Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Η Τουρκία Διαμελίζεται… Οι Κούρδοι Ετοιμάζονται να Περάσουν Δυτικά του Ευφράτη – Αναμένεται Μεγάλη Κλιμάκωση!

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος.diamelismos-tourkias
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας βρίσκονται σε ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο για όλους τους δρώντες. Το κομβικό σημείο αποτελεί ποιος θα έχει τον έλεγχο της περιοχής δυτικά του Ευφράτη. Η μεγάλη προσπάθεια της Τουρκίας είναι οι Κούρδοι σε καμία περίπτωση να μην αποκτήσουν αυτό τον έλεγχο, διότι τότε θα ενώσουν τα εδάφη τους και όλα τα νότια σύνορα της Τουρκίας θα είναι σύνορα με τους Κούρδους της Συρίας και η Τουρκία φοβάται ότι αυτό θα είναι η αρχή της διχοτόμησης της.
Αντίθετα κάτι τέτοιο θα φέρει τους Κούρδους πολύ κοντά στο όνειρο τους να δημιουργήσουν την ενιαία πατρίδα τους. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια των Κούρδων, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια γεωπολιτική ανατροπή, που αφενός στηρίζει τη δημιουργία του Κουρδιστάν και αφετέρου αποδυναμώνει και υποβαθμίζει το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

η τουρκία διαμελίζεται
Έτσι, ο αντιπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, στον Διεθνή Συνασπισμό που μάχεται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, Brett McGurk, συναντήθηκε με τον Σαλίχ Μουσλίμ, τον ηγέτη των Κούρδων της Συρίας και συμπρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος PYD, για να συζητήσουν την επίθεση για την απελευθέρωση της πόλης Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος. Η Ράκα αποτελεί την πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη Συρία και οι Αμερικανοί πιέζουν τους Κούρδους και τους Άραβες συμμάχους τους, να την ανακαταλάβουν. Βεβαίως ικανοποιώντας οι Κούρδοι την επιθυμία των Αμερικανών, όπως είναι φυσικό θα επιδιώξουν παράλληλα αφενός τη δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα τους υποστηρίξουν δυναμικά με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και οπλισμό, αφετέρου την κατάληψη των πόλεων Τζαραμπλούς και Μανμπίτζ στη βορειοδυτική Συρία, στην επαρχία του Χαλεπιού, οι οποίες επίσης κατέχονται από το Ισλαμικό Κράτος αλλά δεν τις αγγίζουν διότι η Τουρκία βάζει «βέτο» για αυτές στις ΗΠΑ. Οι Κούρδοι θέλουν να καταλάβουν τις πόλεις Τζαραμπλούς και Μανμπίτζ αφενός μεν γιατί έχουν κουρδικό πληθυσμό, αφετέρου διότι επιθυμούν να προελάσουν δυτικά του Ευφράτη για να ενώσουν τα εδάφη τους με το κουρδικό καντόνι της Εφρίν, βορειοδυτικά. Επίσης με την κατάληψη αυτών των δύο πόλεων αποκόπτεται εντελώς ο ανεφοδιασμός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από την Τουρκία. Οι Τούρκοι δεν θέλουν με τίποτα οι περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος δυτικά του Ευφράτη να περιέλθουν σε κουρδική διοίκηση, διότι τότε όλα τα νότια σύνορα της Τουρκίας θα είναι σύνορα με τους Κούρδους της Συρίας και η Τουρκία φοβάται ότι αυτό θα είναι η αρχή της διχοτόμησης της.
Θεωρούμε πως εάν είναι αλήθεια οι πληροφορίες που φέρουν τις ΗΠΑ  ότι μάλλον συμφώνησαν να πάρουν οι Κούρδοι τις πόλεις Μανμπίτζ και Τζαραμπλούς, ως αντάλλαγμα για την εκστρατεία τους προς τη Ράκα, τότε είμαστε μπροστά στην αρχή του διαμελισμού της Τουρκίας. Σε αυτή την περίπτωση ο παρορμητικός δικτάτορας Ερντογάν αναμένεται να αντιδράσει με επιθετικότητα προς κάθε κατεύθυνση κάτι που όμως θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για τον ίδιο και ενδεχομένως για την Τουρκία. Ο μόνος σταθερός παράγων στην Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι ο Στρατός, που σε όση έκταση δεν έχει αλλοιωθεί θα προσπαθήσει αν μπορέσει να παρέμβει δυναμικά και να αλλάξει την κατάσταση.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου