Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

O Ρ.Τ.Ερντογάν μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα!

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Σε μια νέα θρασύτατη πρόκληση θα προβεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν τις επόμενες ημέρες και λίγο πριν το δημοψήφισμα με το οποίο επιδιώκει να συγκεντρώσει υπερεξουσίες στο πρόσωπό του και θα ανακηρύξει την Αγία Σοφία σε τζαμί προσβάλοντας την Ορθοδοξία αλλά και την απανταχού Χριστιανοσύνη επιδιώκοντας να δημιουργήσει θρησκευτική σύγκρουση με την  Δύση.
 Sözcü yazarı: Erdoğan'ın da katılacağı bir cuma namazı ile Ayasofya ibadete açılabilir
Μια σύγκρουση που θα του αποφέρει περαιτέρω συσπείρωση της τουρκικής κοινωνίας γύρω από το «ΝΑΙ» στην αλλαγή της τουρκικής Δημοκρατίας σε προεδρική.
 Όπως αναφέρει η Τουρκάλα αρθρογράφος Zeynep Gurcanli «ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν θα πραγματοποιήσει μια μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής λίγο πριν τις 16 Απριλίου εντός της Αγίας Σοφίας μαζί με όλη την κυβέρνηση και τους ανώτερους αξιωματούχους του ΑΚΡ. Θα πρόκειται για μια παράσταση εναντίον των Σταυροφόρων συνοδευόμενη με την ρητορική μετατροπής του μουσείου ξανά σε χώρο λατρείας που ξανανοίγει ως ισλαμικό τέμενος όπως αναφέρουν σοβαρές πηγές από το Παλάτι (εννοεί το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα)»
 
Το άρθρο της Gurcanli έχει τίτλο «φτηνή ρητορική και πραγματικότητα» και αναφέρεται στην πρσπάθεια του Ρ.Τ.Ερντογάν να πείσει την τουρκική κοινωνία ότι «η Τουρκία είναι μεγάλη και την φθονούν»!
 
 
Η Αγία Σοφία ή Αγια-Σοφιά (τουρκικά: Ayasofya, λατινικά: Sancta Sophia ή Sancta Sapientia), γνωστή και ως ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά η Μεγάλη Εκκλησία, είναι το «Στολίδι της Ορθοδοξάις» που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. 
 
Από το 360 μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο.
 
Ο ναός αποτέλεσε σε όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και υπήρξε ο σημαντικότερος ναός της Ορθόδοξης εκκλησίας. Κατά την περίοδο των Σταυροφοριών και συγκεκριμένα κατά την περίοδο 1204-1261 ο ναός έγινε Ρωμαιοκαθολικός και μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος. Ειδικότερα και κατά την διάρκεια της άλωσης από τους Φράγκους, η Αγία Σοφία υπέστη τεράστιες ζημιές.
 
Επίσης κατά την περίοδο την Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγιναν στο ναό σημαντικές καταστροφές στις τοιχογραφίες του ναού (ασβεστώθηκαν), αφού η απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος θεωρείται βλασφημία για το Ισλάμ. Ο ναός με την σπουδαία αρχιτεκτονική του αποτέλεσε πρότυπο για την κατασκευή και άλλων τεμενών, όπως το Μπλε Τζαμί.
 
To 1934 o Μουσταφά Κεμάλ, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας, μετέτρεψε το τέμενος σε μουσείο. Σήμερα ο ναός εξακολουθεί να είναι μουσείο, ενώ πραγματοποιούνται σε αυτόν πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και εκδηλώσεις που θεωρούνται από ορισμένους ότι δεν αρμόζουν στο χώρο, όπως επιδείξεις μόδας. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες για τη διάσωση των ψηφιδωτών του ναού.
 
H Αγία Σοφία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από το 1985.
 
Από το 1981 υπάρχει η Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στόχος της UNESCO είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος.
 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Unesco οι ιστορικές περιοχές στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ αυτών και η Αγιά Σοφιά, προστατεύονται νομικά από την εθνική νομοθεσία διατήρησης.
 
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για την προστασία τοποθεσιών παγκόσμιας κληρονομιάς.
 
Η διαχειριστική δομή για την προστασία και την διατήρηση συμπεριλαμβάνει την από κοινού ευθύνη της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών και διαφόρων κρατικών ιδρυμάτων. Για κάθε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτίρια και τοποθεσίες θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης.
 
Η Τουρκία θα πρέπει από την στιγμή που έχει υπογράψει την σχετική συνθήκη να προστατέψει τον χαρακτήρα της Αγιά Σοφιάς ως αρχιτεκτονικού αλλά και πολιτιστικού συμβόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου