Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Θεός για τα εθνικά μας θέματα.

Όταν ένας λαός δεν διδάσκεται από την ιστορία, δυστυχώς εκείνη επαναλαμβάνεται. Άλλωστε οι αρχαίοι Έλληνες κατοχύρωσαν το ρητό ότι η επανάληψις, είναι η μήτηρ πάσης μαθήσεως.

Και όταν δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας, η επανάληψη των γεγονότων της ιστορίας ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος να αφυπνισθεί ένα έθνος. Όταν οι Έλληνες επλησίασαν τον Χριστό και Εκείνος είπε ότι «ἐλήλυθεν ἡ ὥρα ἵνα δοξασθῇ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου» (Ιω. 12,23). Από εκείνη τη στιγμή Χριστιανισμός και Ελληνισμός έγιναν έννοιες αν όχι ταυτόσημες σίγουρα συνοδοιπόροι.
Ο Θεός είχε προνοήσει πριν από αυτό το συναπάντημα, οι Έλληνες να είναι έτοιμοι από αιώνες πριν. Από τους Έλληνες φιλοσόφους μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο που προφητεύθηκε από τον Προφήτη Δανιήλ, όλοι εργάστηκαν ως πρόδρομοι της ελεύσεως του Μεσσία Χριστού.
Η εξάπλωση του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος, γλώσσας και παιδείας, σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, ήταν μία εκ Θείας Πρόνοιας “παγκοσμιοποίηση” στην Ελληνικότητα, ώστε να ευδοκιμήσει μετέπειτα ο σπόρος του Ευαγγελίου δια της Ελληνικής γλώσσας.
Σε μία εποχή που όλος ο κόσμος κλυδωνίζεται από παγκόσμιες κρίσεις εξαιτίας της κακίας και της αμαρτίας του ανθρώπου, σε μία εποχή που η μικρή μας Ελλάδα μοιάζει έρμαιο στα χέρια των «ισχυρών», των αγορών, των πολιτικών, των εχθρών που επιβουλεύονται κομμάτια από την αιματοβαμμένη πατρίδα μας, θα αντλήσουμε δύναμη από την Κυρία Θεοτόκο και τους Αγίους μας, γιατί πάντα, όπως έλεγε ο Άγιος Παΐσιος, ο Θεός αφήνει λίγο τα πράγματα για να φανούν οι διαθέσεις όλων, αλλά Εκείνος έχει τον τελευταίο λόγο.
Ο Άγιος Παΐσιος είναι ο κατεξοχήν Άγιος που ο Θεός τον φώτισε για τα Εθνικά μας θέματα. Ας τον ακούσουμε:
«Κι αν μου πουν ότι δεν υπάρχει κανείς Έλληνας, εγώ δεν ανησυχώ. Μπορεί ο Θεός να αναστήσει έναν Έλληνα. Φτάνει και ένας». Ακόμη πίστευε : «Και ένας Χριστιανός να μείνει μόνο, ο Χριστός θα κάνει το σχέδιό Του». Όταν άλλοι μιλούσαν για δυσάρεστες μελλοντικές εξελίξεις στο Έθνος και έσπερναν τον φόβο, ο Γέροντας μετέδιδε αισιοδοξία και ελπίδα. Μιλούσε για αναστημένη Ελλάδα και για ανάκτηση της Αγια Σοφιάς. «Υπάρχει και Θεός. Τον Θεό που τον έχεις βάλει»; είπε σε κάποιον κληρικό που έβλεπε το μέλλον της Πατρίδας ζοφερό. («ΒΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ» του Ιερομονάχου Ισαάκ σελ.475)
Πίστη και ελπίδα χρειάζεται ο Έλληνας γιατί πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Ο Άγιος Νεκτάριος σε μόλις λίγες γραμμές μαρτυρεί για την αποστολή των Ελλήνων: «Τὸ Ἑλληνικὸν ἔθνος ἀληθῶς πρὸς τὸν σκοπὸν τοῦτον ἐκλήθη ἀπὸ καταβολῆς κόσμου καὶ πρὸς τοῦτον μαρτυρεῖται διαπεπλασμένον· ὁ Θεὸς ἐν τῇ θείᾳ αὐτοῦ προνοίᾳ διέπλασεν αὐτὸ ὀφθαλμὸν τοῦ σώματος τοῦ συγκροτουμένου ὑφ᾿ ἁπάσης της ἀνθρωπότητος· ὡς ὄργανον τοιοῦτον ἐν τῷ σώματι τῆς ἀνθρωπότητος ὁ Ἕλλην ἐκλήθη ἵνα ἐργασθῇ καὶ ἐν τῷ ἔργῳ τῆς ἀναγεννήσεως».
Έυχομαι το νέος έτος που ανέτειλε να δώσει ειλικρινή μετάνοια σε όλους μας και την εξ ύψους δύναμη. Οι δοκιμασίες είναι η κάμινος που θα καθαρίσει τους Έλληνες από τα βάρη του παρελθόντος. «ὥσπερ δοκιμάζεται ἐν καμίνῳ ἄργυρος καὶ χρυσός, οὕτως ἐκλεκταὶ καρδίαι παρὰ Κυρίῳ». (Παρ. 17,3).
Οφείλουμε μέσα σε αυτές τις δοκιμασίες, να σταματήσουμε να κατηγορούμε τους άλλους για τα δεινά μας και να ρίχνουμε την ευθύνη πάντα σε αυτούς που κυβερνούν , αλλά πλέον πρέπει ο καθένας μας ατομικά να σηκώσει το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί.
Όλοι μιλούν ότι ζούμε στις έσχατες ημέρες, για τον ερχομό δεινών και του Αντιχρίστου. Όμως μέσα από τα λεγόμενα των Αγίων Πορφυρίου και Παϊσίου, έρχεται η Δόξα του Χριστού της Αλήθειας των Ελλήνων !!!
Ας μη λησμονούμε αυτό που είπε ο Έλλην ιστορικός Πολύβιος:
“Όλβιος όστις της ιστορίης έσχεν μάθησιν “. Ευτυχής, δηλαδή Μακάριος αυτός που γνωρίζει την ιστορία.
Πόσον μάλλον αυτός που γνωρίζει την Εκκλησιαστική ιστορία. Μπορεί με ματιές στο παρελθόν να ξεδιαλύνει τα “σύννεφα” και να δει καθαρά το μέλλον. Μπορεί να ερμηνεύει, μπορεί να παραδειγματίζεται, μπορεί να αποφεύγει λάθη και να επαναλαμβάνει τα σωστά.
Άλλωστε ο ίδιος ο άνθρωπος είναι ο συγγραφέας της ιστορίας του. Με μια διαφορά, που βρίσκεται στα λόγια του Σέρβου Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς:
“Οι άνθρωποι νομίζουν ότι η ιστορία είναι μάχες, πόλεμοι, καταστροφές, συνθήκες ακόμη και εφευρέσεις. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι είναι Θεϊκό σχέδιο που έναν μοναδικό σκοπό έχει. Να διδαχτούν οι άνθρωποι από τα λάθη τους και να πορευτούν προς Εκείνον αφού η Σωτηρία του ανθρώπου περνά από Εκείνον “.

Του Ιερομ. Γεωργίου Αλευρά Δικαίου της Ιεράς Σκήτης Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους.

greekaffair.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου