Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ! Το πρώτο Συλλείτουργο Βαρθολομαίου – Αρχιεπισκόπου Αχρίδος ανήμερα της Πεντηκοστής.

“Ηδη υπάρχουν ανακοινώσεις για την ημερομηνία του πρώτου συλλείτουργου μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αχρίδας κ. Στέφανου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου” αυτό αποκάλυψε μεταξύ άλλων ο ο διευθυντής της Επιτροπής Σχέσεων με Θρησκευτικές Κοινότητες και Θρησκευτικές Ομάδες, Darijan Sotirovski στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή Top Tema, σύμφωνα με το religija.mk 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σημείωσε δε ότι πρόκειται για μια επικοινωνία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να συμφωνηθούν όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες. Αν και δεν ανέφερε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες, πιθανολόγησε ότι το συλλείτουργο θα τελεστεί στο Φανάρι στις 12 Ιουνίου 2022, ανήμερα της Πεντηκοστής. 

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος του ΟΙΚ.Πατριαρχείου προέβη στην αναγνώριση της Σκοπιιανής Εκκλησίας.

Με την απόφαση αυτή ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχεται σε κοινωνία την Εκκλησία των Σκοπίων, δηλαδή την αναγνωρίζει και παύει αυτή να είναι σχισματική , ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι της δίνει και Αυτοκεφαλία αλλά ότι η συγκεκριμένη Εκκλησία με την επίσημη ονομασία πλέον Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, και μάλιστα χωρίς δυνατότητα χρήσης του όρου Μακεδονία ή παραγωγών του υπάγεται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου.

Τα διοικητικά καθήκοντα τα αφήνει στην Εκκλησία της Σερβίας, δημιουργώντας στην ουσία τετελεσμένα μετά την κίνηση του Πατριάρχη της Σερβίας Πορφύριου να παρεβρεθεί στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με το religija.mk, σε συνάντηση με εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Βορείου Μακεδονίας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για την πρόοδο και σταθερότητα της εκκλησιαστικής οντότητας της Αχρίδος, όπως την αποκαλεί

Στην περίπτωση της νέας αυτής Εκκλησίας, όπως επισημαίνουν έγκυροι εκκλησιαστικοί παράγοντες έχουμε το σύστημα ένα κράτος μία Εκκλησία, δηλαδή δεν θα γίνουν πολλές Μητροπόλεις αλλά ολόκληρο το κράτος της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» θα περιλαμβάνει την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, με Αρχιεπίσκοπο τον Μητροπολίτη Στέφανο.

Σημειώνεται εξάλλου οτι τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε στην Βόρεια Μακεδονία Επισκοπή Πολυανής που ουσιαστικά σφετερίζεται την ομώνυμη Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος Πολυανής και Κιλκισίου. Όλα αυτά με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου τερματίζονται.

vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου