Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανοίγει τα χαρτιά του για το χωρισμό από την Πολιτεία.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ «ΕΜΜΟΝΕΣ»Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανοίγει τα χαρτιά του για το χωρισμό από την Πολιτεία

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανοίγει τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας.
Της Κάτιας Τσιμπλάκη.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας, την Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 18.30, στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα: «Αναθεώρηση του Συντάγματος και Εκκλησία της Ελλάδος –Συμβολή σε ένα ανοιχτό διάλογο», δίνει το στίγμα και τις προθέσεις του για το φλέγον θέμα που αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις με την Πολιτεία και έχει φέρει τους δύο κορυφαίους θεσμούς στα πρόθυρα της ρήξης.
Το Newsbomb.gr πρώτο είχε αποκαλύψει σε δημοσίευμά του στις 4 Απριλίου 2017 ότι η Εκκλησία της Ελλάδος σε συνεργασία με τις μητροπόλεις θα διοργανώσει σε όλη την Ελληνική Επικράτεια ημερίδες με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, στην οποία θα συμμετάσχουν κληρικοί, λαϊκοί και επιστήμονες. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ)
Την αρχή κάνει ο ίδιος ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας καθώς στο τραπέζι του διαλόγου φέρνει κορυφαίους επιστήμονες που θα φωτίσουν όλες τις πτυχές του θέματος.
Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση στην οποία είναι συντονιστής ο πιο στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής π. Συμεών Βολιώτης, θα καταθέσει την εισήγησή του ο κ. Σωτήρης Ρίζος πρόεδρος επί τιμή του Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ο κ. Ρίζος θα μιλήσει για τις «σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας ως αντικείμενο ρυθμίσεως του Συντάγματος και το πρόβλημα της απορρυθμίσεώς τους».
Από την πλευρά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσεγγίσει το θέμα ο κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, επίκουρος καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.  «Συνταγματικό και νομοθετικό status των θρησκευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είναι το θέμα της εισήγησής του.
Ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου,  ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος ο οποίος είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου και είναι πάντα παρών στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα μιλήσει με θέμα: «Το νομοθετικό καθεστώς και οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Κράτος: Δεδομένα και παρανοήσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr οι αρμόδια επιτροπή της Ιερά Συνόδου έχει ξεκινήσει την προεργασία  ώστε να διαμορφώσεις τις θέσεις της τις οποίες θα καταθέσει μόλις (και εάν) ξεκινήσει ο διάλογος για την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Μιλούν για χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους επικαλούμενοι δήθεν προοδευτικά συνθήματα»

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο του2016, στην ομιλία του που εκτεινόταν σε 85 σελίδες, είχε δώσει το στίγμα του για το πως ορίζονται οι σχέσεις με την Πολιτεία: «Η Εκκλησία υπήρξε, είναι και θα υπάρχει μάνα του λαού μας με ό,τι αυτό σημαίνει. Η Πολιτεία, αν το θελήσει, και έχει τη συγκατάθεση του λαού, ας επιχειρήσει τον χωρισμό, τηρώντας απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Εκκλησία και τις σχετικές συμβάσεις».
Στην ίδια βαρυσήμαντη ομιλία ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, αναφερόμενος στο Χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, επικαλέσθηκε τα λόγια του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ:
 «Το πρόταγμα του λεγομένου χωρισμού επαναλαμβάνεται από προφανώς αμοίρους Νομικής παιδείας, οι οποίοι με εφαλτήριο το λεγόμενο θράσος αγνοίας τους θέτουν προς κατεδάφιση ο,τι συνιστά το κράτος δικαίου που επί διακόσια χρόνια σχεδόν πύργωσε ο λαός μας με αίμα και ιδρώτα.
Τα κόμματα της αριστεράς με τη γνωστή φιλοσοφικοκοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε τον χωρισμό αυτό ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ που στην ουσία ήταν διωγμός της θρησκευτικής πίστεως, ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της Νέας Εποχής και της Νέας Τάξεως.
Μιλούν για χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, διάβαζε Έθνους επικαλούμενοι δήθεν προοδευτικά συνθήματα. Οι αντιλήψεις όμως περί χωρισμού είναι του περασμένου αιώνα που γεννήθηκαν κάτω από μισαλλόδοξο αντιθρησκευτικό και αντικληρικαλιστικό λαϊκιστικό πνεύμα, που δεν συμβιβάζεται με τις σημερινές κοινωνικές, πολιτειακές και θρησκευτικές αντιλήψεις».
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου