Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Επιστήμονες υπέρ του Μόρφου.

Νέο σάλο προκαλεί μια ανοιχτή επιστολή που τάσσεται υπέρ του μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου και των πολυσυζητημένων απόψεών του, καθώς φέρεται να υπογράφεται από 38 επιστήμονες, πανεπιστημιακούς καθηγητές και λόγιους της Ελλάδος. Η εν λόγω επιστολή δημοσιεύθηκε χθες στην επίσημη ιστοσελίδα της μητροπόλεως, καθώς και στον αθηναϊκό Τύπο. Ωστόσο, ένας εκ των 38 επιστημόνων έσπευσε να διαψεύσει οποιαδήποτε στήριξη προς τον μητροπολίτη και τις θέσεις του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συμμετείχε στο εγχείρημα και ότι εν αγνοία του συμπεριλήφθηκε το όνομά του. Απογοήτευση για την επιστολή και το περιεχόμενό της εξέφρασε η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου, σημειώνοντας ότι διαστρεβλώνεται το ποιος είναι ο θύτης και ποιο το θύμα. Επιστήμονες υπέρ του Μόρφου
 Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρεται ότι είναι στο πλευρό του μητροπολίτη, ο οποίος δέχεται μια άδικη δίωξη. Για τον λόγο αυτόν «αποφασίσαμε να πάρουμε θέση. Κατηγορούν τον μητροπολίτη Μόρφου για ρατσισμό επειδή σε συγκέντρωση χριστιανών είπε τα αυτονόητα. Αυτά που πιστεύει η Εκκλησία και αυτά που παραδεχόταν η κοινωνία μας (σε Ελλάδα και Κύπρο) μέχρι πριν από λίγα χρόνια για την ‘‘κατά φύσιν’’ και ‘‘παρά φύσιν’’ σεξουαλική σχέση, για την ομοφυλοφιλία και για τις εκτρώσεις. Ο επίσκοπος Μόρφου έδωσε πιθανή επιστημονική εξήγηση της ομοφυλοφιλίας χωρίς να προσβάλει πρόσωπα. Για την Εκκλησία, όλα τα πρόσωπα είναι εικόνες Χριστού, άρα ιερά και αξιαγάπητα, η αμαρτία όμως δεν είναι αποδεκτή διότι καταστρέφει τον άνθρωπο»
 
Σημειώνεται, παράλληλα, ότι ένας επίσκοπος μιλάει με αγάπη στο ποίμνιό του και θέλοντας να το διαφυλάξει. «Αυτό με κανέναν τρόπο δεν συνιστά υποκίνηση των ακροατών σε μίσος ή σε βιαιοπραγία εις βάρος άλλων. Πού είδαν κάποιοι την “προσβολή”, την “υποκίνηση μίσους”, τον “ρατσισμό”; Παραδόξως διώκεται ένας ιεράρχης που κηρύττει τον λόγο της Ορθοδοξίας, όπως συμβαίνει κατά τα τελευταία 2.000 έτη, αλλά δεν διώκονται εκείνοι που συστηματικά προσβάλλουν τα θεία και το εθνικό σύμβολο με λόγια και πράξεις». Προστίθεται ακόμη ότι όταν ένας επίσκοπος διώκεται διότι μαρτυρεί τη διδασκαλία της Εκκλησίας, τότε όλοι διώκονται. «Μήπως πίσω από αυτήν την ανίερη, μαζική επίθεση κρύβονται τελικά προθέσεις φίμωσης του μητροπολίτη;».
 
Παράλληλα, γίνεται λόγος για ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του Μόρφου, η οποία θέλει να παρασύρει τη Δικαιοσύνη της Κύπρου σε ποινικές διώξεις, «ώστε να τρομοκρατηθούν ιεράρχες και πιστοί για να μη μιλούν τον λόγο του Θεού και των Πατέρων». Καταλήγοντας, αναφέρεται ως αδικαιολόγητη και άδικη η επίθεση κατά του μητροπολίτη, καθώς η διατύπωση των θέσεων είναι συνταγματικό δικαίωμα και ηθική υποχρέωσή του προς τα πνευματικά του τέκνα. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου θα διαπιστώσει το αβάσιμο της κατηγορίας περί ενδεχόμενης διάπραξης ποινικού αδικήματος και ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αλλά και της Ελλάδος θα προβάλουν τη διδασκαλία της Εκκλησίας περί ομοφυλοφιλίας όπως είναι διατυπωμένη στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη».

Απογοήτευση από την Accept - ΛΟΑΤΙ
 
Λύπη εξέφρασε η Accept - ΛΟΑΤΙ Κύπρου για τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον μη διαχωρισμό επιστήμης και πίστης. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, 38 επιστήμονες συνυπογράφουν την ανοιχτή επιστολή υπέρ του επισκόπου Μόρφου και τα όσα ανέφερε περί πνευματικής βρομιάς των ΛΟΑΤΙ ατόμων, κάνοντας λόγο για «άδικη δίωξη». Η εν λόγω επιστολή «θυμίζει αντιαιρετικό ορθόδοξο κείμενο, παρά επιστημονικό λόγο. Χρησιμοποιώντας την επαγγελματική τους ιδιότητα, οι 38 υπερασπίζονται τη ρητορική μίσους, ανακηρύσσοντάς την σε λόγια ορθόδοξης αγάπης». Ότι δηλαδή, εξηγεί η ανακοίνωση, τα ΛΟΑΤΙ άτομα έχουν υποχρέωση να υπόκεινται σε κάθε είδους χλευασμό και υποτίμηση, ενώ στην περίπτωση που αντιδράσουν, τότε η Εκκλησία διώκεται και ο πατερικός λόγος «αγάπης» φιμώνεται. «Για ακόμη μια φορά οι θύτες ανακηρύσσονται θύματα».
  Δέσποινα Ψύλλου.
philenews.com   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου