Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Βρέθηκε ο Ναός των Αποστόλων κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας- Είχε χτιστεί πάνω από την κατοικία δύο μαθητών του Ιησού Χριστού! ΕΙΚΟΝΕΣ.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι κατά πάσα πιθανότητα βρήκαν την Εκκλησία των Αποστόλων, η οποία σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση είχε χτιστεί πάνω από την κατοικία των μαθητών του Ιησού Χριστού, Πέτρου και Ανδρέα στο χωριό Βηθσαϊδά, κοντά στη θάλασσα της Γαλιλαίας.
Του Αντώνη Μακατούνη

Οι αρχαιολόγοι, από το Ακαδημαϊκό Κολλέγιο του Kinneret και το Κολλέγιο Nyack της Νέας Υόρκης, δήλωσαν ότι το εβραϊκό χωριό Βηθσαϊδά στο οποίο είχε χτιστεί η ρωμαϊκή πόλη Ιουλιάς ήταν πολύ μεγαλύτερο από ό, τι είχε αρχικά θεωρηθεί.
Αυτό που μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα είναι ότι οι βρήκαν συντρίμμια ενός μεγάλου ναού βυζαντινής εποχής. Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι του είναι τα γυάλινα ψηφιδωτά, λέει ο καθηγητής R. Steven Notley του Ιδιωτικού Χριστιανικού Κολλεγίου στη Νέα Υόρκη. «Πρόκειται για μωσαϊκά που εμφανίζονται μόνο σε ναούς», υποστηρίζει.
Μέχρι στιγμής, έχουν έρθει στο φως μόνο τα νότια τμήματα του ναού. Αλλά όταν δεις το κτίσμα από ψηλά επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για εκκλησία λόγω του δυτικού-ανατολικού άξονα και της διαίρεσης σε κεντρικό ναό με δύο κλίτη, εξηγεί ο καθηγητής Mordechai Aviam από το Ακαδημαϊκό Κολλέγιο του Kinneret.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης θραύσματα μαρμάρου από το τέμπλο διακοσμημένα με στεφάνια από λουλούδια. Επίσης εντόπισαν ψηφιδωτά δάπεδα, πλακάκια οροφής, χαρακτηριστικά μεγάλων κτιρίων κι έναν ανάγλυφο σταυρό.
Γιατί οι αρχαιολόγοι, όμως, το έργο των οποίων υποστηρίζεται από τις Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων, πιστεύουν ότι πρόκειται για το Ναό των Αποστόλων;
«Είναι η ιστορική παράδοση που έχουμε και δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αμφισβητούμε», λέει ο Notley. Συγκεκριμένα, το έτος 725, ένας Βαυαρός επίσκοπος με το όνομα Willibald περιόδευε στους Αγίους Τόπους και έγραψε για τη διαδρομή από την Καπερναύμ στο Κούρσι περιγράφοντας το Ναό του Πέτρου και του αδελφού του Ανδρέα, εξηγεί ο Αβίαμ.
«Δεν έχουν βρεθεί άλλοι ναοί μεταξύ αυτών των δύο πόλεων», διευκρινίζει ι ο Aviam. Και ο ναός που βρήκαμε είναι της συγκεκριμένης αυτής περιόδου.
Τα ερείπια δεν έχουν ακόμη χρονολογηθεί, αλλά με βάση περισσότερα από 100 νομίσματα που έχουμε βρει φαίνεται ότι ο ναός χτίστηκε τον 5ο αιώνα, σχεδόν 500 χρόνια μετά την την εποχή των αποστόλων και εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 7ου αιώνα ή 8ου αιώνα.
100 μέτρα βόρεια της κύριας περιοχής εκσκαφής, οι αρχαιολόγοι βρήκαν χαρακτηριστικά εβραϊκά πέτρινα αγγεία και λάμπες πετρελαίου καθώς και περισσότερα από 20 νομίσματα της Ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και είδη αλιείας. Αν και τα πρώτα ευρήματα στην περιοχή βρέθηκαν το 2017, ο ναός που ανακαλύφθηκε τώρα, είναι εκείνος που πιστοποιεί τη μεγάλη ιστορική σημασία της περιοχής.
     iellada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου