Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ρόδος: Τραγωδία με δύο νεκρούς από την κακοκαιρία - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί των Ιπποτών - Tι κατέθεσε το τρίτο άτομο που βρισκόταν μαζί τους .

Πριν λίγες μέρες είχε δακρύσει η εικόνα του Ταξιάρχη στην Ρόδο .Προχθές είχαμε την πρώτη φυσική καταστροφή από πλημμύρα λόγω έντονης καταιγίδας.Τα στοιχεία της φύσης είναι πάντα ανεξέλεκτα από την ανθρωπινή τεχνολογία.Κι εδώ πρέπει να σκεφτούμε.Μήπως χρειάζεται Mετάνοια;Ακολουθεί ρεπορτάζ από την Ροδιακή..Εικόνες καταστροφής καταγράφονται στη Ρόδο το ξημέρωμα του Σαββάτου έπειτα από την φοβερή θεομηνία που έπληξε το το νησί και οδήγησε σε πλημμύρες και εκτεταμένες ζημιές, ενώ ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι και αγνοείται ένας τρίτος.
Ρόδος: Τραγωδία με δύο νεκρούς από την κακοκαιρία - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί των Ιπποτών - Tι κατέθεσε το τρίτο άτομο που βρισκόταν μαζί τους  Πρόκειται για μια 40χρονη και μια 27χρονη που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά - Για μεγάλες καταστροφές μιλάει o δήμαρχος Ρόδου
Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ το πρωί του Σαββάτου αναμένεται στη Ρόδο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, αλλά και ένα Super Puma για να συνδράμουν στις έρευνες.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου άνδρες της Πυροσβεστικής εντόπισαν το άψυχο κορμί της μίας από τους δύο αγνοούμενους εκπαιδευτικούς που αγνοούνταν από το απόγευμα της Παρασκευής.

Το απόγευμα της Παρασκευής το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρεις εκπαιδευτικοί, 50, 30 και 30 ετών, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στη γέφυρα της Κρεμαστής.

Και οι τρεις βγήκαν από το αυτοκίνητο για να σωθούν. Ωστόσο, μόνο ο 30χρονος, ο οποίος όπως κατέθεσε στην αστυνομία γατζώθηκε από το πέλμα της γέφυρας κατάφερε να μην παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και να διασωθεί λίγη ώρα αργότερα από την πυροσβεστική που έσπευσε στο σημείο.

Οι δύο συνάδελφοί του παρασύρθηκαν από την ορμή του ποταμού και τα ίχνη τους χάθηκαν.

Από την ώρα εκείνη και μέχρι τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής για τον εντοπισμό τους και το πρωί του Σαββάτου εντοπίστηκε νεκρή η άτυχη 30χρονη.

Πλέον οι έρευνες επικεντρώνονται στην προσπάθεια εντοπισμού του 50χρονου.

Νεκρή και μια 40χρονη στην Ιαλυσό

Νεκρή βρέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, μια γυναίκα 40 ετών στην κοίτη χειμάρρου στην γέφυρα Μαριτσών στην Ιαλυσό Ρόδου. Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή αφού υποχώρησαν τα νερά μετά την θεομηνία που έπληξε το βόρειο τμήμα του νησιού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Αρχών η γυναίκα ήταν πεζή και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της βροχής.

Ανδρες της ΕΜΑΚ και σούπερ πούμα στο νησί το Σάββατο
Το πρωί του Σαββάτου θα μεταβεί στη Ρόδο από την Αθήνα, με ελικόπτερο σούπερ πούμα, για να συνδράμει τις δυνάμεις που βρίσκονται εκεί μια ομάδα πυροσβεστών της ΕΜΑΚ. Μαζί τους θα μεταβεί και η γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Η ΕΜΑΚ θα συμμετάσχει κυρίως στις έρευνες για τον εντοπισμό των δυο ατόμων που αγνοούνται μέχρι αυτή την ώρα (σ.σ. αν δεν έχουν βρεθεί μέχρι το πρωί) αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις που θα γίνουν στις πληγείσες περιοχές.

Δρόμοι ποτάμια, σπίτια και μαγαζιά πλημμυρισμένα

Ενδεικτικό, πάντως, της έντασης των φαινομένων που έπληξαν το νησί ήταν ότι στην Ιαλυσό περισσότερα από 100 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και κατέληξαν στο παλαιό νεκροταφείο, το ένα πάνω στο άλλο.

Η πυροσβεστική της Ρόδου έχει τεθεί σε επιφυλακή, με τις κλήσεις για άντληση υδάτων ξεπερνούν τις 260. Oι δρόμοι από το Φαληράκι μέχρι την Κρεμαστή μετατράπηκαν σε ποτάμια, με το ύψος του νερού να ξεπερνά σε ορισμένα σημεία και το μισό μέτρο, ενώ εξαιτίας της πρωτοφανούς νεροποντής και των κεραυνών που έπεσαν πολλές περιοχές της Ρόδου βυθίστηκαν στο σκοτάδι, καθώς διεκόπη το ηλεκτρικό ρεύμα.


Τι κατέθεσε το τρίτο άτομο που βρισκόταν μαζί με τους αγνοούμενους

Συγκλονιστική είναι η κατάθεση του 30χρονου άνδρα που βρισκόταν μαζί με τους δύο αγνοούμενους στην Κρεμαστή.

Σύμφωνα με το rodiaki.gr, στην κατάθεσή του στο ΑΤ Ιαλυσού είπε ότι όλα συνέβησαν στις 16:30 όταν δοκίμασαν να διασχίσουν το σημείο του ποταμού στο οποίο το νερό φαίνονταν να ήταν χαμηλό. Σε κάποια στιγμή το όχημα άρχισε να παρασύρεται και τότε, όπως είπε, οι εκπαιδευτικοί κατάλαβαν τι θα συνέβαινε και αμέσως βγήκαν από το αυτοκίνητο. Ο ίδιος πρόλαβε και γαντζώθηκε σε ένα σημείο από τα πέδιλα της γέφυρας και κρατήθηκε εκεί μέχρι να έρθει το πρώτο πυροσβεστικό όχημα. Οι άλλοι δύο συνάδελφοί του, όμως, που επίσης βγήκαν από το αυτοκίνητο, στάθηκαν για λίγο και μετά χάθηκαν… από τα μάτια του, είπε συγκλονισμένος στους αστυνομικούς.

Στη συνέχεια ο 30χρονος μεταφέρθηκε σε σπίτι κατοίκου της Κρεμαστής, δίπλα από τη γέφυρα και σε ελάχιστα λεπτά στο σημείο βρέθηκε και ο διεθυντής του σχολείου ζητώντας εναγωνίως την έναρξη των ερευνών για την διάσωση των δύο εκπαιδευτικών

Ενδεικτικό της έντασης των φαινομένων ήταν ότι στην Ιαλυσό περισσότερα από 100 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και κατέληξαν στο παλαιό νεκροταφείο, το ένα πάνω στο άλλο.

Μετά από αίτημα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και του Δημάρχου Ρόδου οι πληγείσες περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική αντίστοιχες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού οδηγών έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορα σημεία του νησιού.
Ο δήμαρχος Ρόδου, Στάθης Κουσουρνάς, δήλωσε στο protothema.gr, ότι έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές σε όλο το βόρειο τμήμα του νησιού που επλήγη από την κακοκαιρία. Σύμφωνα με τον κ. Κουσουρνά τις επόμενες ώρες αναμένονται νέες βροχές και καταιγίδες. Ο κ. Κουσουρνάς, τέλος, δήλωσε ότι δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για τρίτο αγνοούμενο από την περιοχή της Αρχαγγέλου.
Η πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 150 κλήσεις για παροχή βοήθειας και άντληση υδάτων ενώ συνολικά στο νησί επιχειρούν 11 συνεργεία με 27 πυροσβέστες. Ήδη οι πυροσβέστες έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 επιχειρήσεις απάντλησης υδάτων.      http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/233491

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου