ΡΟΛΟ'Ι'

Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

Αντιδράσεις των ιερέων για τον «Άγιο Βαλεντίνο της Μυτιλήνης».

Αντιδράσεις των ιερέων για τον «Άγιο Βαλεντίνο της Μυτιλήνης»
Αντιδράσεις προκαλούν οι εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Βαλεντίνου, τμήματα λειψάνων του οποίου βρίσκονται στην καθολική εκκλησία της Παναγίας στην πόλη της Μυτιλήνης. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από το Δήμο Λέσβου με τίτλο «Ο Άγιος Βαλεντίνος... της Μυτιλήνης» ενώ άλλες και από τοπικούς φορείς. Όλες έχουν φυσικά σαν στόχο την προβολή του νησιού μέσω του «διάσημου» Αγίου των ερωτευμένων.

 Έτσι διαμαρτυρία εστάλη προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου η οποία και κοινοποιήθηκε στη μητρόπολη Μυτιλήνης σχετικά με την αφίσα των εκδηλώσεων! Σε αυτή εικονίζεται η πόλη της Μυτιλήνης όπου -πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς;- υπάρχει και ο τρούλος του ναού του Αγίου Θεράποντος – σήμα κατατεθέν του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ο εφημέριος λοιπόν του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Γιουσμάς «διαμαρτύρεται έντονα εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των Ενοριτών» όχι για τις προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις «κι ας διαφωνώ σε πολλά σημεία, όπως λέει, όσο για την απεικόνιση του Ναού του Αγίου Θεράποντα στο σχετικό διαφημιστικό πρόγραμμα».
Σύμφωνα με τον πρωτοπρεσβύτερο «ο ναός μας και ο Άγιος Θεράποντας, δεν έχουν καμία σχέση με τις προγραμματισμένες «Θρησκευτικές» (;) και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος». Και ο ιερέας καταλήγει ζητώντας «να μην επαναληφθεί αυτό» για να μην αναγκαστεί να καταφύγει σε άλλες έννομες ενέργειες». Ο Δήμος στην επιστολή του ιερέα δεν απάντησε και οι εκδηλώσεις συνεχίζοντα κανονικά ενώ στο θέμα δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης.
Αργά το μεσημέρι όμως έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή ο π.Λέων Κισκίνης, εφημέριος των Καθολικών Μυτιλήνης.
Σε αυτήν ο καθολικός ιερέας σημειώνει πως «οι Χριστιανοί, όλων των παραδόσεων, είμαστε αδέλφια που "μάλωσαν" στο πέρασμα των αιώνων. Χρέος μας ηθικό και Χριστιανικό είναι να συμφιλιωθούμε, και κάθε ενέργεια αντίθετη προς τον πόθο της ενότητας που ενυπάρχει στην καρδιά του Ιησού είναι αντίθετη προς το θέλημά Του. Αλλά για να συμφιλιωθούμε, πρέπει πρώτα να γνωριστούμε, και για να γνωριστούμε είναι απαραίτητο να μιλήσουμε...».
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις λέει πως «τώρα τελευταία έχουμε αντιδράσεις στη Λέσβο από μερικούς στενόμυαλους φονταμενταλιστές που λένε διάφορα για τον Αγιο Ιεομάρτυρα Βαλεντίνο, ενός Αγίου της αδιαιρέτου Εκκλησίας που έχυσε το αίμα του για τον Χριστό, και του οποίου η μνήμη συμπεριλαμβάνεται στο αρχαίο Μαρτυρολόγιο του 4ου αιώνα το ονομαζόμενο «Martyrologium Hieronymianum». Τον οποίο και η Ορθόδοξη Εκκλησία ευλαβείται σε άλλη ημερομηνία, στις 29 Οκτωβρίου: «του αγίου Ουαλεντίνου, ος κατά γης συρόμενος τελειούται». Οι κύκλοι αυτοί λένε διάφορα για του Δήμο και άλλους πολιτισμικούς φορείς του τόπου, οι οποίοι συμμετέχουν με τις εκδηλώσεις τους σε αυτόν τον εορτασμό».
Και ο καθολικός ιερέας καταλήγει διευκρινίζοντας τα παρακάτω:
« 1. Είναι δίκαίωμα της Καθολικής Εκκλησίας, και του Ιερού Καθολικού Ναού Μεταστάσεως της Θεοτόκου, στη Μυτιλήνη, να εορτάζει έναν Άγιο, απότμημα των ιερών λειψάνων του οποίου φυλάσσονται στο ναό της! Δεν χρειάζεται να ζητάμε την άδεια κανενός για να τον εορτάσουμε με το σέβας που του αξίζει!
2. Οι εκδηλώσεις του Δήμου, αλλά και άλλων φορέων, καλό είναι και υπάρχουν, διότι είναι θεσμοί, οργανισμοί και φορείς ανεξάρτητοι από την Καθολική Εκκλησία, και από κάθε θρησκευτική εξουσία. Η πολιτικές και κοσμικές Αρχές έχουν κάθε δικαίωμα να ενεργούν αυτόνομα και να αποφασίζουν αυτές τι είναι χρηστό για τους πολίτες, ανεξαρτήτου επεμβάσεως της Εκκλησίας, Καθολικής ή Ορθοδόξου.
3. Σε μία εποχή που τα διαζύγια είναι περισσότερα από τους Γάμους που τελούνται στις εκκλησίες μας, εύχομαι ο Άγιος Ιερομάρυρας Βαλεντίνος να πρεσβεύει ώστε η θυσιαστική αγάπη ανάμεσα στα ζευγάρια να μην λείπει ποτέ. Το να έχουμε έναν Άγιο, προστάτη του υγιούς έρωτα και της θυσιαστικής αγάπης, είναι επιτακτική ανάγκη!».
Ας σημειωθεί ότι πέρυσι στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων για τον Άγιο Βαλεντίνο που είχαν συνδιοργανώσει ο δήμος Λέσβου, το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης και η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου μαζί με άλλους κοινωνικούς φορείς είχε αντιδράσει η Ένωση Θεολόγων Νομού Λέσβου ο Πρόεδρος της οποίας ανήκει στο περιβάλλον του ιερέα του ναού του Αγίου Θεράποντα. Τότε οι εκδηλώσεις είχαν χαρακτηρισθεί «μη φιλικές προς την Ορθοδοξία ενέργειες» μάλιστα οι θεολόγοι είχαν προειδοποιήσι πως «δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουμε σε εκδηλώσεις που είναι κατάλοιπα της Ειδωλολατρίας, όπως αυτές που διοργανώνει ο δήμος Λέσβου για τη γιορτή του «Αγίου» Βαλεντίνου και, πολύ περισσότερο, δεν επιτρέπεται να συμπροσευχόμαστε με εκκλησιαστικά «ακοινώνητους» αδελφούς»!
Πάντως η αφίσα για τις φετινές εκδηλώσεις είναι ίδια με την περσινή ενώ η εικόνα αυτή υπήρχε πέρυσι σε ειδικό φάκελο που είχαν κυκλοφορήσει τα ΕΛΤΑ με γραμματόσημο και ειδική σήμανση για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και τις γιορτές στη Μυτιλήνη.
πηγη

«Ο Άγιος Βαλεντίνος… της Μυτιλήνης 2017» Ολόκληρο το πρόγραμμα… Ποιοι ονόματα της showbiz θα έρθουν από την Αθήνα.

 
«Ο Άγιος Βαλεντίνος… της Μυτιλήνης 2017», ανακοινώνει τον εορτασµό µε κάθε λαµπρότητα της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου, απότµηµα των Ιερών Λειψάνων του οποίου ως γνωστόν,  βρίσκεται και φυλάσσεται στον Καθολικό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στην πόλη της Μυτιλήνης.
Το LesvosNews.gr σας είχε ανακοινώσει προ πολλού γνωστά ονόματα της showbiz, που θα τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις και με το «βάρος» της δημοτικότητάς τους, θα προβάλλουν την Λέσβο μέσα από τα Πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ.
Έχουν ακουστεί τα ονόματα της Ελένης Τσαλιγοπούλου και του Λάκη Παπαδόπουλου από τον χώρο του τραγουδιού, της δημοφιλούς ηθοποιού και συμπατριώτισάς μας Βάσιας Παναγοπούλου, καθώς και το ζεύγος της Ελληνικής Τηλεόρασης του Νίκου Ευαγγελάτου και της Τατιάνας Στεφανίδου.

Η Τατιάνα Στεφανίδου κρατάει στα χέρια της το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και ο Γιάννης Συνάνης την ενημερώνει…
Στο πλαίσιο του εορτασµού, έχουν προγραµµατιστεί οι παρακάτω θρησκευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις:
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

 • Δηµοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ώρα 6:30 µ.µ.:
 • Έκθεση ζαχαροπλαστών στην είσοδο του Θεάτρου, µε παρουσίαση του πατροπαράδοτου “γεµάτου”, που στη Λέσβο αποτελεί το γλύκισµα των αρραβώνων, του γάµου, του έρωτα και της αγάπης, καθώς και άλλων γλυκισµάτων (η έκθεση θα διαρκέσει και τις 5 ηµέρες του festival).
 • Έκθεση εικαστικών τεχνών Λέσβιων καλλιτεχνών, µε θέµα τον Άγιο Βαλεντίνο (η έκθεση θα διαρκέσει και τις 5 ηµέρες του festival).
 • Προβολή αποσπασµάτων ντοκιµαντέρ, για τον «Άγιο Βαλεντίνο… της Μυτιλήνης».
Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, µε θέµα τη σχέση της Μυτιλήνης µε τον Άγιο Βαλεντίνο.
Eισηγητές: Μάκης Αξιώτης, Στρατής Αναγνώστου, Κωνσταντίνος Αστυρακάκης, Αθανάσιος Καλαµάτας, Στρατής Μπαλάσκας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης. 

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

 • Ερµού, ώρα 11 π.µ.:
Στην αγορά της πόλης και µέσα σ’ ένα διαµορφωµένο εορταστικό περίγυρο – πανηγυρικό σκηνικό, θα διαδραµατιστούν διάφορα καλλιτεχνικά δρώµενα, µε αναφορά στις γαµήλιες τελετές και τον έρωτα. Με αρκετές εκπλήξεις για όλα τα ερωτευµένα ζευγάρια κάθε ηλικίας, θα δηµιουργηθεί µια µοναδική γιορτινή ατµόσφαιρα. Συµµετέχουν: α)Μοντέλα Ιφιγένεια Τσίκνα & Χαράλαµπος – Άγγελος Χιωτέλλης, β) Χοροαθλητικός Σύλλογος Μυτιλήνης «Danza Pasion», γ) Χορευτικό Σχήµα «Οι Χορευτές του Φεγγαριού», δ) Θεατρολόγος Νάσια Δαφιώτη.
 • Προκυµαία & Ερµού, από 12:30 µ.µ. – αργά το απόγευµα:
Τα  ερωτευµένα ζευγάρια της Μυτιλήνης που επιθυµούν, θα “βολτάρουν” δωρεάν στο κέντρο της πόλης µε την ιππήλατη «άµαξα του έρωτα». Θα εκτελούνται δύο δροµολόγια. Το πρώτο, µε αφετηρία το Παλαιό Δηµαρχείο (οδός Νιάνια) και διαδροµή Κουντουριώτη, Αρχιπελάγους, Χίου, Μητροπόλεως, µε τερµατισµό το “τρίγωνο” Μητροπόλεως & Ερµού. Το δεύτερο, µε αφετηρία το “τρίγωνο” Μητροπόλεως & Ερµού και διαδροµή στην αγορά (κατεύθυνση τα κεντρικά λύκεια), µε τερµατισµό τη Νιάνια. Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας και τα ζευγάρια θα µπορούν να δηλώνουν συµµετοχή, επιτόπου στις δύο αφετηρίες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην άµαξα θα µπορούν να ανέβουν µόνο ζευγάρια (όλων των ηλικιών)!
Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

 • Προκυµαία & Ερµού, από 10 π.µ. – αργά το απόγευµα:
Τα  ερωτευµένα ζευγάρια της Μυτιλήνης που επιθυµούν, θα “βολτάρουν” δωρεάν στο κέντρο της πόλης µε την ιππήλατη «άµαξα του έρωτα» (ακριβώς ίδια δροµολόγια και διαδροµή, µε την προηγούµενη ηµέρα).
 • Δηµοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ώρα 7.30 µ.µ.:
«Ερωτική µουσική βραδιά», που περιλαµβάνει:
 • Παρουσίαση – εκτέλεση των επικρατέστερων ερωτικών τραγουδιών, που θα συµµετέχουν στο διαγωνισµό ερωτικού τραγουδιού. Βράβευση των 3 νικητών, όπως θα αναδειχθούν από την Ειδική Επιτροπή (Νίκος Τσιριγώτης, Νίκος Βερβενιώτης, Τάκης Συρέλης).
 • Μεγάλη συναυλία ερωτικού τραγουδιού, από τα µουσικά σχήµατα «Λάκης µε τα ψηλά ρεβέρ» και «Τα φώτα απέναντι», καθώς και από τον ερωτικό τροβαδούρο Τάκη Σωτηρχέλλη.   
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

 • Ερμού (Στοά Βεκρέλη), ώρα 11:30 π.μ.:
Παρουσίαση παρασκευής του παραδοσιακού γλυκίσματος “γεμάτο”, από τη «Λαογραφική Ομάδα Μυτιλήνης»
 • Καθολικός Ιερός Ναός Μεταστάσεως Θεοτόκου Μυτιλήνης, Ερμού, ώρα 6 μ.μ.:
Αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Ιερομάρτυρος Βαλεντίνου, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου και Αποστολικού Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου
(Λέσβου – Σάμου) κ.κ. Νικολάου.
 • Παλαιό Δημαρχείο, ώρα 7:30 μ.μ.:
Ομαδική γαμήλια τελετή, από το Δήμαρχο Λέσβου. Ως αποτέλεσμα ανοιχτής πρόσκλησης μέσω διαδικτύου και Μ.Μ.Ε., τα ζευγάρια που θα θελήσουν να ταυτίσουν την ωραιότερη στιγμή της ζωής τους με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, θα έχουν τη δυνατότητα να τελέσουν τους γάμους τους στη Μυτιλήνη, σε μία ομαδική γαμήλια τελετή, που θα πραγματοποιηθεί με κάθε λαμπρότητα.
Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

 • Ερμού, ώρα 11:30 π.μ.:
Διεξαγωγή παλλεσβιακού διαγωνισμού «αδαμάντινου ιωβηλαίου – μακροβιότερου γάμου». Τα 13 ζευγάρια (ένα από την κάθε Δημοτική Ενότητα Λέσβου), που γιορτάζουν το «αδαμάντινο ιωβηλαίο – μακροβιότερο γάμο», θα “βολτάρουν” στο κέντρο της πόλης με την ιππήλατη «άμαξα του έρωτα» και θα φωτογραφηθούν μπροστά από τις δύο μεγάλες «καρδιές του έρωτα». Θα ακολουθήσει τελετή πιστοποίησης βάσει των ληξιαρχικών εγγράφων, ώστε να αναδειχθούν τα 3 ζευγάρια – νικητές του παλλεσβιακού διαγωνισμού.
 • Καθολικός Ιερός Ναός Μεταστάσεως Θεοτόκου Μυτιλήνης, Ερμού & Προκυμαία, ώρα 5 μ.μ.: Χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου και Αποστολικού Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου (Λέσβου – Σάμου) κ.κ. Νικολάου, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βαλεντίνου. Ψαλμωδίες από τη Χορωδία «Animato», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Αντώνη Βερβέρη. Θα ακολουθήσει περιφορά αποτμήματος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στο κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή χορωδιών και καλλιτεχνών της Λέσβου (διαδρομή λιτανείας: Ερμού, Νιάνια, Κουντουριώτη, Παλαιό Λιμεναρχείο, Ερμού). Στη Λιτανεία θα μετέχουν επώνυμοι Λέσβιοι και καλλιτέχνες όπως ο ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο μουσικός και τραγουδοποιός Λάκης Παπαδόπουλος, η Ελένη Τσαλιγοπούλου καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι εκπομπών του STAR , του ΣΚΑΪ, του ALPHA, της ΕΡΤ, του ΑΝΤ1 του ΤVM και άλλοι.
 • Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ώρα 7.30 μ.μ.:
 • Παρουσίαση – απαγγελία των επικρατέστερων ερωτικών ποιημάτων, που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό ερωτικού ποιήματος. Βράβευση των 3 νικητών, όπως θα αναδειχθούν από την Ειδική Επιτροπή (Παν. Παρασκευαΐδης, Παναγιώτης Αλεξέλλης, Τάκης Συρέλης).
 • Τιμητική απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων από το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό στα τρία ζευγάρια, που προσκεκλημένα θα έρθουν στη Μυτιλήνη, ως οι νικητές του πανελλήνιου διαγωνισμού ερωτήσεων για τον «Άγιο Βαλεντίνο… της Μυτιλήνης», που διεξάγεται μέσω διαδικτύου και Μ.Μ.Ε.
 • Τιμητική απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων, στα 13 ζευγάρια της Λέσβου με το μακροβιότερο ευτυχισμένο έγγαμο βίο, από τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του festival.
 • Βράβευση των 3 ζευγαριών – νικητών του παλλεσβιακού διαγωνισμού «αδαμάντινου ιωβηλαίου – μακροβιότερου γάμου», από τους χορηγούς δωροθέτες.
 • Μεγάλη συναυλία αγάπης, με το μουσικό σχήμα της Ελένης Τσαλιγοπούλου. 
 • πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.