Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Μεγάλη φάμπρικα με τις κλεμμένες εικόνες… Βροχή έφευγαν τα πιστοποιητικά για το «ξέπλυμα»

 
Μεγάλη ήταν η φάμπρικα που είχε στηθεί με τις κλεμμένες εικόνες της Ηπείρου, οι οποίες διοχετεύθηκαν στο εξωτερικό είτε για να πουληθούν σε διάφορες γκαλερί είτε να πουληθούν σε συλλέκτες.
Οι διαστάσεις της υπόθεσης αρχίζουν να ξετυλίγονται μετά την έρευνα που διέταξε ο Γιαννιώτης Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, ο οποίος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην πλήρη διαλεύκανση, στο σκέλος που αφορά την εμπλοκή υπηρεσιών του δημοσίου κατά το παρελθόν.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Epiruspost.gr από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι, από το 2005 μέχρι και το 2009, από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργεία εκδόθηκαν πάνω από πενήντα πιστοποιητικά νόμιμης κατοχής τα οποία αφορούν σε εικόνες που είχαν κλαπεί από εκκλησίες και μοναστήρια του Νομού Ιωαννίνων.

Απομένει ακόμη να διερευνηθούν κι άλλες πτυχές της υπόθεσης, όπως και να αποκαλυφθεί όλο το εύρος της.
Το κρισιμότερο πάντως είναι αν τα πιστοποιητικά αυτά εκδόθηκαν σε γνώση της υπηρεσίας ότι πρόκειται για κλεμμένες εικόνες ή μετά από παράλειψη στην ενημέρωσή της. Στο δεύτερο ενδεχόμενο, θα πρέπει να αποκαλυφθεί ποιοι ήταν εκείνοι που απέφυγαν να ενημερώσουν και να αποστείλουν στοιχεία για τις εικόνες που είχαν κλαπεί.
Σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος έχει απόλυτη γνώση της κατάστασης κι ως βουλευτής Ιωαννίνων αυξημένο ενδιαφέρον, είναι αποφασισμένος να διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση.
Η διάσταση με τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τέσσερις υπαλλήλους του Υπουργείου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψη ενός 43χρονου στα Τρίκαλα.
Στην κατοχή του βρέθηκε μία από τις κλεμμένες εικόνες της Μονής Βισικού στην Καλουτά, για την οποία όμως ήταν εφοδιασμένος με πιστοποιητικό νόμιμης κατοχής.
Φαίνεται λοιπόν πως μια δεκαετία πριν, πέρα από το κύκλωμα που χτυπούσε οργανωμένα στο Νομό Ιωαννίνων, είχε στηθεί μία ολόκληρη φάμπρικα η οποία έκανε χρυσές δουλειές.
«Σύντομα οι ένοχοι θα συρθούν στη δικαιοσύνη» είπε στα Γιάννινα ο Πρωθυπουργός και σίγουρα η αναφορά αυτή δεν έγινε τυχαία.    http://epiruspost.gr/ipiros/ioannina/29348-2015-01-14-20-02-44.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου