Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κεντήματα του Ιησού Χριστού στη Ρωσία σε ένα σπάνιο εύρημα.

Το ύφασμα απεικονίζει τον Ιησού Χριστό σε στάση ευλογίας και τον Ιωάννη τον Βαπτιστή απέναντί του σε στάση προσευχής.














Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα σπάνιο κεντημένο ντεσίς που απεικονίζει τον Ιησού Χριστό σε ένα μεσαιωνικό νεκροταφείο, σύμφωνα με την Heritage Daily.

Το κεντημένο ύφασμα βρέθηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Μόσχας-Καζάν, όπου οι ερευνητές αποκάλυψαν έναν μεσαιωνικό οικισμό και ένα χριστιανικό νεκροταφείο.

Εκταφιάστηκαν 46 τάφοι, μεταξύ των οποίων και ένας που περιείχε μια γυναίκα ηλικίας 16-25 ετών που θάφτηκε με το ύφασμα, το οποίο απεικονίζει τον Ιησού Χριστό σε στάση ευλογίας και τον Ιωάννη τον Βαπτιστή απέναντί του σε στάση προσευχής.

Τι είναι το Deisis;

Η Deisis είναι μια παραδοσιακή εικονική αναπαράσταση του Χριστού σε Μεγαλειότητα - η δυτική χριστιανική εικόνα του Ιησού σε θρόνο ως βασιλιά του κόσμου - ή του Χριστού Παντοκράτορα - η ανατολική χριστιανική εικόνα του Ιησού ως παντοδύναμου κριτή της ανθρωπότητας.














Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το κεντημένο ύφασμα ήταν μια κόμμωση από μεταξωτό σαμίτη. Παρόμοια δείγματα έχουν βρεθεί στη νεκρόπολη Ivorovsky - όπου βρέθηκε μια απεικόνιση του Αρχαγγέλου Μιχαήλ με δόρυ - και στη νεκρόπολη Karoshky - όπου βρέθηκαν κεντημένες απεικονίσεις σταυρών και αγίων.

Το ύφασμα έχει μήκος 12,1 εκατοστά και πλάτος 5,5 εκατοστά και αποτελείται από δύο μέρη που συνδέονται με κάθετη ραφή με χρυσή κορδέλα με πλεκτό σχέδιο.

Παρόλο που η φόδρα δεν διατηρήθηκε, οι ερευνητές βρήκαν κομμάτια φλοιού δέντρου και σημάδια από βελόνες κατά μήκος της κάτω και άνω άκρης του υφάσματος χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι "το υψηλότερο επίπεδο δεξιοτεχνίας, η λεπτότητα και η κομψότητα των κοσμημάτων χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αυτού του μικροσκοπικού κεντήματος".

jpost.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου