Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Οι Αρμένιοι διεκδικούν το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Διεκδικούν δυναμικά και την επιστροφή του πρώην Προεδρικού Μεγάρου του Τσάνκαγια
Η Αρμενική διασπορά προσφεύγει στην δικαιοσύνη και διεκδικεί την επιστροφή πολύτιμων εκτάσεων γης στην Τουρκία.

Του ανταποκριτή μας Νίκου Στέλγια στην Κωνσταντινούπολη
Την 100η επέτειο της Αρμένικης Γενοκτονίας επιλέγει η διασπορά των Αρμενίων για να περάσει σε αντεπίθεση στο πεδίο της διπλωματίας. Η διασπορά προσφεύγει στην δικαιοσύνη και διεκδικεί την επιστροφή πολύτιμων εκτάσεων γης στην Τουρκία.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού, ξένου και τουρκικού τύπου, οι Αρμένιοι ετοιμάζονται να διεκδικήσουν την επιστροφή ενός τεμαχίου του Αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης «Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ». Οι Αρμένοι υποστηρίζουν ότι τμήμα του αεροδρομίου είναι γη της οικογένειας του Κεβόρκ Σαριγιάν, γνωστής αρμένικης οικογένειας του Βαν.

Πέρα από το Αεροδρόμιο της Πόλης, η αρμένικη διασπορά διεκδικεί δυναμικά και την επιστροφή του πρώην Προεδρικού Μεγάρου του Τσάνκαγια, το οποίο, στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ανήκε στην οικογένεια Κασαπγιάν.

Επίσης, οι Αρμένιοι διεκδικούν μεγάλες εκτάσεις γης και στα Άδανα. Ακόμη, οι Αρμένιοι υποστηρίζουν ότι το Αεροδρόμιο του Ντιγιάρμπακιρ είναι αρμένικη γη.

Η αρμένικη διασπορά ετοιμάζει δικογραφία και είναι έτοιμη να προσφύγει στην τουρκική δικαιοσύνη. Σε περίπτωση που η τουρκική δικαιοσύνη αρνηθεί να εξετάσει την υπόθεση της, η διασπορά είναι αποφασισμένη να προσφύγει στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι οι Αρμένιοι παραδειγματίζονται από τις παρόμοιες προσφυγές της Κύπρου κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ. Όπως οι Κύπριοι, έτσι και οι Αρμένιοι αναφέρουν ότι οι πρώην διακυβερνήσεις της Τουρκίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έθεσαν με παράνομο τρόπο υπό την κατοχή τους πολύτιμες εκτάσεις γης. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, οι Αρμένιοι ισχυρίζονται ότι οι τουρκικές αρχές «εξαργύρωσαν» τα αποτελέσματα μιας στρατηγικής «εθνικής κάθαρσης».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ            http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/01/blog-post_803.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29#.VMI99SyL37A

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου