ίδια ουσία και διαφέρουν μόνο στα πρόσωπα, ας γίνει το ίδιο και στους πιστούς: πολλά και διάφορα τα πρόσωπα, αλλά ουσιαστικά ένας στην αγάπη, το θέλημα και το νου.
(βασισμένο σε κείμενο του αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς επισκόπου Αχρίδας και Ζίτσας)
Εικόνα: Sadao Watanabe              http://stavrodromi.com/2013/06/19/%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b5%cf%85%cf%87%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου