Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Ο Θεόδωρος ΔΙΕΓΡΑΨΕ τους ρώσους! Η μνημόνευση, η Ρωσική Εξαρχία στην Αφρική και η στήριξη που έρχεται…! 

 Του Γιάννη Παπανικολάου –ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

 


Η ρωσική Εξαρχία στην Αφρική φαίνεται ότι τίναξε στον αέρα της αδελφικές και χρόνιες σχέσεις του Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον ρώσο Πατριάρχη!

Η βοήθεια πάντως εφεξής θα έρχεται από αλλού….! Καθώς η έλλειψη πόρων για την στήριξη του Πατριαρχείου στην μακρινή Αφρική είχε θορυβήσει τον κ. Θεόδωρο μετά τη λήξη της συνεργασίας του με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Το κλίμα φάνηκε εξαρχής και από το σκεπτικό της απόφασης της καθαίρεσης από το υψηλό υπούργημα της Αρχιερωσύνης του Μητροπολίτη Κλιν κ. Λεωνίδα Γκορμπατσώφ, όπου το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας του καταλογίζει αποδεδειγμένα βαρύτατα κανονικά παραπτώματα, ενώ παράλληλα, καταδικάστηκαν οι καινοφανείς εκκλησιολογικοπολιτικές «θεωρίες» περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητος!

Υπενθυμίζεται πως, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος είχε διαμηνύσει από την αρχή της ενέργειας της Ρωσικής Εκκλησίας ότι σε περίπτωση που ο εν λόγω Ιεράρχης δεν τηρήσει τους Ιερούς Κανόνες και τα δίκαια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική, θα καθαιρούταν. Γεγονός το οποίο τελικά δεν αποφεύχθηκε

Το χθεσινό ανακοινωθέν από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Συνήλθε την 22α Νοεμβρίου 2022, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό την Προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ.Θεοδώρου Β΄, στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου.

Την έναρξη των εργασιών εκήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό προς τους Συνοδικούς αρχιερείς, τονίζοντας μεταξύ άλλων τον συμβολισμό της συγκλήσεως των εργασιών της Ιεράς Συνόδου στον ίδιο ιερό χώρο, όπου αναπαύονται πολλοί εκ των αοιδίμων Προκατόχων του, οι οποίοι εμόγησαν για την υπεράσπιση της ενότητος και των δικαίων του πρεσβυγενούς Πατριαρχικού Θρόνου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, αντιφώνησε την ΑΘΜ εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων Ιεραρχών.

Κατόπιν η ΑΘΜ ενημέρωσε δια μακρών την Ιερά Σύνοδο για το επιτελεσθέν έργο του κατά την διαρρεύσασα χρονική περίοδο, από του Ιανουαρίου ε.ε. έως σήμερα, σε όλους τους τομείς της Πρωθιεραρχικής διακονίας του.

Ακολούθως, η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε εκτενώς και αναλυτικώς με το θέμα της αντικανονικής εισπηδήσεως της Εκκλησίας της Ρωσίας στην ενόριο πνευματική και ποιμαντική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στην ήπειρο της Αφρικής, υπό τον συντονισμό του φερομένου ως «Πατριαρχικού Εξάρχου Αφρικής» του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα Γκορμπατσώφ.

Μετά από διαλογική συζήτηση η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην καθαίρεση από του υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης του τέως Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα διά σειρά Κανονικών παραπτωμάτων (εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Εκκλησίας, καθιέρωση αντιμηνσίων, διανομή αγίου Μύρου, εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων, φατρία, εθνοφυλετισμό κ.α.) και κατεδίκασε τις καινοφανείς εκκλησιολογικοπολιτικές «θεωρίες» περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητος.

Τέλος, κατόπιν της πολυμήνου αγνοήσεως και σιωπής του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου προς τις έγγραφες διαμαρτυρίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας προς αυτόν, περί ανακλήσεως των εκ του Βορρά «Εξαρχικών» οργάνων του από την Αφρική, διεκόπτεται άχρι καιρού η μνημόνευση του ονόματος του Πατριάρχου Μόσχας από τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας συνεχίζονται σήμερα, 23η Νοεμβρίου ε.ε.

vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου