Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Η εκδοχή του εκκλησιαστικού ιστορικού Μιχαήλ του Δαμασκηνού/Miḫā’īl Burayk al-Dimashqi επί του «Χριστός μεθ’ ημών στήτω» για σεισμό Αντιόχειας: όραμα ασκητή, να γραφεί στις πόρτες, σταμάτησε ο σεισμός!

 

Μια κάπως ελαφρά τροποποιημένη εκδοχή για το πως προέκυψε το «Χριστός μεθ‘ ημών στήτω»” δίνει ο εκκλησιαστικός ιστορικός και ελληνορθόδοξος ιερέας του 18oυ αι. π. Μιχαήλ ο Δαμασκηνός/Miḫā’īl Burayk al-Dimashqi /Miḫā’īl Burayk που αναφέρεται κι ως χρονικογράφος ( εκ της Δαμασκού Συρίας).

Η Αντιόχεια μετονομάστηκε σε Θεούπολη λόγω σεισμών!
Γιατί είναι η πόλη του Θεού! H Αντιόχεια ήταν το πρώτο μέρος όπου οι Χριστιανοί αποκαλούνταν με αυτόν τον τιμητικό προσδιορισμό (Χριστιανοί). O επίσκοπός της ήταν ο πρώτος που έφερε τον τίτλο του πατριάρχη, και η έδρα της ιδρύθηκε από τους δύο αποστόλους Πέτρο και Παύλο.
Με τον Βαρνάβα, το έτος 42 μ.Χ., και τον πρώτο της πατριάρχη Πέτρο τον Απόστολο. Έγινε όμως και κάτι άλλο που ήταν και ο λόγος που ονομάστηκε Μεγάλη Πόλη του Θεού/Θεούπολη!
Το έτος (562 μ.Χ), ισχυρός σεισμός έπληξε την πόλη της Αντιόχειας, καταστρέφοντάς την σχεδόν ολοκληρωτικά, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου τείχους της. Περίπου 4870 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό, συμπεριλαμβανομένου του τότε πατριάρχη του (Ευπράσιου). Εδώ, ο μεγάλος και διάσημος εκκλησιαστικός ιστορικός, ιερέας Miḫā’īl Burayk al-Dimashqi, λέει ότι ένας από τους ερημίτες είδε ένα θεϊκό όραμα, οπότε διέταξε τους Αντιοχιανούς να γράψουν στις πόρτες των σπιτιών τους τη φράση: «Χριστός μεθ‘ ημών στήτω». Όταν το έκαναν αυτό, ο σεισμός σταμάτησε. Γι’ αυτό ο ερημίτης αυτός πρότεινε στον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’ να ονομαστεί η πόλη (Θεούπολη), δηλαδή Πόλη του Θεού! Ως μια παράκληση για το μεγάλο έλεος του Θεού! Το όνομα της Αντιόχειας έγινε Θεούπολη!

dimpenews.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου