Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Θα ‘ρθει εποχή που θα κατασκευαστούν μηχανές οι οποίες θα ελέγχουν τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων… Εκείνη την εποχή μόνο όσοι κατέβασαν τον νου τους στην καρδιά θα μείνουν ανεπηρέαστοι από αυτή την δικτατορία… αυτοί έχουν το χάραγμα του Σταυρού μέσα σε αυτήν και κανείς δεν μπορεί να τους ελέγξει πνευματικά. Αυτοί έχουν την ελευθερία του πνεύματος. Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ.

 Άγιος Νικήτας ο Γότθος, μεγαλομάρτυς και οι συν αυτώ (372)

Σταυρός_Крест Иисуса Христа_Cross of Jesus Christ-Orthodox Icons_crux_gemmata_ravenna460

Όσιος Ευστόχιος Επίσκοπος Ιεροσολύμων (563)
Όσιος Ιωσήφ, ο κτίτορας της Μονής Αγίου Γεωργίου Αλαβέρντι Γεωργίας (570)
Όσιος Φιλόθεος ο Πρεσβύτερος, ο θαυματουργός, εκ Μ. Ασίας (10ος αἰ.)
Άγιος Νικήτας, μαθητής του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ και ιδρυτής της Μονής Θεοφανίων στο Κόστρομα (15ος αιώνας)
Όσιος Γεράσιμος Μακρυνίτσης (1740)
Ευδοκία Τκατσένκο (1918)
Ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ακακίου του Ομολογητή, επισκόπου Μελιτηνης στην Πισιδία (251)
Εικόνα της Θεοτόκου του Νοβονικήτα, την οποία έφερε ο Άγιος Νικήτας ο Γότθος (372)

Εορτάζουν στις 15 Σεπτεμβρίου

Στίχοι
Ζήσας ο Φιλόθεος ως Θεώ φίλος.
Ζωήν άληκτον εύρε συν Θεώ φίλοις.

Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ 

Σας προσκαλώ σε υπομονή, σε προσεκτική κατάσταση προσευχής με την ακατάπαυστη αναζήτηση του θελήματος του Θεού. Είθε να μας βοηθήσει ο Κύριος με το Πνεύμα το Άγιο να παραμείνουμε στο φως των εντολών Του. Και πάλι, προσκαλώντας σας σε όλα αυτά, θα σας παρακαλέσω να θυμάστε όλα τα θαύματα της Πρόνοιας του Θεού, η οποία μακροθύμησε απέναντι μας ως τώρα. Η εποχή μας είναι αβάσταχτη. Δεν είμαι αλάθητος, μπορεί να σφάλλω σε κάθε βήμα, και πράγματι σφάλλω. Ωστόσο, θα σας πω ότι μου έρχεται συχνά η σκέψη πως φτάσαμε σε «αποκαλυπτικούς καιρούς».

ΠΡΟΣΕΥΧΗ_prayer_молитвы_10f8cb06968295a92f68a2486141c85fΘα ‘ρθει εποχή που θα κατασκευαστούν μηχανές οι οποίες θα ελέγχουν τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων…
Εκείνη την εποχή μόνο όσοι κατέβασαν τον νου τους στην καρδιά θα μείνουν ανεπηρέαστοι από αυτή την δικτατορία

Στην Δύση οι άνθρωποι ζουν με τον εγκέφαλο, δηλαδή έχουν κέντρο της ζωής τους την λογική. Έτσι, αν οι επιστήμονες ανακαλύψουν ένα μηχάνημα, τότε θα μπορέσουν να διαβάσουν τις σκέψεις των ανθρώπων και να τους κατευθύνουν. Όσοι, όμως, ζουν με την καρδιά, μέσα στην οποία ενεργεί η Χάρη του Θεού, και προσεύχονται καρδιακά, αυτοί έχουν το χάραγμα του Σταυρού μέσα σε αυτήν και κανείς δεν μπορεί να τους ελέγξει πνευματικά. Αυτοί έχουν την ελευθερία του πνεύματος.

Από το πρωΐ αρχίζει ο εγκλωβισμός των ανθρώπων των πόλεων, αλλά τώρα και των χωριών, στην κοσμική ζωή, που παρασύρει τον νου και τη φαντασία μας στην εξέλιξη των γεγονότων και τα αισθήματά μας στη συμμετοχή σε αυτά.
Πώς λοιπόν με τους όρους αυτούς να αναχθούμε σ’ εκείνη την ησυχία του νου και την ηρεμία της καρδιάς, που είναι πράγματα τόσο απαραίτητα για την προσευχή; Να το ερώτημα…
Η λειτουργική προσευχή με τη συχνή θεία μετάληψη αποτελεί το πλήρωμα…

Μην ανησυχείς για την ανικανότητά σου να συγκεντρωθείς, όταν στέκεσαι στην προσευχή. Κράτησε πριν απ’ όλα τη μνήμη του Θεού και την ειρήνη της καρδιάς. Για να βρεις τον σωστό δρόμο, είναι καλύτερο απ’ όλα να το ζητήσεις από τον ίδιο τον Θεό στην προσευχή.

Ακόμη και στην πνευματική ξηρασία µας στέλνει ο Θεός µιά παρηγοριά, επειδή γνωρίζει τις αδυναμίες µας. Το συμφέρον µας θα ήταν αν ζούσαμε σε όλη µας την ζωή σε µιά πνευματική ξηρασία, αλλά να αγωνιζόμαστε, δηλαδή αν µπορούσαµε να φθάσουμε τον Χριστό μέσα από την τέλεια εγκατάλειψη του Θεού, την πλήρη κένωσή µας, όπως έγινε με τον Χριστό στον Σταυρό. Τότε και η δόξα του ανθρώπου θα ήταν μεγάλη. Ανάλογα με την κένωση και ανάλογα με τον πόνο, που υποµένουµε θα έχουμε δόξα.

Οι Χριστιανοί θα είναι πάντοτε παρεξηγημένοι από τους γύρω τους ανθρώπους.

– Όταν αρχίζει κανείς να ζει κατά Χριστόν, τότε τον αποβάλλει η κοινωνία. Όμως, τότε αποκτά άλλη κοινωνία, γιατί και εμείς οι Χριστιανοί έχουμε την δική µας κοινωνία. Δεν χάνουμε τίποτε και σ’ αυτόν τον κόσμο.

– Ελευθερία δεν είναι η πολιτική ανεξαρτησία, αλλά το να μην έχει κυριαρχία επάνω µας ο πονηρός.

– Πρέπει να σεβόμαστε την ελευθερία του άλλου. Ότι γίνεται με την βία δεν αντέχει στον χρόνο και την αιωνιότητα.

***

Ιησούς Χριστός ανέβασμα στον Σταυρό-Восхождение на Крест_Holy-Cross byzantine-icon- 0_f6640_20d3ccba_XXXL– Ένας Άγιος δεν μπορεί σήμερα να είναι επίσκοπος, διότι οι άνθρωποι δεν µπορούν να αντέξουν τον λόγο του. Γι’ αυτό απαιτείται επίσκοπος με μετριότερη πείρα και να έχει διοικητικές ικανότητες, διότι σήμερα οι πολιτικοί προσπαθούν να πλησιάσουν την Εκκλησία διά της Ιεραρχίας. Και γι’ αυτό χρειάζεται να έχει κανείς διοικητικές ικανότητες και πείρα, για να κρατά την Εκκλησία έξω από την πολιτική. Το καλύτερο σήμερα είναι να είναι κανείς ιερεύς…
– Εγώ προτιμώ να με σκοτώσουν οι άνθρωποι του κόσμου, παρά να πάω µαζί τους και να αποκτήσω κοσμικό φρόνημα.

Με τον τρόπο που προσεύχονται οι Δυτικοί δεν μπορούν να καταλάβουν τις πολύωρες προσευχές των Ορθοδόξων Μοναχών. Αυτοί με μισή ώρα προσευχή κουράζονται, γιατί προσεύχονται με το μυαλό, διανοητικά. Οι Ορθόδοξοι προσευχόμαστε με τον νου (καρδιακά)

Οι Ιουδαίοι προσεύχονταν με την λογική τους. Την ημέρα της Πεντηκοστής δόθηκε στους Αποστόλους το Άγιον Πνεύμα ως πύρινες γλώσσες και κατάλαβαν ένα άλλο είδος προσευχής, την καρδιακή προσευχή. Πρώτη φορά προσεύχονταν με την καρδιά τους

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ Ανατολής και Δύσεως. Ένας Δυτικός που βαπτίζεται Ορθόδοξος, θα περάσει πολλά χρόνια μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, με καθοδήγηση εμπείρου πνευματικού οδηγού για να αποκτήσει καθαρό Ορθόδοξο φρόνημα και ήθος… Αυτός είναι λόγος που δεν μπορεί να γίνει «ένωση των Εκκλησιών»… Η «ένωση των Εκκλησιών» είναι δύσκολη, έως αδύνατη. Όσοι ομιλούν για «ένωση Εκκλησιών» δεν γνωρίζουν ούτε την νοοτροπία των ετεροδόξων ούτε το ύψος της Ορθοδοξίας

Δεν επιθυμώ να γίνει, τουλάχιστον τώρα, η «Ένωση των Εκκλησιών», διότι οι Ρωμαίοι (Λατίνοι) δεν θα αλλάξουν, αλλά και οι Ορθόδοξοι θα διαφθαρούν.

Να κρατούμε την Ορθόδοξη πίστη. Και, επειδή ζούμε σε δύσκολους καιρούς, θα λάβουμε μισθό περισσότερο από άλλους ανθρώπους που έζησαν τις παλαιότερες εποχές και κράτησαν την πίστη.

***

Σο­φί­α Σαμαρά από την Βέροια
Εκοι­μή­θη πα­ρα­μο­νή της Υψώσεως του Τι­μί­ου Σταυρού, στις 13 Σε­πτεμ­βρί­ου 1983.

παιδια_children-προσευχη_praying_Молитва_53e9ebba592b68b8935a1e2a1c5249426dΈλεγε η γερόντισσα Σοφία: «Η αμαρτία πλήθυνε πάρα πολύ. Σαν σύννεφο ανέβηκε και σκέπασε τον ουρανό. Ο ουρανός μαύρισε και η μαυρίλα κατεβαίνει όλο και προς τα κάτω. Το κακό θα έρθη από την Βουλγαρία».

«Πονάει η ψυχή μου. Θα έρθει καιρός που οι Χρι­στια­νοί θα δυσκολεύονται να βρούν άνθρωπο πνευματικό να α­να­παυ­θούν. Θα δυσκολεύονται να ακούσουν λόγο Θεού και να α­να­παυ­θούν στις Εκκλησίες. Τότε θα κλει­στούν και θα προσεύχονται στα σπίτια τους».

«Το “γιατί” άφησέ το, παιδί μου, είναι του πονηρού, όχι του Χριστιανού. Άστα όλα στον Κύριο. Αυτός γνωρίζει καλύτερα και θα δώση την καλύτερη λύση».

«Η προσευχή μας να γίνεται κρυφά, σιγανά, μόνοι μας κρυμμένοι στο ταμείο μας».

«Στην Αθήνα τόσες χιλιάδες κόσμος στην Εκκλησία δεν πηγαίνουν, τρέχουν στα γήπεδα. Αλ­λα βλέπω ότι ο Θεός θα δώ­ση ένα χαστούκι για να συνετισθούν. Τα αθώα θα φύγουν, τα α­θώ­α θα την πληρώσουν», και άρχισε να κλα­ι­η.
«Βλέπω ότι δεν πάει άλλο. Δεν με­τα­νο­ούν οι γο­νείς. Πλήθυνε η αμαρτία η σαρκική, μα­κρο­θυ­μεί ο Κύριος και περιμένει, περιμένει. Λυπάμαι, ο Θεός θα θερίσει τα παι­διά. Άλλοι φταί­νε, άλλοι θα πληρώ­σουν. Τα αθώα τα παι­διά θα φύγουν».

«Πρέπει να προσέχουμε να μην α­δι­κού­με τον πλησίον μας, γιατί είναι πολύ μεγάλη αμαρτία. Αλλοίμονο και τρις αλλοίμονο για το­υς μεγάλους, το­υς υπευθύνους που εκμεταλλεύονται το­υς α­δύνα­τους, και δεν πληρώνουν το μεροκάματο τους. Καλύτερα γι’ αυτούς θα ήταν να μην είχαν γεννηθεί».(Ασκητές μεσα στον κόσμο Α’ – ιγ΄.)προσευχομενος_praying _Молитва _Προσευχη_prayer_proseyhi_Молитва__21%ce%b9%ce%b4jsGvUZvzt0EΌσιος Σεραφείμ της Βίριτσα

«…Θα έλθει καιρός που όχι οι διωγμοί αλλά τα χρήματα και τα αγαθά αυτού του κόσμου θα απομακρύνουν τους ανθρώπους από τον Θεό. Και θα χαθούν ψυχές πολύ περισσότερες από ότι τον καιρό των διωγμών. Από την μία θα χρυσώνουν τους τρούλους και θα βάζουν επάνω τους τούς σταυρούς και από την άλλη παντού θα βασιλεύει κακία και ψεύδος. Η αληθινή Εκκλησία πάντα θα διώκεται. Αυτοί που θέλουν να σωθούν, θα σώζονται με τις ασθένειες και τις θλίψεις. Ο τρόπος που θα γίνονται οι διωγμοί θα είναι πολύ πονηρός και θα είναι πολύ δύσκολο κανείς να προβλέψει τους διωγμούς. Φοβερός θα είναι αυτός ο καιρός, λυπάμαι αυτούς που θα ζούνε τότε».

Και στους πιο δύσκολους καιρούς θα μπορέσει εύκολα να σωθεί αυτός που θα ασχοληθεί με επιμέλεια με την προσευχή του Ιησού, ανεβαίνοντας με την συχνή επίκληση του ονόματος του Υιού του Θεού στην αδιάλειπτη προσευχή.
Ο Κύριος έχει δύναμη να αναδείξει τους εργάτες αν εμείς θα Τον παρακαλάμε. Ας προσευχόμαστε και ας Τον ικετεύουμε και τότε από τις πέτρες θα αναδείξει ο Κύριος τους εκλεκτούς του.
Ο Κύριος μπορεί και χίλια χρόνια να περιμένει για να σωθεί έστω και ένας άνθρωπος για να αναπληρωθεί ο αριθμός των αγγέλων που έπεσαν.

Πάντα και για όλα, ακόμα και για τις θλίψεις, να ευγνωμονείς τον Κύριο και την Παναγία.

Η προσευχή μας προφυλάσσει από τις υποβολές των σκοτεινών δυνάμεων. Και η πιο δυνατή προσευχή είναι η προσευχή των συγγενών και των φίλων μας. Η προσευχή της μάνας μας ή κάποιου φίλου μας έχει πολλή δύναμη.

Μείνετε σταθεροί στον αγώνα κατά του κακού. Ποτέ μην δεχτείτε να κάνετε συμβιβασμό. Προτιμήστε να χάσετε τα πάντα, τη ζωή, το μισθό, τις συνθήκες, αντί να θυσιάσετε τη συνείδησή σας. Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, ένας προφήτης των ημερών μας
https://iconandlight.wordpress.com/2021/08/03/65815/

Κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει τη χαρά της πίστης, Όχι, αυτή η βασιλεία της βίας, του κακού και του ψεύδους δε θα σταθεί. Θα καταρρεύσει, όπως κάθε προηγούμενη βασιλεία κατέρρευσε, όπως εξαφανίστηκε κάθε πρώην τύραννος. π. Αλέξανδρος Σμέμαν
https://iconandlight.wordpress.com/2021/04/06/%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%af%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af-%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%86%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7-%cf%87/

Θα έχετε ένα ανίκητο όπλο πάντα μαζί σας και αυτό είναι Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ, να είσθε σίγουροι ότι όταν ΤΟΝ κρατάτε με πίστη και ΤΟΝ προσκυνάτε με ευλάβεια τα δαιμόνια της Ευρώπης θα φρίττουν και θα φεύγουν από εκεί που ήρθαν Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης ο Ομολογητής
https://iconandlight.wordpress.com/2021/04/05/%ce%b8%ce%b1-%ce%ad%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7%cf%84%ce%bf-%cf%8c%cf%80%ce%bb%ce%bf-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%b6%ce%af-%cf%83%ce%b1/

Ιδού γαρ ήλθε δια του Σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω,γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης
https://iconandlight.wordpress.com/2017/03/21/%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%8D-%CE%B3%CE%B1%CF%81-%CE%AE%CE%BB%CE%B8%CE%B5-%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CE%B5%CE%BD-%CF%8C%CE%BB/

Παραδώσου στα χέρια του Θεού με την ίδια πίστη που είχε ο Αβραάμ όταν πορευόταν για να θυσιάσει το γιο του. Μόνο αν ακολουθούμε πίσω Του θα μπορούμε να κουβαλάμε το σταυρό μας. Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς
https://iconandlight.wordpress.com/2019/09/15/32276/

Συντριβήτωσαν υπό την σημείωσιν του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού πάσαι αι ενάντιαι δυνάμεις.

Απολυτίκιον Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Ήχος α’.

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού Σου, πολίτευμα.

Απολυτίκιον οσίου Φιλοθέου πρεσβυτέρου. Ήχος α΄. Της ερήμου πολίτης.

Φερωνύμως εγένου του Θεού φίλος γνήσιος, τη ση καθαρά πολιτεία, θεοφόρε Φιλόθεε, και Πνεύματι Αγίω δοξασθείς, θαυμάτων ανεδείχθης αυτουργός, πάσης βλάβης εκλυτρούμενος και φθοράς, τους πίστει εκβοώντάς σοι· δόξα τω σε δοξάσαντι λαμπρώς, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω ενεργούντι διά σου πάσιν ιάματα.

Ήχος πλ. α’. Χαίροις ασκητικών.

Χαίροις ο των τυφλών οδηγός, των ασθενούντων ιατρός, η ανάστασις, απάντων των τεθνεώτων, ο ανυψώσας ημάς, εις φθοράν πεσόντας, Σταυρέ τίμιε∙ δι’ ου διαλέλυται, η φθορά και εξήνθησεν, η αφθαρσία, και βροτοί εθεώθημεν, και διάβολος, παντελώς καταβέβληται. Σήμερον ανυψούμενον, χερσί καθορώντές σε, Αρχιερέων υψούμεν, τον υψωθέντα εν μέσω σου, και σε προσκυνούμεν, αρυόμενοι πλουσίως το μέγα έλεος.

Κλήσει ακολουθών τη σεπτή, προσοικειώθης τω Θεώ Πάτερ Όσιε, δι’ έργων δικαιοσύνης, και εναρέτου ζωής, και ηθών Οσίων τη χρηστότητι, εντεύθεν υπέρθεον, αρετών ενδιαίτημα, και απαθείας θησαυρός εχρημάτισας, και χρυσότευκτον, καθαρότητος σκήνωμα· όθεν του θείου Πνεύματος, η χάρις εκκέχυται, τη καθαρά σου καρδία, και θαυμαστώς σε εδόξασεν, αιτούμενον πάσι, σωτηρίαν και ειρήνην και μέγα έλεος.

Νόμω εμμελετών του Θεού, ανεπτερώθης προς την θείαν αγάπησιν, και βίον τον των Αγγέλων, επολιτεύσω σοφώς, των εν κόσμω πάντων αφιστάμενος· εντεύθεν πεπλήρωσε, ουρανίου ελλάμψεως, και των θαυμάτων, την πλουσίαν ενέργειαν, Πάτερ ήλειφας, ως Χριστού φίλος γνήσιος· όθεν τοις θαυμασίοις σου, τους πάντας εξέπληξας, και τοις αιτούσι παρέχεις, ενί εκάστω τα πρόσφορα, αιτούμενος πάσι, σωτηρίαν και ειρήνην, και μέγα έλεος.

Απολυτίκιον οσίου Ιωσήφ του Αλαβέρντι. Ήχος πλ. α΄. Τον συνάναρχον Λόγον.

Ιωσήφ, Αλαβέρντι κοσμήτορ πάντιμε, της ωραιότης Καχέτης, τριών και δέκα σεπτών ασκητών εκ της Συρίας εγκαλλώπισμα, ως ταπεινώσεως φανόν, αρετής υπογραμμόν και στύλον κακοπαθείας σε ανυμνούντες ευχάς σου θεοπειθείς απεκδεχόμεθα.

Κοντάκιον. Ήχος πλ. δ΄. Τη Υπερμάχω.

Εν Αλαβέρντι τον οσίως ενασκήσαντα θεοφορούμενον πατέρα ευφημήσωμεν ακραιφνεί βιώσει λάμψαντα, ταπεινώσει και ευχή αδιαλείπτω ύμνοις πρέπουσιν, Ιωσήφ, χορού πατέρων τον διάκοσμον, πόθω κράζοντες· Χαίροις, πίστεως αύγασμα.

Μεγαλυνάριον.

Χαίροις, Αλαβέρντι ο θησαυρός, φρυκτωρέ Καχέτης, ο φωτίσας των ασκητών, Ιωσήφ, χορείας ευχών σου ασιγήτων μαρμαρυγαίς και πόνων θείων βολίσι σου.

Ωδή γ’. Ο Ειρμός Τους σους υμνολόγους Ζωοδότα

Οδός προς μονάς τας ουρανίους απάγουσα, χαίρε το λαμπρόν, του Ιησού μου τρόπαιον• χαίρε ανάκτων στέφανος, χαίρε σωτήρ παγκόσμιος• χαίρε η ράβδος ευθύτητος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου