Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

«Πόλεμος» κληρικών- Γαβρόγλου για τις επίμαχες δηλώσεις περί εκβιασμών.

Την έντονη αντίδραση των Ιερέων προκαλούν οι δηλώσεις του Κώστα Γαβρόγλου ο οποίος έκανε λόγο για εκβιασμό αναφορικά με το θέμα του μισθολογικού.

Τη στιγμή που η αγωνία χιλιάδων Κληρικών και των μελών των οικογενειών τους βρίσκεται στο αποκορύφωμα, οι κινήσεις και οι ενέργειες της κυβέρνησης ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» και δε βοηθούν στην εξεύρεση λύσης.
Η απογοήτευση και ο προβληματισμός για τη εξέλιξη του διαλόγου είναι έκδηλος. Η σημερινή ανακοίνωση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος αποτυπώνει την κατάσταση. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ως κεραυνός εν αιθρία, η συμφωνία κατά τον Πρωθυπουργό, το σχέδιο συμφωνίας κατά τον Αρχιεπίσκοπο, για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας συμπεριλαμβανομένου και της αλλαγής του μισθολογικού καθεστώτος των κληρικών…
εν αγνοία όχι μόνο του Ι.Σ.Κ.Ε. αλλά της ίδιας της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Κρήτης και της Ενώσεως Κληρικών Κρήτης, κατέθεσε και καταθέτει εγγράφως με τους νομικούς του συμβούλους τις διαφωνίες και τις αντιρρήσεις του για την συγκεκριμένη «συμφωνία».
Αυτός ο οποίος δεν είχε συγκεκριμένο σχέδιο να καταθέσει εγγράφως ήταν ο ίδιος ο Υπουργός.
Το μόνο σχέδιο που κατατέθηκε εγγράφως από τον Υπουργό Παιδείας, ήταν αυτό που κατέθεσε στην ορισθείσα υπό της Ιεράς Συνόδου Επιτροπή και το οποίο δεν διαφοροποιείται καθόλου από τις προφορικές αναλύσεις του κ. Υπουργού. Αν τα γραπτά υπομνήματα του Ι.Σ.Κ.Ε., δια των οποίων εκφράζονται οι θέσεις και οι απόψεις του και παραδόθηκαν στον κ. Υπουργό, έχουν λησμονηθεί ή χαθεί, δεν φέρει ευθύνη ο Ι.Σ.Κ.Ε.
Ο κ. Υπουργός επικαλείται τις δύο αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. για την ιδιότητα μας κατά το ήμισυ, δια τι τάχα; Είμαστε Θρησκευτικοί λειτουργοί, εξομοιωμένοι (πλάσματι δικαίου) με τους Δημοσίους Υπαλλήλους. Γιατί αυτήν την λεπτομέρεια την αποφεύγει ο κ. Υπουργός;
Όσον αφορά τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Ι.Σ.Κ.Ε. και όχι του Εκπροσώπου Τύπου, περί εκλογών, ας ενημερωθεί σωστά ο κ. Υπουργός από ποία ερώτηση δημοσιογράφου προέκυψε η παραπάνω δήλωση και κατόπιν ας αποφανθεί.
Οι κληρικοί δεν εκβιάζουν κανένα και ποτέ, δεν συνάδει με την ιδιότητα τους και την αποστολή τους, τις οποίες καθημερινώς, παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες τους, προσπαθούν να υπηρετήσουν με ζήλο και πίστη στο Θεό και με μεγάλη προθυμία και αγάπη στους ανθρώπους.
Οι κληρικοί καθημερινά «λοιδωρούμενοι ευλογούμεν, διωκόμενοι ανεχόμεθα, βλασφημούμενοι παρακαλούμεν» Α΄ Κορ. 4, 12.
Ο κ. Υπουργός αναρωτιέται τι συνδικαλιστικό όργανο είναι ο Ι.Σ.Κ.Ε. Αν αμφιβάλει και αμφισβητεί την πορεία και την ταπεινή διακονία των μελών του Δ.Σ. του Ι.Σ,Κ.Ε. ας γνωρίζει ότι είμαστε κομμάτι αναπόσπαστο της κοινωνίας, την οποία καθημερινά υπηρετούμε.
Αν ο υπουργός θέλει να διαπιστώσει ποιος τιμά την κοινωνία και ποιον τιμά η κοινωνία, ας έλθει να περπατήσουμε δίπλα δίπλα στους χώρους διακονίας μας, δηλαδή μέσα στην κοινωνία, μέσα στην πραγματικότητα».
Μετά τη συνάντηση της Επιτροπής Διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας έγινε σαφές πως οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν λόγο να συνεχιστούν. Ετσι, θα συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και η Ιεραρχία για τις επόμενες κινήσεις.
Από την πλευρά της, η Εκκλησία της Κρήτης επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε οιαδήποτε τροποποίηση των άρθρων 3 και 21 του Συντάγματος.
Σε ανακοίνωσή της Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης εμμένει στη διατήρηση του μισθολογικού καθεστώτος των Ιερέων και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική κοινωνία η εισαγωγή της έννοιας της «ουδετεροθρησκείας». Διαφωνεί δε, ολοκληρωτικά με το κείμενο «Σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας».
Εμμέσως πλην σαφώς μάλιστα καλεί τον υπουργό σε νέα συνάντηση προκειμένου να του καταθέσει περισσότερες λεπτομέρειες και επιχειρήματα.
vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου