Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Προβληματίζει η δημοσκόπηση του WVS: Οι Έλληνες πιστεύουν στον Θεό αλλά δεν πηγαίνουν στην Εκκλησία – Τα ποσοστά.

 Eπιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

 


Οι περισσότεροι Έλληνες είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για την πατρίδα τους, πιστεύουν στο Θεό και στην ισότητα των φύλων, αυτό έδειξε μεταξύ άλλων η δημοσκόπηση του World Values Survey η οποία ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε το 2021. Ένα παγκόσμιο πρότζεκτ που περιελάμβανε 300 ερωτήσεις.

Ας δούμε, λοιπόν μερικά χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία αποτυπώνουν ως ένα βαθμό την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα πολίτη:

-Το  82% των ερωτηθέντων Ελλήνων δήλωσαν ότι η θρησκεία είναι πολύ ή αρκετά σημαντική για τους ίδιους, με το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία να είναι 38,5%, στην Ιαπωνία 14,5% και στο Μαρόκο 98,6%.

-Το  91,7% των Ελλήνων απάντησαν θετικά στο ερώτημα εαν πιστεύουν στον Θεό, με το ποσοστό να κυμαίνεται εξίσου ή περισσότερο υψηλά σε χώρες όπως η Αργεντινή (92,4%), η Αρμενία (93,5%), η Τουρκία (94,5%), η Βολιβία (97,4%) και το Μπανγκλαντές (99,8%), μεταξύ πολλών άλλων.

– Ωστόσο, μόνο ένα 35% πηγαίνει στην εκκλησία μόνο σε επίσημες αργίες, αν εξαιρέσουμε τους γάμους, τις βαπτίσεις και τις κηδείες.

-Ενώ, το 44% πιστεύει ότι υπάρχει κόλαση και το 46% πιστεύει στον παράδεισο.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό της πίστης στον Θεό φαίνεται να έχει μειωθεί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των περίπου πέντε ετών που μεσολάβησαν από τη διεξαγωγή της έρευνας στη χώρα μας, το φθινόπωρο του 2017, μέχρι σήμερα.

Η δημοσκόπηση όμως δεν αφορούσε μόνο ζητήματα πίστης και θρησκείας. Για αυτό εξίσου σημαντικές είναι και οι παρακάτω διαπιστώσεις:

Ερωτώμενοι, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν θα πολεμούσαν για τη χώρα τους σε περίπτωση πολέμου,  το 69,6% των Ελλήνων δήλωσε ναι (θετικά απάντησε και το 28,4% των Ολλανδών, το 59,6% των Αμερικανών, το 76,4% των Τούρκων, μεταξύ άλλων).

Τέλος, υπέρ της ισότητας των φύλων φαίνεται πως είναι οι Έλληνες με την πλειοψηφία (70%) να διαφωνεί με την πρόταση «οι άνδρες αποτελούν καλύτερους πολιτικούς αρχηγούς από τις γυναίκες».

vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου