Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ: Υψηλοί προσκλημένοι στα Ιεροσόλυμα – «Αν αργούσαμε θα βρίσκαμε μόνο άμμο»



Agios tafos
Ο ιερότερος τόπος για τον Χριστιανισμό είναι έτοιμος για τα αποκαλυπτήρια της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, ενός έργου, του οποίου την υλοποίηση είχε χαρακτηρίσει «μοναδική εμπειρία», η επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υψηλοί προσκεκλημένοι, διεθνή μέσα ενημέρωσης καθώς και προσκυνητές φτάνουν στα Ιεροσόλυμα για την εκδήλωση παράδοσης του Κουβουκλίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Η αναστήλωση του Πανάγιου Τάφου ολοκληρώθηκε και όλα είναι έτοιμα για την παράδοση του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου.
Πρώτον, τοποθετήθηκε σταυρός και δεύτερον ανοίχτηκε παράθυρο στα μάρμαρα του δεύτερου θαλάμου, όπου βρίσκεται ο τάφος του Ιησού, για να φανεί μέρος του βράχου.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της  επιστημονικά υπεύθυνης της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου.η κ. Μοροπούλου όπου επισημαίνει ότι έγινε συντήρηση του Ιερού Βράχου που ήταν η καρδιά του όλου έργου.
Και αυτό γιατί όπως εξηγεί έχει μεγάλη σημασία γιατί: «εάν άνοιγαν μετά από 50 χρόνια το Ιερό Κουβούκλιο, στη θέση του Ιερού Βράχου, θα έβρισκαν άμμο»!
Στην περιοχή γύρω από τον Ναό της Αναστάσεως καθώς και στο Πατριαρχείο, επικρατεί μια γλυκιά αναστάτωση για το σημαντικό που συμβαίνει. Στην πόλη βρίσκεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Συνδέσμου του Παναγίου Τάφου. Τη χαρά του εξέφρασε στο Πρακτορείο ο πρόεδρος Λάζαρος Μάρκου:
«Συμβάλλαμε με τις μικρές μας δυνάμεις για την αναπαλαίωση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου. Αν δεν γινόταν, ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας θα έπεφτε. Για χρόνια δεν είχε γίνει καμία κατασκευή».
Οι εργασίες της διεπιστημονικής ομάδας για την αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανάγιο Τάφο ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2016 μετά από πρόταση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αφού συμφώνησαν οι άλλες δύο θρησκευτικές ενότητες που διαχειρίζονται τον Πανάγιο Τάφο, το Τάγμα των Φραγκισκανών και του Πατριαρχείου των Αρμενίων στα Ιεροσόλυμα.
Στη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, με επικεφαλής την κ. Μοροπούλου συμμετέχουν οι καθηγητές Αρχιτεκτονικής, Μανόλης Κορρές, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος.
Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται ήδη από νωρίς το απόγευμα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγη ώρα μετά την επίσκεψή της στον Πανάγιο Τάφο συνοδεία της κ. Μοροπούλου, περιέγραψε τη συγκίνησή της, ενώ έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο.
crashonline.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου