Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Αστυπάλαια: Φωτιά στην εκκλησία της Παναγίας Πορταΐτισσας την ώρα της θείας λειτουργίας.

Φωτιά ξέσπασε στην εκκλησία της Παναγίας Πορταΐτισσας στην Αστυπάλαια προκαλώντας σύμφωνα με αναφορές ζημιές στο ναό και στα προσκυνήματα. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όπως επιβεβαιώνει η πυροσβεστική, η φωτιά ξέσπασε σήμερα στον ιερό προσκυνηματικό ναό της Παναγίας Πορταΐτισσας στο νησί της Αστυπάλαιας. Κλιμάκιο της πυροσβεστικής θα βρεθεί αύριο στο νησί προκειμένου να προβεί σε αυτοψία.  Η Παναγία η Πορταϊτισσα αποτελεί το θρησκευτικό κέντρο του νησιού και το μεγαλύτερο του προσκύνημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ η φωτιά ξεκίνησε την ώρα της θείας λειτουργίας από αναμμένο κερί, που βρισκόταν κοντά στο παγκάρι και το οποίο φέρεται να ακούμπησε σε ύφασμα. Οι πιστοί που παρακολουθούσαν την θεία λειτουργία κινήθηκαν άμεσα αποκαθηλώνοντας τις εικόνες και περιορίζοντας την πυρκαγιά. Πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας, την οποία επισκέπτεται χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο για να προσκυνήσει, υπέστη ζημιές στο πρόσωπο και στο ασημένιο της «πουκάμισο». 

Ο ιερός προσκυνηματικός ναός (μοναστήρι αρχικά) της Παναγίας της Πορταϊτισσας στην Αστυπάλαια άρχισε να χτίζεται το 1762 από τον μοναχό Όσιο Άνθιμο και από την Κεφαλλονιά. Η ανέγερση κράτησε εννιά χρόνια. Η εκκλησία είναι γνωστή για το πανηγύρι του15Αύγουστου. 

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου