Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Οι Αγιορείτες καταδικάζουν τις δηλώσεις Νικόδημου που εκθέτουν την Ιερά Κοινότητα.

ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ -Ανάστατο το με τις δηλώσεις -φωτιά του αντιπροσώπου Νικόδημου- Οι Αγιορείτες ζητούν να ανασκευάσει ή να συγκληθεί η Ιερά Κοινότητα -Αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση.  Οι δηλώσεις έφτασαν  και στα πηγαδάκια της Βουλής!

Αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους με επικεφαλής τον Λαυριώτη μοναχό Νικόδημο χτες επισκέφθηκαν Υπουργό της κυβέρνησης -Αδωνι Γεωργιάδη – για να του πουν ότι  ΄΄ τώρα έχουμε Πρωθυπουργό! ΄΄ Λες και μέχρι προχτές δεν είχαμε, ασχέτως της πολιτικής που ακολουθούσε πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμικούς ρόλους.

Και όταν μάλιστα το Αγιο Ορος υπάρχει για να διδάσκει ταπείνωση και αγάπη είναι εντελώς άκυρο και προκλητικό να ακούμε από  Αγιορείτη επίσημο να μιλά κατά αυτόν τον απρεπή τρόπο.
Κάποιοι εκεί στον Αθωνα έχουν ισοπεδώσει κάθε ερμηνεία του θεσμικο  ρόλου της Ιεράς Κοινότητας  προχωρώντας σε άστοχες κινήσεις και δηλώσεις που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Το Αγιο Ορος δεν ανήκει σε κανένα υπηρέτη του . Έφορος του Αγίου Όρους είναι η Θεοτόκος.
Αγιορείτες που μίλησαν στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ έκαναν λόγο για απρεπείς δηλώσεις που δεν τους εκφράζουν και αναμένεται να αντιδράσουν εάν  ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας δεν ανασκευάσει τα όσα δήλωσε για τα περί πρωθυπουργών.
Αναρωτιέται κανείς! Πως ένας -δυο  συγκεκριμένοι μοναχοί στο Αγιο Ορος έχουν αυτή την υπερ-εξουσία και μιλούν στο όνομα του Όρους  περί πρωθυπουργών ενώ η Κοινότητα έχει άγνοια;
Οσο αφορά τον υπουργό κ. Αδωνι Γεωργιάδη ήταν πολύ προσεχτικός στα όσα είπε και έδειξε την καλή διάθεση του να στηρίξει το Αγιο Ορος .

Η δήλωση που ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων 
΄΄Προσωπικά εγώ, αλλά και όλο το , αισθανόμαστε μεγάλη υποχρέωση να συγχαρούμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, διότι μας κάνει να αισθανόμαστε ότι κατ’ αρχάς έχουμε πρωθυπουργό. Μεγάλη υπόθεση. Και να αισθανόμαστε ότι κατοικούμε σε κράτος ευνομούμενο΄΄.
Οι δηλώσεις,  προκάλεσαν και την αντίδραση του τέως υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου επί Θρησκευτικών Θεμάτων, Μάρκου Μπόλαρη.
Με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παραθέτει την ιστορία με το «νόμισμα του κήνσου», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η σαφέστατη διάκριση των ρόλων ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία, διατυπωμένη πριν από 2000 χρόνια από τον Ιδρυτή της Εκκλησίας Ιησού Χριστό, διέφυγε προφανώς της προσοχής της Επιτροπής του Αγίου Όρους που επισκέφτηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Οι δηλώσεις της υπερέβησαν τα εσκαμμένα! Αγνοήθηκαν οι διακριτοί ρόλοι!».
Μάλιστα, ο κ. Μπόλαρης θέτει και το ερώτημα αν αυτές οι δηλώσεις εκφράζουν και την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Όπως τονίζει «η απάντηση επιβεβλημένη. Όχι για τον γράφοντα. Για τον λαό, που εμβρόντητος τις πληροφορήθηκε. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, εν προκειμένω, είναι λιτός και περιεκτικός: ‘’Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ’’» καταλήγει στην ανάρτησή του.
vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου