Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Ένας άνθρωπος παγκοσμίου βεληνεκούς, π. Σάββας Φιλοθεϊτης.


Ένας άνθρωπος παγκοσμίου βεληνεκούς, π. Σάββας Φιλοθεϊτης
Άγιον Όρος, Αγία Γη - Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, Αριζόνα, Ινδία, και πόσοι άλλοι τόποι, μεταξύ δε αυτών και η Κεφαλληνία, για να επισφραγίζεται ο λόγος του Αποστόλου Παύλου, "ως ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων ειρήνην, των ευαγγελιζομένων τα αγαθά! " (Ρωμ. 10,15).
Και στην σκέψη μας έρχεται και κάποιος άλλος πατέρας Σάββας, να έχουμε την ευχή του, που σε ένα προσκύνημα στους Αγίους Τόπους γνώρισαν κάποιοι φίλοι μας και προσκαλώντας τον στην Κεφαλονιά είχαμε την ευλογία να τον συναντήσουμε κι εμείς. Ήταν ο π. Σάββας της Μονής Φιλοθέου που ακολούθησε τον π. Εφραίμ στην Αριζόνα.
Μας είπε πολλά, μοιραζόμαστε όμως μαζί σας αυτά τα λίγα:
.....
Ήμουνα φοιτητής Ιατρικής όταν με μια συντροφιά νέων πήγαμε στο Άγιον Όρος. Πριν φύγουμε άκουσα μια γλυκιά γυναικεία φωνή να μου λέει:
"Δεν μένεις εδώ κοντά μου;"
"Μα δεν γίνεται ..." απάντησα με φυσικότητα. Έφυγα, συνέχισα την Ιατρική, αλλά εκείνο το κάλεσμα δεν μπόρεσα να το αγνοήσω... Ήρθα και στο μοναστήρι του Αγίου Σάββα στην Έρημο του Ιορδάνη και μίλησα με τον Άγιο. Του είπα αν μου αποκαλύψει κάτι θα πάρω το όνομά του και θα γίνω μοναχός. Και ορίστε εδώ είμαι...
.......
Επίσης μας διηγήθηκε πώς ήρθε στην Κεφαλονιά την πρώτη φορά:
......
Έβλεπα πολλούς ανθρώπους κατειλημμένους με το ακάθαρτο πνεύμα στο Άγιον Όρος και επίσης έβλεπα και τη χάρη του Αγίου Γερασίμου να τους ιατρεύει, "δαιμονώντας ιάται" και ήθελα να έρθω στην Κεφαλονιά να προσκυνήσω τον Άγιο. Ήταν μέσα Αυγούστου όταν συνόδευσα έναν αγιορείτη γέροντα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου θα παρέμενε κάποιες μέρες. Ευκαιρία, είπα στον εαυτό μου, να κάνεις τώρα το ταξίδι που θέλεις στην Κεφαλονιά να προσκυνήσεις τον Άγιο Γεράσιμο. Πάω, λοιπόν, σε ένα πρακτορείο ταξιδιωτικό, αλλά δεν υπήρχαν εισιτήρια. Δεκαπενταύγουστος, βλέπετε. Φεύγοντας, στην έξοδο, ένας καλοντυμένος κύριος, γεμάτος χαρά που με βλέπει, λέει:
-- Ω π. Σάββα, τι κάνετε;
Δεν τον γνώριζα, αλλά είπα θα με ξέρει από το Άγιον Όρος, τόσος κόσμος έρχεται. Του λέω, λοιπόν το πρόβλημά μου.
-- Περιμένετε. Μην ανησυχείτε.
Πάει μέσα και επιστρέφει με εισιτήριο μετ' επιστροφής για την Κεφαλονιά.
-- Μπορείτε να μείνετε τρεις ημέρες.
Όσες ακριβώς είχα στη διάθεσή μου.
Όταν έφτασα στη Μονή, μόλις πέρασα την Πύλη και μπήκα στην αυλή, ένας άνθρωπος κατειλημμένος από το κακό πνεύμα άρχισε άγρια να μου φωνάζει:
" Βρε παλιογιατρέ, που άφησες την ιατρική για να γίνεις καλόγερος, άφησες τα λεφτά βρε να γίνεις παλιοκαλογερος..."
Ο π. Σάββας ο Φιλοθεϊτης, μεγάλος ιεραπόστολος, να έχουμε την ευχή του τώρα από εκεί που βρίσκεται, από τον Ουρανό.
apantaortodoxias.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου