Κυριακή 15 Μαΐου 2016

ΝΤΡΟΠΗ! ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ.

foto1Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης.
Άλλο ένα τουρκικό έγκλημα σε βάρος της ιστορικής βυζαντινής ελληνορθόδοξης κληρονομιάς, αυτή την φορά στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας, αποκαλύπτει ο ίδιος ο τουρκικός τύπος.

foto2a
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Τούρκου δημοσιογράφου Özlem Güvenli, της τουρκικής εφημερίδας Sözçü, ιστορικό ψηφιδωτό 800 ετών, πολυτίμου ιστορικής θρησκευτικής και καλλιτεχνικής αξίας, έχει καταστραφεί από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, για να μπορεί να λειτουργεί σαν μουσουλμανικό τέμενος και παράλληλα να δέχεται και τουρίστες που θέλουν να την επισκεφτούν.
foto2
Το πολύτιμο αυτό ψηφιδωτό απεικονίζει τον Ιησού Χριστό στον Μυστικό Δείπνο και είναι σπάνιας τεχνοτροπίας όπως αναφέρεται. Επειδή έχει καταστραφεί, οι Τούρκοι αποφάσισαν να το καλύψουν με πέπλα ώστε να μην φαίνεται η καταστροφή που υπέστη στους επισκέπτες του ιστορικού ναού.
Το γεγονός αυτό ήδη έχει ξεσηκώσει την αντίδραση ακόμα και Τούρκων και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η τοπική ένωση αρχιτεκτόνων έχει διαμαρτυρηθεί για την καταστροφή και κάλυψη του ψηφιδωτού, ενώ ο πρόεδρος του Αρχιτεκτονικού Επιμελητηρίου Τραπεζούντας, Eyüp Muhcu, κατήγγειλε ότι στις αλλαγές που έγιναν για να ξαναλειτουργήσει ο ναός σαν τζαμί έχουν υποστεί πολλές καταστροφές τα ιστορικά ίχνη του ναού, ενώ επισήμανε την κατασκευή από μπετόν κακότεχνων τουαλετών στον περίγυρο του ναού που ασχημαίνουν το όλο τοπίο του ιστορικού κτίσματος.
Başlıksız-3-1
Από την δική μας πλευρά θα υπάρξει κάποια διαμαρτυρία ?
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

http://nikosxeiladakis.gr/%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b5%cf%86%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%83-%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%bf%ce%b3/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου