Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

To ΝΑΤΟ ένα βήμα πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. To θέμα Ν.Οσετίας-Γεωργίας επιστρέφει.Θα εντάξουν στο ΝΑΤΟ τη Γεωργία.

H Ουκρανική κρίση καθιστά την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ σχεδόν αναπόφευκτη
Οι εκδηλώσεις στην Ουκρανία έδωσαν νέα ώθηση στην προώθηση της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ που πήγαινε με αργό ρυθμό. Τον Σεπτέμβριο  μπορεί να της χορηγηθεί ένα σχέδιο δράσης για ένταξη στη Συμμαχία (MAP). Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνεται και από την έδρα,στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την έκβαση του δημοψηφίσματος της Κριμαίας και τι μέτρα προτίθεται να λάβει μετά τη Ρωσία. Коллаж © KM.RU

Коллаж © KM.RU
Εάν η χερσόνησος θα γίνει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι ήδη στη διάσκεψη κορυφής του Σεπτεμβρίου του ΝΑΤΟ, η Γεωργία θα κερδίσει το πολυπόθητο σχέδιο δράσης του Ηνωμένου Βασιλείου για ένταξη στη Συμμαχία, γράφει η «Kommersant», επικαλούμενη δικές της πηγές στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Στο έγγραφο αυτό, η Γεωργία θα λάβει μια λίστα  συνθηκών στις πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές και νομικές σφαίρες, την οποία και θα πρέπει να εκτελέσει για να μπει στο ΝΑΤΟ. Παρόμοια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή  στην πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία.
Δεν είναι σαφές, ωστόσο, πώς θα ασχοληθεί με το γεγονός ότι τα εδαφικά προβλήματα στη Γεωργία (Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία) δεν έχουν επιλυθεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους κανόνες, η Γεωργία θα πρέπει είτε να τους (με δύναμη ή γοητεία) κατακτήσει, το οποίο είναι απίθανο, ή να αφήσει στον κόσμο ότι οδυνηρά θλιβερό.

Το Γεωργιανό κοινοβούλιο έχει ήδη περάσει ένα ψήφισμα που καταδίκαζε τη Ρωσία για την Ουκρανία. Εάν αυτό είχε συμβεί κατά τις ημέρες της προεδρίας του Σαακασβίλι, θα ήταν γεμάτο αιχμηρές επιθέσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αλλά η κατάσταση έχει αλλάξει, και έχει απομακρυνθεί από την ανάλυση των πιο δύσκολων σημείων.
Προφανώς, η  επιτάχυνση της κατάρτισης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να θεωρείται ως ένα από τα μέτρα εναντίον της Ρωσία που της υποσχέθηκαν κυρώσεις. "Οι ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία οδήγησαν σε μια ανανεωμένη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για μια πιο αποφασιστική πολιτική της Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη, - είπε μια πηγή στην έδρα του ΝΑΤΟ. -. Το γεγονός ότι θα πρέπει να κάνει δεκτή την αίτηση της Τιφλίδας, στο καθεστώς υποψήφιας χώρας, ακόμη και να μιλά με εκπροσώπους των μελών "
Ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Garibashvili επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν υποσχεθεί ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την επιθυμία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Τιφλίδα.
Μιλώντας χθες, σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον με τίτλο «Ατλαντικό Συμβούλιο" ο Garibashvili κατέστησε σαφές ότι η αλλαγή εξουσίας στη Γεωργία δεν έχει επηρεάσει τις προτεραιότητές της, μία εκ των οποίων είναι η επιθυμία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. "Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της Συμμαχίας σε γενικές γραμμές και ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, - είπε. - Από τότε που η Γεωργία κέρδισε την ανεξαρτησία της, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη δημοκρατία ». Γι 'αυτό ο Garibashvili αναμένει ότι «οι ΗΠΑ θα γίνουν πύλες της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ."
Την ίδια στιγμή στη χώρα υπάρχει η διαδικασία της ενοποίησης με την Ευρώπη. Στις αρχές Μαρτίου, επισκέφθηκε τη Γεωργία ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας ,Στέφαν Φούλε, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο, αλλά και κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Ο Φούλε διαβεβαίωσε τα Γεωργιανά στελέχη ότι υποστηρίζουν τη χώρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα παραμείνει αμετάβλητη στη συμφωνία σύνδεσης .
Τα σχέδια της Γεωργίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ παραδοσιακά  έχουν ερεθίσει τη Ρωσία, η οποία δεν της αρέσει η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά της. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε πρόσφατα την επέκταση του ΝΑΤΟ «η συνέχιση της παλιάς λογικής του Ψυχρού Πολέμου." "Δεν είναι μόνο η διατήρηση των διαχωριστικών γραμμών, που έχουμε όλοι δεσμευθεί να καταργήσουμε αυτή την προσφορά, αυτών των διαχωριστικών γραμμών προς τα ανατολικά, που έρχεται σε αντίθεση με τις ριζικές  δεσμεύσεις που έχουν γίνει στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του αδιαιρέτου και της ασφάλειας», - είπε.
Ωστόσο συνέβη στη Κριμαία, και η γνωμοδότηση της Ρωσίας σε αυτό το θέμα άρχισε να ακούγεται λιγότερο.
"Αν η Ρωσία ανακοινώσει την προσάρτηση της Κριμαίας, το ζήτημα της χορήγησης στη Γεωργία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν δεδομένη», - ανέφερε η εφημερίδα από πηγή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ωστόσο, παραδέχτηκε επίσης ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει  τη Γερμανία, το Υπουργείο Εξωτερικών με επικεφαλής τον πιστό στη Μόσχα, Frank-Walter Steinmeier.
Η Γεωργία ελπίζει ότι μετά την ένωσή της με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία θα δεί πόσο cool θα επουλωθεί αμέσως η  Τιφλίδα, αλλά και θέλουν να πάρουν το δικό τους μέρος της ευημερίας. "Θα έχουμε μια σαφή εικόνα μπροστά στα μάτια μας - ίσως όχι αμέσως, αλλά μετά από πέντε ή δέκα χρόνια. Θα δείτε τη διαφορά, - δήλωσε ο πρωθυπουργός Irakli Garibashvili. - Και στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ζουν στο σκοτάδι ή να κάνει ένα βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον ».
Με αυτή τη λογική, αποδεικνύεται ότι μετά την προσχώρηση της Γεωργίας στα "κατεχόμενα εδάφη" Το ΝΑΤΟ πρέπει να δεί ότι ένα θαυμάσιο όπλο με κουδουνίστρες θα υπάρχει τώρα με τη Γεωργία, και ότι επιθυμούν επίσης να οπλίσουν παρόμοια.
Αλλά με τη Ρωσία και με τη νέα γεωργιανή ηγεσία δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις. Προφανώς, κατά τη διαδικασία της πολιτικής εξέλιξης, εξακολουθεί να μαθαίνει κάτι. Πίσω στις αρχές Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Γεωργίας, δήλωσε ότι «η ριζοσπαστική προσέγγιση" των προηγούμενων αρχών εναντίον της Ρωσίας,η  "Γεωργία προκάλεσε μεγάλη ζημιά." Υπενθύμισε την πλήρη υποστήριξη των ευρωπαίων ηγετών στη Γεωργιανής "νέα πολιτική, η οποία οδήγησε τη Ρωσία να αρχίσει  να κάνει αντίποινα εποικοδομητικά βήματα."
Οι Γεωργιανοί πολιτικοί αναλυτές διαφέρουν ως προς την εκτίμηση τους ,για το πώς η κατάσταση θα αναπτυχθεί περαιτέρω στην Κριμαία, και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε για τον εαυτό σας. Ο Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών Kakha Gogolashvili είπε ότι το παράδειγμα των Ρώσων της Κριμαίας ,διαπραγματεύονται στην Ευρώπη το ζήτημα της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Γεωργία on-line". Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα προσαρτήσει την Κριμαία: «Η Ρωσία έχει συλλάβει ένα σοβαρό σενάριο στην περίπτωση της Ευρώπης, η οποία θα φέρει σοβαρές ποινές. Θα έχουμε έναν ψυχρό πόλεμο, αφού κανείς δεν θα συγχωρήσει την ρωσική προσάρτηση. Νομίζω ότι η Ρωσία δημιουργεί μια κατάσταση που η Γεωργία και η Ουκρανία δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η εισαγωγή αυτού του νόμου φοβίζει την Ευρώπη,επειδή διεξάγουν δημοψήφισμα στην Αμπχαζία και έτσι τρομάζουν την κυβέρνηση της δύναμης της Γεωργίας και του ΝΑΤΟ να αρνηθεί. "
Ένας πολιτικός αναλυτής,ο  Tornike Sharashenidze είπε ότι τίποτα δεν εμποδίζει την de facto προσάρτηση της Κριμαίας, και ο μόνος τρόπος για να κρατήσουν τη Ρωσία είναι οι σοβαρές κυρώσεις από Ευρώπη και Αμερική, οι οποίες σε αυτό το στάδιο δεν πληρούνται: "Μετά το δημοψήφισμα θα θέσουμε το ερώτημα - εάν πρέπει να διατηρήσουν το έδαφος της Κριμαίας.Οι Ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες,αν μπορούν να αποσπάσουν οι Ουκρανοί πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αν όχι νομικά, στην πραγματικότητα, τίποτα δεν εμποδίζει την προσάρτηση της Κριμαίας. "    http://www.km.ru/world/2014/03/12/protivostoyanie-na-ukraine-2013-14/734468-nato-eshche-na-shag-priblizilos-k-granits   ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΚΜ:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου